Big Five och värdlandet får utökat spelutrymme i Eurovision 2016

EUROVISION 2016. Från och med Eurovision 2016 kommer EBU ge de direktkvalificerade länderna större uppmärksamhet i semifinalerna genom att dess artister kommer att uppträda live på scenen, fortsatt utom tävlan. Allt för att publiken ska få lära sig mer om vilka bidrag de har med sig.

 

Vad innebär då detta i praktiken?

Tidigare har EBU i semifinalerna enbart valt att spela upp korta klipp från de direktkvalificerade ländernas musikvideos i ett sätt att presentera dem för publiken. Men istället blir upplägget att ländernas artister får göra liveframträdanden i semifinalerna.

Upplägget blir som tidigare att tre av de sex direktkvalificerade länderna sänder och extraröstar i respektive semifinal. I slutet av varje semifinal kommer EBU precis som tidigare att visa upp klipp från dessa länders framträdanden, med skillnaden att det nu är liveframträdanden som spelas in under semifinalernas genrep istället för klipp från musikvideos. Hur mycket som visas upp är dock oklart.

Vilka av de direktkvalificerade som ska sända och rösta i respektive semifinal avgörs vid semifinallottningen i januari. Redan nu är det dock beslutat av EBU att låta Tyskland rösta i den andra semifinalen, som går av stapeln den 12 maj 2016.

 


Bakgrund

Sedan Eurovision Song Contest 2000 är alltid ett visst antal länder direktkvalificerade till finalen och detta av ekonomiska skäl. EBU valde då att låta en landsgrupp kallad ”Big Five”, vilka är Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland (samt från 2011 även Italien), att få direktplatser i finalen mot att de betalar mest till tävlingen. När semifinalsystemet infördes år 2004 omfattades ”Big Five” av att alltid bli direktkvalificerade tillsammans med länderna som blivit topp 10 i finalen året innan. Sedan EBU gjorde om systemet ytterligare, genom att införa två semifinaler år 2008, är det endast ”Big Five” samt värdlandet som är direktkvalificerade.

Problemet med att vara direktkvalificerad är att man får mindre spelrum i tävlingen. De länder som tvingas kvala sig till en finalplats får två livespelningar medan de direktkvalificerade bara får en livespelning. Detta har också synts i resultattavlan för Big Five-gruppen, framförallt i år när fyra av fem av dessa länder hamnade i botten av finalen. Liknande slutresultat har förekommit tidigare år. På alla dessa år har länderna bara lyc