Officiellt: Så förändras Allmänhetens tävling till Melodifestivalen 2016

MELODIFESTIVALEN 2016. I somras meddelade SVT genom reglerna till Melodifestivalen 2016 att Allmänhetens tävling skulle förändras. Nu har vi hört av oss till SVT och frågat specifikt vad som gäller med förändringen så att ni som vill tävla den vägen ska veta vad ni kan förvänta er för resultat med denna antagning.

 

Vi frågar SVT

För att få svar på mer konkret vad förändringen gäller hörde vi av oss med tre frågor till projektledaren Anette Helenius på SVT. Så här svarar hon:

 

1. Hur kommer det sig att ni har valt att ändra om reglerna för Allmänhetens tävling?

– Vi har sett att låtarna från Allmänhetens tävling de senaste åren har hamnat i botten på resultatlistan. När vi gick från 32 till 28 bidrag i tävlingen höjdes kravet på lägstanivån ytterligare bland låtarna. Därför vill vi pröva något nytt. När de fem bästa bidragen ur Allmänhetens tävling går direkt till juryns topp 100-låtar så tävlar de där av egen kraft. Den eller de låtar som blir uttagna är inte inkvoterade utan är med i tävlingen på precis samma premisser som övriga låtar. Med samma premisser menas att juryn lyssnar på de 100 låtarna utan att veta vilka låtskrivare som ligger bakom. Det vet inte vilka fem låtar som är från Allmänhetens tävling.

 

2. Innebär detta att allmänheten kommer få det lättare eller svårare att få med bidrag i Melodifestivalen 2016?

– Risken finns, men med facit från de senaste sex åren (som bäst sjätteplacering i deltävling) så känner vi att vi vill pröva något nytt. Eftersom låtarna från Allmänhetens tävling utan undantag de senaste åren hamnat på de lägsta platserna i tävlingen så tycker vi inte att vi gör dem en tjänst genom inkvotering. Tvärtom. Och det är därför vi nu testar en ny variant.

 

3. Vilka är dina tre främsta tips för låtskrivare som går via Allmänhetens tävling att tänka på för att komma med och ha en chans att gå vidare till Melodifestivalen 2016?

– Att melodin framförs på bästa sätt

– Renodlat musikarrangemang så att melodin fortfarande är tydlig

– Bra sång, om man inte vill sjunga själv så ta gärna hjälp

 

 

Vad är Allmänhetens tävling?

Sedan år 2010 har SVT erbjudit en jokerplats i Melodifestivalen enbart till för låtskrivare som aldrig tidigare givit ut musik kommersiellt. De första åren utsåg tittarna vinnare, men till år 2013 ändrades detta till att SVT:s urvalsjury utsåg jokern. Till nästa år har SVT gjort om momentet ytterligare. Istället för att juryn väljer en vinnare utses ca 5 bidrag som får gå med i slutkampen bland de ordinarie tävlingsbidragen. Därmed kan urvalsjuryns totalt 14 bidrag innehålla bidrag från allmänheten men det behöver inte bli så.