Danmark bekräftar deltagande i Eurovision 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Trots att Danmark inte kvalificerade sig till Eurovision-finalen i Wien tidigare i år så hänger man med till Sverige 2016. TV-bolaget DR bekräftar även att man tänker välja artist och bidrag genom sin traditionsenliga uttagning Dansk Melodi Grand Prix, även om det inte är sagt hur liten eller omfattande tävlingen blir nästa år.

Något som är bekräftat är att DR har valt ut en av Danmarks största musikproducenter att vara musikansvarig för uttagningsprocessen: Mich Hedin Hansen (också känd som ”Cutfather”). Han har tidigare varit producent åt Kylie Minogue, All Saints och Blue, och kommer alltså nu att leda uttagningen av bidragen till Dansk MGP 2016. Han har tidigare suttit i expertjuryn, men kommer alltså först nu att leda hela arbetet. Han säger vidare till DR att han anser att Danmark har en god låtskrivarmiljö och att han kommer utnyttja sitt breda nätverk i dessa kretsar för att få fram bra låtskrivare till Dansk MGP.

 

Regelverk

För att få tävla i den danska uttagningen måste bidraget antingen framföras av eller vara skriven av minst en (1) dansk medborgare. Artisten måste ha fyllt 16 senast samma dag som Eurovision sänds. Bidraget får inte vara mer än 3 minuter men får dock framföras på valfritt språk.

Danmark stänger antagningen den 7 september och under efterföljande månader gör urvalsjuryn sitt val.

Exakta regler finns att läsa här.

 

Formen för tävlingen

Ännu har DR inte avslöjat närmare detaljer kring Dansk MGP 2016, vare sig tävlingsform, plats, tid eller antalet bidrag. 2015 avgjordes Dansk MGP i ett finalprogram utan föregående semifinaler – i Ålborgs Gigantium arena inför 8500 åskådare. Vann gjorde musikgruppen Anti Social Media med låten ”The Way You Are”, men besvikelsen var stor när gruppen inte fick en finalbiljett i Wien. Istället kom de på 13:e plats i semifinal 1 i Wien, och kvalificerade sig alltså inte till finalen. Det var för övrigt första gången sedan 2007 som Danmark missade finalplats i Eurovisionen.