Vilken stad i Sverige får arrangera Eurovision 2016?

EUROVISION 2016. Under början av juni har en mängd olika nyheter spridits i media, både i Sverige och utomlands, om vilken stad som ska få stå värd för Eurovision 2016. Vi reder ut hur det ligger till med detta.

Alla de fem tidigare gånger som Sverige har fått arrangera har det blivit antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö, men denna gång har även andra städer gett sig in i leken att bli värdstad. För att få arrangera Eurovision 2016 har SVT dock gjort en kravlista som ser ut så här:

 

  1. Värdstaden måste erbjuda tillräckligt med hotell och hotellrum, belägna nära arenan.
  2. Värdstaden måste ligga nära en storflygplats.
  3. SVT måste få tillgång till arenan 4-6 veckor före tävlingen börjar.
  4. Arenan måste erbjuda loger samt ett presscenter.

 

SVT har sagt till flera medier att man hoppas ha värdstadsfrågan löst senast den i slutet av augusti i år (2015).

Här nedan följer en översikt av de städer som just nu aktualiseras till Eurovision 2016 (med tillhörande arenor).

 

Stockholm

Enligt svenska medier ser det ut som att det just nu står mellan Globen eller Tele2 Arena som blir värdarena ifall Stockholm får värdskapet. Friends Arena har enligt källor tackat nej till att arrangera och detta på grund av ointresse, eller att AIK Fotboll som har Friends som hemmaarena inte vill enbart spela bortamatcher under april och maj 2016. Enligt uppgifter tackade Tele2 tidigare också nej med samma anledning (fast gällande klubbarna Hammarby och Djurgården). Men trots det ser det ändå ut som att Tele2 har möjlighet att skjuta på vissa matcher ändå.

Fansajten ESCToday.com har efter att svenska medier rapporterat om Friends Arenas avhopp kontaktat samtliga tre arenor för att få klarhet i vad som gäller. Svaret är entydigt: det är för tidigt att säga något om varken att ge bekräftelse eller göra avhopp. Samtliga arenor är i kontakt med SVT gällande att få arrangera och således är alla tre Stockholmsarenor fortfarande med i leken.

Om problem skulle uppstå med att behöva skjuta på vissa nu redan inbokade evenemang under våren 2016, så säger ESCToday att både Esprit Arena i Düsseldorf (värd 2011) och Wiener Stadthalle i Wien (årets värd) var vid sina värdtillfällen från början uppbokade av andra events, men som kunde flyttas på. Detta skulle alltså kunna vara möjligt även för Stockholmsarenorna.

 

Fakta om staden

– Arrangerade Eurovision 1975 och 2000.

– Antalet invånare i Storstockholm är ca 2,2 miljoner.

– Närmaste storflygplatser i Stockholm är Arlanda och Bromma.

 

 

Göteborg

Om Göteborg får Eurovision 2016 kommer det troligen bli Scandinavium som blir värdarena. Ett tidigare förslag om att använda Ullevi har sagts vara icke-genomförbart.

 

Fakta om staden

– Arrangerade Eurovision 1985.

– Antalet invånare i Storgöteborg är ca 973 000.

– Närmaste storflygplats i Göteborg är Landvetter.

 

 

Malmö

Enligt Göteborgs-Posten har Malmö inte lämnat in något förslag ännu, utan överväger att lämna in det. Andra rykten, dock obekräftade, har talat om att Malmö inte vill arrangera p.g.a. de stora kostnaderna som det medförde att arrangera för två år sedan.

Precis som med Stockholmsarenorna hörde ESCToday.com av sig till Malmö Arena och fick även då svaret att det är för tidigt för att varken bekräfta eller dementera om man vill försöka arrangera igen eller inte. Således är Malmö inte ute ur leken att bli värdstad.

 

Fakta om staden

– Arrangerade Eurovision 1992 och 2013.

– Antalet invånare i Stormalmö är ca 689 000.

– Närmaste storflygplatser i Malmö är Kastrup (i Danmark) och Sturup.

 

 

Linköping

Ett ytterligare stadsförslag som inkommit är Linköping som med sin Saab Arena (tidigare Cloetta Center) vill arrangera Eurovision 2016. Staden har tidigare stått värd för Melodifestivalsdeltävlingar fyra gånger men aldrig någon final. Linköpings bekymmer är att närmaste storflygplats ligger cirka 3,5 timmes bilfärd bort (Arlanda). Förvisso har staden nära till Skavsta flygplats utanför Nyköping, men dit flyger i princip enbart Ryanair. Det är idag även oklart hur många hotellrum Linköping kan erbjuda, samt all annan övrig logistik.

 

Fakta om staden

– Har arrangerat Melodifestivalsdeltävlingar åren 2005, 2008, 2011 och 2014.

– Antalet invånare i kommunen är ca 152 000.

– Närmaste storflygplats är Arlanda och Skavsta.

 

 

Sandviken

Melodifestivalen 2010 förlade en deltävling till Sandviken och stadens arena Göransson Arena, som tar in ca 10 000 personer. Arenan torde alltså vara lagom stor för att stå värd för Eurovision, lite som B&W Hallerne var i Köpenhamn 2014. På frågan om Sandviken inte är för liten stad för Eurovision så vill Sandviken stad att detta ska lösas genom arrangemanget sker genom ett samarbete mellan Sandviken och Gävle kommun.

 

Fakta om staden

– Har arrangerat en Melodifestivaldeltävling 2010.

– Antalet invånare i kommunen är ca 38 000.

– Närmaste storflygplats är Arlanda.

 

Vi får all anledning att återkomma till valet och kvalet av värdstad för Eurovision 2016 framöver!