Höstnytt 2015: vecka 37

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Tävlingsinformation

Dessa ingår i Eurovision 2016s Core team

I fredags meddelade SVT till slut vilka som ska vara med i arbetsgruppen för att arbeta fram Eurovision 2016 i Stockholm. Till skillnad mot Eurovision 2013 blir gruppen nästan dubbelt så stor denna gång och inte mindre än två personer axlar rollen som exekutiv producent. Det handlar om Martin Österdahl som blir ytterst ansvarig för projektet samt projektets talesperson och Johan Bernhagen som kommer att leda projektet i den dagliga verksamheten. Bägge två hade liknande roller vid Eurovision 2013. Övriga personer i teamet som Österdahl & Bernhagen har satt ihop är:

 

Tobias ÅbergHead of Production (var även med i Eurovision 2013-produktionen)

Christer BjörkmanContest Producer (var även med i Eurovision 2013-produktionen)

Sven StojanovicShow Producer

Lotta LoosmeHead of Communications

Sofi FranzénHead of Event, City and Partners

Josephine GöranderExecutive Assistant and Office Manager

 

Det kan tilläggas att SVT nu i sin artikel om denna nyhet bekräftar tävlingsdatumen för Eurovision 2016, vilka är satta till den 10:e, 12:e och 14:e maj 2016.

 

Bekräftelsedeadline satt till 10 oktober

Precis som ifjol finns ett datum satt för när länder som vill delta i nästa års Eurovision senast måste ha bekräftat deltagande. En första deadline är satt till nästa tisdag (den 15:e september). Därefter sker en mellanperiod där anmälda länder har på sig att tänka över saken på nytt och i värsta fall meddela avhopp. Senast den 10 oktober ska länderna sedan ha meddelat EBU hur man vill göra. Länder som hoppar av tävlingen efter den 10 oktober riskerar att få böter, om inte EBU har gett undantag.

Notering: I dagsläget har omkring 25 länder (lite beroende på hur man räknar med olika källor) tackat ja till att delta. Av dessa kan minst 9 räknas som absolut tävlande då dessa länder har meddelat uttagningsform.

 

Värdstadens förberedelser

Globen rustas upp inför Eurovisionsbesöket

Den 8 juli stod det klart att det blir Stockholm och Globenområdet som får ta hand om nästa års Eurovision Song Contest. Då fanns inte någon budget satt eller presenterad men den börjar så sakta nu arbetas fram. Enligt Dagens Nyheter har Stockholm stad redan i år budgeterat eventet för 60 miljoner kronor med beräkningen att de stora kostnaderna kommer först 2016. Kostnaderna som satts upp just nu handlar om att göra renoveringar av Globenarenorna med bl.a. att installera publikt wifi samt fräscha upp arenarum och interiöra ytskikt. Denna renovering skulle ha gjorts ändå men har tidigarelagts p.g.a. Eurovision.

De stora kostnaderna som just nu beräknas är framförallt att Stockholm ska ansvara för alla delegationstransporter, att marknadsföra Eurovision runt om i staden, anordna välkomstfest och efterfest samt bygga upp Eurovision Village där sponsorer och allmänhet kan röra sig.

Just nu står det också klart att EBU och SVT kommer att ta över Globen från den 4 april 2016 och 6 veckor framåt.

 

Antagningar till nationella uttagningar

Antagningen till Dansk Melodi Grand Prix 2016 avslutad

På måndagen (läs 7 september) var det sista dagen att kunna skicka in bidrag till Dansk Melodi Grand Prix 2016. På tisdagsmorgonen meddelade DR att man hade satt nytt rekord i antalet inkomna bidrag – hela 982 stycken. Nu påbörjas gallringsprocessen där totalt 10 bidrag ska väljas ut till tävlan. Finalen hålls sedan den 13 februari i Horsens Forum i staden Horsens.

 

Antagningen till UMK 2016 är nu också avslutad

På tisdagen (läs 8 september) klockan 12.00 stängdes antagningen till Finlands uttagning UMK 2016. Bidrag som inkommer senare kommer inte kunna delta i tävlingen.

För den intresserade hittas uttagningens regelverk här på svenska respektive engelska.

