Sommarnytt 2015: augusti

NYHETSSAMMANFATTNING. Augusti är här och vi med senaste nytt inom ESC-världen.

 

Svensktoppen nästa – alla lokala finalister utsedda

Under sommaren har Sveriges Radio alla 25 P4-distrikt anordnat uttagningar till Svensktoppen nästa. Den 30 juli hölls den sista finalen och därmed är alla finalister klara. Efter detta har dock en diskvalificering skett. Detta efter det framkommit att låten ”Feel My Love”, framförd av Louise Lane (vinnaren av P4 Sjuhärad), har framförts i Litauens nationella uttagning. Därmed blir det tvåan Travellers som nu går upp som P4 Sjuhärads val.

Nu under de kommande veckorna kommer Panelen såklart att följa förberedelserna inför Svensktoppens final. Precis som tidigare år hålls finalen på nöjesfältet Liseberg i Göteborg, det här året är datumet satt till söndagen den 6:e september.

 


Notering: Sedan år 2012 erbjuds vinnaren av Svensktoppen nästa även en plats i nästkommande års Melodifestival. I år har SVT valt att justera detta erbjudande till att omfatta samtliga finalister istället för att enbart vinnaren kan bli joker i tävlingen. Således kan det likaväl bli den som blir tvåa eller någon av de andra finalisterna som får jokerplatsen. När SVT meddelar valet av joker är inte sagt.


 

Schweiz väljer i februari

Under sommaren har det varit ganska tyst om vilka länder som ska delta i nästa års Eurovision. Till dags dato har 21 länder utifrån olika källor sagt att de ska medverka, men det återstår fortfarande en tid innan vi fullt ut vet exakt vilka länder som ska delta. Av de som har bekräftat deltagande är det endast ett fåtal som har sagt hur de ska välja artist och bidrag. Schweiz tillhör dock undantaget som nu är det enda land som har ett bestämt offentliggjort datum för sin nationell final.

 

Enskilda grundomgångar

Precis som i uttagningen till årets ESC kommer Schweiz fyra nationella TV-bolag (SRF, RTR, RTS och RSI) att hålla i egna uttagningar innan en jury slutligen utser finalisterna (här hittar du reglerna för Schweiz alla uttagningar).

Tyskspråkiga SFR & rätoromanska RTR: kommer att hålla en gemensam uttagning på en webbplattform. Artister från hela världen kan under perioden 28 september och 26 oktober ladda upp musikvideos till denna plattform. Därefter kommer en expertjury samt en internetomröstning avgöra 10 bidrag som får gå vidare till expertjuryn.

Franskspråkiga RTS: har ännu inte meddelat metodval men kommer att ta ut 6 stycken bidrag som skickas till expertjuryn.

Italienskspråkiga RSI: håller just nu ett inskickande av bidrag öppet, som avslutas den 26 oktober. Därefter kommer en jury att välja ut tre bidrag som går vidare till expertjuryn. Läs mer om denna uttagning (och hitta anmälningsblanketter) här.

 

Expertjuryn

Från bolagens uttagningar går totalt 19 bidrag vidare till expertjuryn som slutligen utser vilka finalister som ska få delta i finalen. Vid detta tillfälle, som hålls den 6:e december, kommer de 19 artisterna få framföra bidrag för en jury som sedan bedömer vokala färdigheter och scennärvaro. Juryn kommer att ta hänsyn till de olika TV-bolagen genom att man skickar vidare 3 (av 10) bidrag från SFR/RTR:s uttagning, 2 (av 6) bidrag från RTS’ uttagning och 1 (av 3) bidrag från RSI:s uttagning till den nationella finalen.

 

Finalen

Finalen hålls sedan den 13 februari i Bodensee Arena i Kreuzlingen där en kombination av jury- och tittarröster kommer att avgöra resultatet.

 

Albanien förbereder för Festivali i Këngës 54

I Albanien har det nationella TV-bolaget RTSH börjat förbereda för den nationella uttagningen Festivali i Këngës 54. Inbjudan till artister och låtskrivare har gjorts offentlig, där man kan skicka in bidrag mellan den 29-30 september. Dock har landet än så länge har inte gjort någon officiell bekräftelse om Eurovisionsdeltagande 2016, men om Albanien deltar så är det mycket möjligt att vinnaren av Festivali i Këngës 54 får representera Albanien i Stockholm. Mer info följer under hösten.

 

Cypern ser ut att komma till Stockholm

I år återvände Cypern efter ett års frånvaro av ekonomiska skäl. Det nationella TV-bolaget CyBC har sagt till ESCToday att landet med största sannolikhet kommer att delta i ESC 2016 i Stockholm, men att man avvaktar med att bekräfta deltagande tills vidare.

 

Lite Junior ESC-nyheter

Den 21a:a november avgörs årets Junior Eurovision Song Contest från Bulgariens huvudstad Sofia. Det blir således första gången som Bulgarien får arrangera en Eurovision. Sloganen för årets tävling är #discover.

Hittills har 14 länder anmält sig. Av dessa finns bl.a. Albanien och Makedonien med som återkommer efter tre respektive två år och Irland som gör debut (och bidraget landet skickar kommer att framföras på irländska). Italien, Montenegro och Slovenien som alla gjorde debut ifjol ser ut att stanna kvar även det här året. Däremot kommer varken Cypern eller Kroatien till start denna gång. Det ser just nu även mörkt ut för ett svenskt deltagande. I januari i år pausade SVT Lilla Melodifestivalen för att istället köra en ny tv-show. Sedan i somras går dock rykten som säger att SVT tänker dra sig ur tävlingen helt och hållet. Men detta är något som SVT varken har bekräftat eller dementerat.

Nu under augusti kommer Ukraina och Vitryssland att hålla i sina respektive uttagningar.

 

Måns Zelmerlöw nominerad till Rockbjörnen 2015

Årets Eurovisionsvinnare Måns Zelmerlöw är nu nominerad till årets Rockbjörn i bl.a. kategorin Årets låt. Idag onsdag avgörs det om han vinner eller inte. Rockbjörnen hålls i Kungsträdgården i Stockholm där ett flertal artister kommer att uppträda. Förutom Måns kommer även Molly Sandén, Eric Saade och Samir & Viktor att uppträda.

Måns har sedan segern i ESC i maj turnerat runt både i Sverige men även i andra europeiska länder. Just nu gör han bland annat stor succé på spanska topplistan Los 40 Principales.