Höstnytt 2015: vecka 40

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: SRF öppnar sin webbplattform idag – skicka in dina bidrag vettja!

Nu på måndagen 28 september öppnade det tysk-schweiziska TV-bolaget SRF sin antagning till Schweiz uttagning. Även i år kommer SRF:s uttagning att ske via en webbplattform. Upplägget är att vem som helst i hela världen kan delta med tävlingslåtar och sedan utser tittarna och jury 10 bidrag som får gå vidare till den nationella juryn som avgör vilka bidrag som får tävla i den gemensamma finalen i februari. Viktigt att veta är att ett tävlingsbidrag måste vara mellan 2:50-3:00 minuter långt. Det får inte vara kortare eller längre än dessa minuttal.

Webbplattformen (klicka här för att komma dit) hålls öppen mellan den 28 september och 26 oktober.

PS. Om några veckor kommer ESC-Panelens Robban att göra en personlig topplista över sina favoritbidrag bland de som laddats upp på webbplattformen.

 

Deltagande i Eurovision 2016

Just nu fortsätter det att strömma in bekräftelser på deltagande i Eurovision 2016. Här kan du se aktuell uppställning.

Och här nedanför de senaste som har lagt in sig på listorna.

 

Armenien bekräftar deltagande – artistpresentation den 13 oktober

Precis som i våras väljer det armeniska TV-bolaget AMPTV att väcka stort intresse kring den artist man ska tävla med i Eurovision Song Contest. Då släpptes en spännande trailer med en mystisk röst som på ett spännande ”trailer-mässigt” sätt marknadsförde hur artistvalet skulle gå till. Då som nu väljer AMPTV att göra samma sak. I en video där en artist visas upp, dock får man inte se artistens ansikte, meddelas att Armeniens ESC-representant 2016 kommer att presenteras vid en presskonferens den 13 oktober. Efter detta har det ryktats om olika artister men inga svar har fåtts.

Blir du också nyfiken när du ser videoklippet nedan?

 

San Marino kommer troligen att delta i Eurovision 2016

I förra veckan gjorde sajten ESCToday en intervju med San Marinos delegationschef Alessandro Capicchioni angående San Marinos deltagande/icke-deltagande i nästa års Eurovision Song Contest. Svaret som gavs gällande deltagande var att TV-bolaget SMRTV har gjort en preliminäranmälan dock att bolagets VD, Carlo Romeo, kommer att ta det slutgiltiga beskedet. Det är alltså inte hundraprocentigt klart att San Marino ställer upp, så vi får vänta ett tag till innan vi vet exakt hur det blir.

 

Nationella uttagningar

Albanien fortsätter med Festivali i Këngës som uttagningsmetod

I torsdags meddelade det albanska nationella TV-bolaget RTSH att landet nu har anmält sig för att delta i Eurovision 2016. I början av augusti släpptes kortfattat regelverk för den 54:e upplagan av albanska musikfestivalen Festivali i Këngës, men då var det ännu oklart om Albanien skulle delta eller ej. Antagningen till uttagningen hålls öppen tisdag 29 september och onsdag 30 september.

Kortfattat regelverk:

– Endast albanska medborgare och/eller personer som har albanskt medborgarskap tillåts delta.

– Som artist/låtskrivare tillåts man endast skicka in max 1 bidrag men som textförfattare tillåts man skicka in max 2 bidrag.

– Låten ska spelas in på CD-skiva.

– Demoartisten (som framför låten på CD:n) ska vara aktuell att tävla om låten blir uttagen.

– Artisten måste vara minst 16 år gammal för att få delta.

Mer info får du om du mejlar till festival@rtsh.al.

 

Belgien ger mer info om sin uttagning i november

I maj meddelade flamländska TV-bolaget VRT, som till 2016 ansvarar för den belgiska nationella uttagningen, att Belgien kommer att hålla i den nationella finalen Eurosong för att utse artist och bidrag till ESC 2016. Därefter har VRT hållit tyst om hur omfattande finalen ska bli eller om vad som har hänt. Vi beslöt oss därför för att höra av oss till VRT för att fråga hur det blir. Och så här svarade teamet bakom Eurosong:

”In November these will me more news distributed about the Belgian selection.”

Vi får alltså vänta på mer info från VRT till november.

 

Storbritannien ser ut att bryta trenden med internval

Sedan år 2011 har det brittiska TV-bolaget BBC valt att välja Eurovision-representant med tillhörande bidrag genom internval. Det har sedan blivit varierad framgång i Eurovisionen; oftast har landets representant slutat i botten av finalerna (undantaget gruppen Blue som hamnade på elfte plats 2011).

Till 2016 ser det dock ut som att BBC tänker byta strategi gällande representantvalet. I en intervju med brittiska Express meddelar BBC-profilen Guy Freeman att BBC planerar att återinföra en nationell uttagning i stil med X-Factor. Hur detta sedan kommer att se ut är dock något oklart. Just nu ser det ut som att artister som vill delta kommer kunna skicka in bidrag i november. Därefter väljer en jury ut ett antal tävlande och under uttagningen kommer tittarna få avgöra resultatet. Mer info lär följa under hösten.

BBC har också meddelat att musikproducenten Hugh Goldsmith kommer att leda projektet kring uttagningen. Dessutom får kommentatorn Graham Norton förnyat förtroende och kommer således att kommentera Eurovision för åttonde året i rad.

 

Icke-deltagande i Eurovision 2016

Slovakien ger nu sitt besked – väljer att inte återvända

På måndagen meddelade det slovakiska nationella TV-bolaget RTVS att Slovakien inte kommer att återvända till Eurovision år 2016. Det har för tillfället inte angetts någon förklaring till varför landet inte vill delta. Slovakien debuterade i Eurovision 1994 och har därefter deltagit 6 gånger till: 1996 och 1998, därefter gjordes ett uppehåll till 2009 då Slovakien återvände och deltog varje år till och med år 2012. Därefter har landet valt att inte delta. Som bäst har Slovakien uppnått en 18:onde-plats i final.

 

Övriga nyheter

Eurovision.tv har fått tillfällig design

ESC-Panelen uppmärksammar att Eurovisionens officiella hemsida, Eurovision.tv, nu har fått en övergångsdesign, från 2015 års tema Building Bridges till temat Sverige 2016. Dock är det inte den officiella designen som används då varken logotyp eller annat grafiskt material har offentliggjorts. Man har även lagt in en nedräknare som visar att det är strax under 230 dagar kvar till nästa Eurovision.

Vid den här tiden på året brukar Eurovision.tv vanligtvis få en tillfällig design då det är mitt emellan två Eurovisioner. Det har dock hänt förut att personerna bakom sidan inte bytt tillfällig design utan väntat till den officiella logotypen och det grafiska materialet är släppt.

 

Temalåten för årets Junior Eurovision är släppt

Temat för årets Junior Eurovision Song Contest är #Discover och nu har även den officiella temalåten släppts. Låten, som också heter #Discover, är skriven av Matt Muxu, Gordon Bonello, Evgeni Dimitrov och Vasko Ivanov-Dexter.

Här nedan kan du lyssna på låten:

 

Årets Juniortävling avgörs i Bulgariens huvudstad Sofia den 21 november. Hittills är 16 länder anmälda, med Irland som debuterar och Albanien samt Makedonien som återvänder. Av de länder som tävlade ifjol har endast Cypern officiellt tackat nej. I dagsläget ser det också ut som att Sverige tackar nej. Detta då SVT inte har bekräftat deltagande än samt att uttagningen Lilla Melodifestivalen har lagts på is för året.