 

Uttagningsinfo

Malta håller sin uttagning i januari

Det maltesiska TV-bolaget TVM har nu släppt reglerna för sin Eurovision-uttagning Malta Eurovision Song Contest 2016, som kommer att arrangeras i januari 2016. Bidrag kan skickas in till tävlingen under den 29:e och 30:e oktober. Därefter kommer juryarbete som slutar med att 20 bidrag tas ut till tävlan. Precis som förra årets uttagning kommer uttagningen först att innehålla en semifinal där 14 av 20 tävlande går vidare till finalen. Resultatet kommer sedan att bygga på sju stycken röstningsgrupper varav 6 stycken är jurygrupper och 1 är tittarnas röster.

Vem som helst i världen får skicka in bidrag till tävlingen, däremot för att vara tävlande artist måste man ha maltesiskt medborgarskap eller dubbelt medborgarskap varav ett måste vara maltesiskt. Den enda som förbjuds att delta i Maltas uttagning är 2015 års vinnare Amber. Vid inskickningen ska demoartisten även framföra en coverlåt för att urvalsjuryn ska få möjlighet att bedöma artistens sångkvalité.

Mer info kan fås genom att du mejlar till mesc@pbs.com.mt.

 

Antagningen till Skopje Festival 2015 igång – ej bekräftat om det är Makedoniens nationella uttagning till Eurovision 2016

Trots att Makedonien varken har bekräftat eller dementerat sitt deltagande i Eurovision 2015 så är förberedelserna för den nationella finalen Skopje Festival i full gång. Sedan mitten av augusti kan man skicka in bidrag till antagningen som sedan stänger den 15 september. Vem som helst i världen tillåts skicka in bidrag (utländska artister tillåts också) så länge man sjunger på makedonska. De artister som kommer på topp 3 i finalen kommer vinna prispengar som är på mellan 4 900-9 800 euro. Finalen är beräknad att gå av stapeln i november.

Mer info om tävlingen hittar du här (OBS! regelverket är skrivet på makedonska).

Notering: Förra året använde sig Makedoniens nationella TV-bolag av Skopje Fest som uttagningsmetod till Eurovision. Detta efter att ha haft internval i ett par år.

 

Länder som i veckan har tackat nej till Eurovision 2016

Andorra

Det blir inget återvändande för det lilla landet Andorra beläget i bergskedjan Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike. Det meddelar nu landets nationella TV-bolag RTVA till ESCToday.com. Andorra debuterade i tävlingen 2004 och deltog sedan varje år fram till 2009. Trots tappra försök så blev det aldrig något finalavancemang för landet. Till Eurovision 2010 valde man att hoppa av tävlingen och har inte deltagit sedan dess. Man har ej heller sänt tävlingen. I och med detta blir det nu sjunde året i rad Andorra inte deltar.

 

Andorras bidrag genom tiderna:

 

Luxemburg

Nu i förra veckan meddelade även Luxemburgs nationella TV-bolag RTL att även de uteblir vid Eurovision Song Contest i Stockholm 2016. Landet var en av av ursprungsländerna i Eurovision 1956 och deltog sedan varje år fram till 1993 undantaget 1959. Under den perioden lyckades ministaten vinna tävlingen inte mindre än fem gånger, vilket är tredje bäst genom tiderna. Efter Eurovision 1993 har landet inte medverkat vilket gör en tidsperiod på hela 22 år.

 


I somras meddelade även Monacos nationella TV-bolag TCM att man hade tackat nej till att återkomma till Eurovision 2016.


 

Övriga nyheter

NDR har utsett ny Head of Delegation

I förra veckan kunde vi berätta att Tysklands ”Head of Delegation” Torsten Amarell hade sagt upp sig från TV-bolaget NDR och därmed lämnat sitt HoD-uppdrag. Enligt källor till sidan Eurovoix.com har NDR nu utsett sin nya HoD-ansvarige – nämligen Carola Conze. För närvarande arbetar hon som redaktionschef för en talkshow på NDR som programleds av Barbara Schöneberger (som även var programledare för den tyska uttagningen i våras). Carola Conze blir Tysklands första kvinnliga ”Head of Delegation”.