Höstnytt 2015: vecka 36

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kommande händelser

Final i Svensktoppen nästa nu på söndag

Vi fortsätter med Melodifestivalssnack då det nu på söndag avgörs vem som ska ta hem segern i årets Svensktoppen nästa. Som vanligt är det 8 finalister som gör upp om segern, vilka är uttagna av en SR-jury som fick välja bland 25 lokala vinnare i de olika P4-distrikten. Skillnaden i år är att en av de tävlande i finalen kommer att få en jokerplats i Melodifestivalen 2016, vi vet dock inte vem eftersom en regeländring har gjort att vinnaren inte alls är självskriven joker. När valet av joker görs är inte sagt.

Men trots att vi möjligen inte får klart besked om vem som får jokerplatsen så kommer panelen såklart att följa finalen. På vår specialsida Svensktoppen nästa 2015 hittar du all information om uttagningen!

 

1 september – nu börjar Eurovision-säsongen 2016!

Nu är det den 1 september 2015, vilket är startskottet på den kommande Eurovisionssäsongen. Från och med detta datum får tävlande bidrag till nästa års Eurovision publiceras offentligt utan att riskera diskvalificering (så länge de inte är publicerade offentligt före detta datum). Även om det inte kommer att hända ögonblickligen så kommer snart andra viktiga händelser att ske. Nu under hösten kommer vi få reda på hur många länder som gör upp om segern i Stockholm i maj nästa år, samt så kommer en del länder igång med sina uttagningar, däribland Schweiz som du kan läsa mer om här nedanför. Varmt välkomna!

 

Uttagningsinformation

Schweiz: RTS väljer internt

Schweiz uttagning är i full gång sedan fransk-schweiziska TV-bolaget RTS nu har börjat ta emot bidrag från låtskrivare och artister. Som vi tidigare har skrivit kommer Schweiz även i år att dela upp ansvaret för uttagningen genom de fyra nationella TV-bolagen. Tysk- och rätoromanska TV-bolagen gör en gemensam uttagning via en webbplattform, medan fransk- och italiensktalande TV-bolagen väljer genom nationell antagning och sedan väljer juryer ut de tävlande. Varje TV-bolag skickar sedan ett visst antal tävlande vidare till ett införprogram kallat Expert Check som den 6:e december slutligen väljer ut 6 stycken tävlande till den nationella finalen. Finalen hålls sedan den 13:e februari.

Mélanie Réne, som vann den schweiziska finalen i våras, var ett av två av RTS’ artister i den nationella finalen. I Eurovision i Wien hamnade Mélanie dock på sista plats i andra semifinalen med endast 4 poäng. Totalt sett hamnade Schweiz sist av alla 40 länder i Eurovision 2015.

 

Dansk Melodi Grand Prix avgörs den 13 februari

Just nu verkar det som att lördagen den 13 februari 2016 kan bli ett hett Eurovisionsväljardatum för kommande säsong. Förutom att Schweiz väljer artist och bidrag då (som vi skrev om ovan) så kommer också Italiens San Remo-festivalsfinal att äga rum denna afton. På tisdagen gick nu också Danmarks Radio ut med nyheten att nästa års DMGP kommer att hållas i arenan Horsens Forum i staden Horsens (på Jylland) samma kväll som Italien och Schweiz. Det blir fjärde gången som staden får hålla en DMGP (tidigare år var 2005, 2007 och 2008). Hur upplägget i finalen kommer att se ut är inte avslöjat, däremot hålls den danska antagningen öppen till och med nästa måndag (7 september).

Fotnot: Italien har ännu inte bekräftat Eurovision-deltagande, utan nyheten gäller endast att San Remo-festivalen avgörs den 13/2.

 

Bekräftat: Tjeckien blir kvar i Eurovision minst ett år till

Vi fortsätter med Tjeckien som efter årets comeback nu ser ut att stanna kvar i Eurovision ett år till. I förra veckan rapporterade Escxtra.com om att en tjeckisk Eurovision-fansite hade gått ut med ett meddelande om att det tjeckiska nationella TV-bolaget Česká televize skulle ha bekräftat deltagande för nästa års Eurovision. Efter detta har sajten ESCToday.com varit i kontakt med Česká televize som på måndagen gick ut med bekräftelsen att Tjeckien blir kvar i Eurovision även år 2016.

Tjeckien har deltagit i Eurovision fyra gånger åren 2007-2009 och 2015. Landet har hittills aldrig tagit sig till någon final – i år fick man ihop totalt 33 poäng vilket är landets bästa resultat. Av alla länder som någonsin tävlat i Eurovision är det nu bara Tjeckien och Andorra som aldrig har fått tävla i en Eurovision-final.

 

Grekland och Vitryssland bekräftar också deltagande

Nu på måndagen meddelade det statliga grekiska TV-bolaget att man har för avsikt att fortsätta delta i Eurovision Song Contest även 2016. Detta rapporterar ESCToday.com. Enligt samma källa har nationella TV-bolaget gjort klart med sin budget för tävlan i ESC 2016. Dock säger TV-bolaget att mer info om Greklands deltagande kommer vid ett senare tillfälle.

