Dags att börja skriva bidrag till Melodifestivalen 2016

MELODIFESTIVALEN 2016. Vill du stå som segrare av Melodifestivalen 2016 och få äran att tävla för Sverige på hemmaplan i Eurovision? Om svaret är ja är det i så fall dags att börja komponera bidrag eller ta kontakt med låtskrivare. För nu har SVT släppt regelverket till nästa års tävling.

SVT har knappt hunnit fira klart Måns Zelmerlöws seger innan man redan nu skickar ut sin årliga inbjudan till låtskrivare att förbereda sig för att börja skicka in bidrag till nästa Melodifestival. Redan nu i juni 2015 har SVT presenterat regelverket för nästa års tävling, men antagningen pågår först mellan den 1-16:e september.

 

Hur ser det ut?

I vanlig ordning kommer det att vara 28 bidrag i 2016 års Melodifestival (SVT kan komma att ändra antalet bidrag som ska vara med men i nuläget är det 28 bidrag som ska vaskas fram). Av dessa 28 kommer fjorton att tas ut av en jury (ett av dessa bidrag tillfaller en av finalisterna från Svensktoppen Nästa 2015). De övriga 14 bidragen kommer SVT själva att ta ut via specialinbjudningar och/eller från allmänheten.

För att få delta som låtskrivare måste man vara svensk medborgare alternativt samarbeta med minst en svensk medborgare. Artister kan ha vilken nationalitet som helst. Tävlingsbidragen kan framföras på vilket språk som helst och det är helt okej att skicka in samma låt fast i olika språkversioner.

Som tävlande artist måste man vara som yngst 16 år gammal senast nästa år. Någon övre åldersgräns finns ej. De artister som sjunger in på demoversionerna ska vara beredda på att ställa upp i tävlingen som artister men bara för det är det inte självskrivet att SVT vill ha demoartisten som artist i tävlingen.

Bidragen, artisterna och låtskrivarna måste uppfylla både SVT:s och EBU:s regelverk gällande bland annat låtarnas maximala längd, när bidraget får ha varit publicerat osv. SVT har dock fortfarande utökande regler för hur många personer som får medverka i varje scenframträdande (max 8 personer) och förinspelad körsång får finnas med. Men skulle vinnarlåten ha fler än 6 personer på scenen och/eller förinspelad körsång måste låten bearbetas om inför Eurovision.

Avslutningsvis är SVT:s målsättning att minst halva startfältet ska bestå av bidrag som är gjorda av minst en kvinnlig upphovsperson (räknat per låt).

 

Fullständigt regelverk hittar du via denna länk.

 


Vi återkommer mer med info om tävlingen under sommaren och hösten.