Sommarnytt 2015, vecka 24

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Efterspelet av Wien

Nederländska Trijntje Oosterhuis vann Barbara Dex Award

I förra veckan berättade vi om att röstningen för Barbara Dex Award (tävlingen där man utser vilken artist/grupp i det årets Eurovision som hade fulast scenkläder) var i full gång – och nu har resultatet kommit! Vinnare blev Nederländernas artist Trijntje Oosterhuis som fick ihop hela 1 324 röster. På andra plats hamnade Serbiens Bojana Stamenov med 605 röster. Så här blev topp 10:

  1. Nederländerna – 1 324 röster
  2. Serbien – 605 röster
  3. Storbritannien – 397 röster
  4. Albanien – 263 röster
  5. Moldavien – 237 röster
  6. Georgien – 195 röster
  7. Island – 148 röster
  8. Lettland – 135 röster
  9. Finland – 125 röster
  10. Armenien – 97 röster

 

ORF går plus på Eurovision

Innan Eurovision 2015 ens hade börjat såg det ut som att budgeten för årets tävling hade spruckit, precis som det blev för Danmarks arrangemang 2014. Men när österrikiska TV-bolaget ORF nu har summerat allt visade sig den prognosen vara falsk. Istället har man gått plus på omkring 800 000 euro, eller att det är den summan som återstår efter allt arbete. Totalbudgeten som slogs igenom i oktober förra året hamnade på ca 20 miljoner euro varav 8,89 miljoner skulle fördelas till värdstaden Wien. Kostnaden blev totalt sett ca 65 miljoner euro mer än vad SVT lade 2013. Ska bli intressant och se hur SVT fördelar sin budget till 2016.

Utöver att det blev ett överskott på budgeten kunde EBU också beräkna att 197 miljoner människor världen över såg Eurovision Song Contest 2015!

 

Senaste kring Eurovision 2016

Finsk final i mars

Snart har det gått en månad sedan Eurovision 2015 avgjordes då Finlands nationella TV-bolag YLE går ut med info om sin Eurovisionuttagning för 2016. Det blir fortsatt UMK (Tävlingen för ny musik) som blir uttagningsmodell med en final i mars nästa år. Mer info om datum etc. följer senare, men redan nu har regelverket släppts. Dock får artister och låtskrivare vänta till den 1 september med att skicka in bidrag till tävlingen.

I årets Eurovision hamnade Finland på en sammanlagd 38:e-plats, vilket är landets hittills sämsta slutplacering i Eurovision (senaste sämsta slutplacering var 2005 då landet hamnade totalt på 32:a plats).

 

Österrike fortsätter med nationell final

Trots noll poäng i finalen och ett hejdundrande arrangemang med överskott i kassan ser det ut som att Österrike även kommer att ställa upp i Eurovision 2016 och välja genom en nationell final. Det rapporterar ESCUnited.com om. Däremot är det oklart vilken form av uttagning det kommer att bli.

Till årets Eurovision, då på hemmaplan, utsågs artist och bidrag genom en talangliknande tävling där en jury valde ut artister som sedan fick coachning och bidrag skrivna av internationella låtskrivare innan det blev dags för final. Trots att man var på hemmaplan slutade Österrike på delad nollpoängare med Tyskland och därmed första gången ett värdland blir utan poäng!

 

Luxemburg stannar hemma – för 23:e året i rad

Just nu ser det ut som att Luxemburg väljer att stanna hemma även 2016. ESCUnited.com rapporterar att att det nationella TV.bolaget RTL ger denna indikation, trots fansens stora vilja att se det tredje beneluxlandet i dessa sammanhang igen. Senast Luxemburg deltog var 1993 och fram till dess hade landet tävlat 37 gånger varav fem av gångerna tog man hem segern!

 

Simon Cowell vill anordna Storbritanniens bidrag

Den brittiska talangjaktschefen/musik- och TV-producenten Simon Cowell, som har format som Idol, X Factor och The Voice i ryggen, har uttryckt önskemål att få stå bakom Storbritanniens bidrag i Eurovision 2016. Det är dock inte första gången som Simon Cowell har uttryckt önskemål om detta, utan det skedde även 2012.

Sedan 2011 har Storbritanniens nationella TV-bolag BBC valt artist och bidrag internt istället för i en nationell final. Utdelningen har dock år för år varit mager, som t.ex. i år då Electro Velvet endast skrapade ihop 5 poäng i finalen.

 

Nederländska Glennis Grace vill göra comeback – med Ladies of Soul

2005 deltog den nederländska sångerskan Glennis Grace i Eurovision med balladen ”My Impossible Dream”. Trots ett fint framträdande tog sig inte Nederländerna till finalen det året. Nu, tio år senare, har Glennis fått blodad tand igen och har uttryckt ett önskemål i nederländsk media att få göra comeback i Eurovision men denna gång med gruppen Ladies Of Soul, som förutom Glennis består utav Berget Lewis, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 och 2007) samt Trijntje Oosterhuis (årets nederländska Eurovisionartist). Hur det blir verklighet med detta återstår att se.