I förra veckan meddelade även det vitryska nationella TV-bolaget BTRC att Vitryssland kommer att delta i Eurovision 2016. Man har dock inte gått ut med vilken metod man ska använda för att ta ut artist och bidrag.

I och med detta har drygt 24 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2016. Observera att denna siffra endast är preliminär och att en fullständig deltagarlista kommer först kring årsskiftet.

 

Irlands uttagningsmetod presenteras nu i höst

Enligt uppgifter till ESCUnited.com kommer irländska TV-bolaget RTÉ att meddela uttagningsmetod för att utse landets artist och bidrag till Eurovision 2016 i september eller oktober. Det står dock klart att landet ska välja artist och bidrag genom en nationell uttagning, dock inte hur omfattande det kommer att bli. Sedan år 2009 har den irländska uttagningen (som går under namnet Eurosong) sänts som en del av TV-programmet The Late Late Show istället för att vara ett eget TV-program.

 

Deltagarspekulationer

Slovenien avgör sitt deltagande i Eurovision 2016 under september

Nu i september månad kommer Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO att fatta beslut om landet ska delta i nästa års Eurovision eller ej. Detta uppger Eurovoix.com som varit i kontakt med RTVSLO. Slovenien har de två senaste åren lyckats kvalificera sig till finalen, i år blev det slutligen en 14:e-plats, den bästa placeringen sedan 2007 (Alenka Gotars ”Cvet z juga”) och samtidigt den högsta sedan Nuša Derenda blev sjua i Eurovision 2001 med låten ”Energy”. Sedan semifinalsystemet infördes har Slovenien lyckats kvalificera sig vidare till finaler totalt fyra gånger på 12 försök.

 

Slovakien överväger (i alla fall) att möjligen göra comeback i Eurovision

Efter att ha gjort uppehåll från Eurovision i många år gjorde så Slovakien comeback i Eurovision 2009. Landet deltog sedan igen 2010, 2011 och 2012 men ingen av dessa år lyckades landet att kvalificera sig till finaler. Efter 2012 hoppade landet av igen och har sedan dess inte verkat haft något intresse av att delta igen. Men så i början av sommaren deltog Slovakien i Eurovision Young Dancers och efter att Tjeckien gjorde comeback i år så har det slovakiska nationella TV-bolaget RTVS nu bestämt sig för att överväga saken. Detta om man ska tro Eurovoix.com, som har varit i kontakt med RTVS som i en kommentar säger följande:

RTVS hasn’t been considering this matter yet. We will issue an official press release in case of development regarding our participation next year.

Det är alltså inte avgjort om Slovakien återkommer eller ej, men de ska i alla fall överväga saken. Och det är i alla fall en början. Det kan noteras att inför landets senaste medverkan år 2012 velade TV-bolaget både länge och väl innan man slutligen bekräftade deltagande.

 

Övriga nyheter

Premiär på lördag för en ny säsong av På resande not

Förra hösten gjorde den finska Eurovisionexperten Thomas Lundin comeback på TV-kanalen YLE 5 med frågesporten På resande not. I programmet tävlar finlandssvenska kändisar i tvåmannalag i Europakunskaper där många frågor handlar om Eurovision Song Contest. Programmet blev en succé och därför har en säsong till spelats in. Man har även med ett gäng kända gästartister i form av bland andra Robin Stjernberg, Kristin Amparo, Magnus Carlsson och Hanna Pakarinen.

Den nya säsongen innehåller 16 episoder och sänds på lördagar med start den 5 september på YLE 5. För svenska TV-tittare går det att se programmet på TV Finland som sänder repris på söndagar (TV Finland går att beställa via Com Hem).

I det första programmet tävlar Marion Rung & Marco Bjurström mot Sonja Kajlassaari & Kristoffer Möller. Lite kortfattat kan sägas att Marion Rung har tävlat för Finland tre gånger i Eurovision Song Contest, Marco Bjurström är regissör och TV-personlighet i Finland, Sonja Kajlassaari är en finlandssvensk programledare och Kristoffer Möller är skådespelare som för tillfället spelar en av papporna i musikalen Mamma Mia på Svenska Teatern i Helsingfors.

 

Franska kommentatorer utsedda

Idag är det den 31 augusti 2015 men ändå har fransk TV redan beslutat vilka man ska skicka till kommentatorsbåset i Globen i Stockholm i maj nästa år. Franska Tele Jours uppger att det kommer att bli Marianne James & Stéphane Bern (på bilden ovan) som ska kommentera. Enligt samma källa ska fransk TV ha tagit emot bidrag till sin uttagning men detta är ännu obekräftade uppgifter.

 

Tyskland byter ”Head of Delegation” till 2016

Den nuvarande ”Head of Delegation” för Tyskland, Torsten Amarell, har slutat på TV-bolaget NDR för att istället arbeta på MDR i Liepzig med andra arbetsuppgifter. Torsten hade anställning på NDR i sju år var fram till i våras landets ”Head of Delegation” i Eurovision. Nu sätts en rekryteringsprocess igång för att hitta Tysklands nya ”Head of Delegation”.

I årets Eurovision (2015) kom Tysklands artist Ann Sophie med låten ”Black Smoke” på delad sistaplats med Österrike med totalsumman noll poäng. Detta var femte gången landet kom sist i finaler varav tredje gången med noll poäng.