Höstnytt 2015: vecka 41

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Vi välkomnar Linn som ny panelmedlem!

Under året har vi på ESC-Panelen rekryterat fler skribenter. Nu i oktober har fått förstärkning av ytterligare en skribent, nämligen Linn (bilden ovan), som blir panelens första kvinnliga skribent. Här kommer en presentation från henne.

Mitt namn är Linn och jag är ett inbitet Eurovision Song Contest och Melodifestivalen fan. Jag blev på riktigt fast 2012 när Loreen vann med Euphoria. Euphoria är min favoritlåt genom hela eurovison historien, På vardagarna studerar jag vid Malmö högskola till att bli lågstadielärare. Jag driver även en blogg där skriver jag om min häst och mitt liv. Undrar ni något så är det bara att fråga.

Vi hälsar Linn varmt välkommen!

 

Kommande händelser

Lördag: sista chansen för länder att tacka nej till Eurovision 2016 utan att få böter av EBU

Nu på lördag den 10 oktober infaller EBU:s anmälningsdeadline nummer två. Denna deadline innebär att om ett land har anmält sig att delta men hoppar av efter denna deadline så får det aktuella TV-bolaget ett ekonomiskt straff för detta. Hoppar man av innan deadline så slipper man straffet.

Dock kommer det nog inte bli klart med en deltagarlista till dess men en hel del osäkra länder kommer nog inom den närmaste framtiden bekräfta eller dra tillbaka anmälan beroende på hur situationen ser ut.

 

Deltagande i Eurovision 2016

Turkiet ger ännu inga svar gällande en möjlig Eurovision-comeback

Sedan i våras har olika källor talat om att det turkiska nationella TV-bolaget skulle vara intresserade av en comeback i Eurovision 2016. Turkiet har avstått tävlan sedan år 2013 med framförallt motiveringen att man inte gillar kombinerad jury- och telefonröstning samt att fem länder (”Big Five”) alltid är garanterade finalplats oavsett slutresultat tidigare år. Nu visar sig dock att TRT inte har beslutat sig än om man vill göra comeback eller inte till 2016. Landet har fram till lördag 10 oktober på sig att fatta ett beslut.

Vi återkommer med mer information så snart vi fått nya besked!

 

BHRT i samtal med artister

Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT sitter just nu i samtal med olika artister som kan vara möjliga att få representera landet i Eurovision 2016. Landet har anmält sig preliminärt att delta men kan komma att dra tillbaka anmälan senast på lördag. En av de artister som det spekuleras om i bosnisk media är Hari Mata Hari, som representerade landet år 2006 med låten ”Lejla”, som i finalen slutade på tredje plats. Huruvida vi får se Bosnien och Hercegovina eller ej återstår att se.

Landet har inte kunnat delta sedan år 2013 p.g.a. ekonomiska problem kring BHRT.

 

Nationella uttagningar

Schweiz: Fortsätt skicka in bidrag till SRF:s uttagning

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Här kan vem som helst i världen ladda upp bidrag som sedan är med och tävlar om att bli Schweiz nästa representant i Eurovision Song Contest.

I skrivande stund ligger ett 30-tal bidrag uppe, där bland andra svenska tvillingsystrarna Ylva & Linda ställer upp med en låt som har titeln ”Closer to my heart”.

SRF tar emot bidrag fram till den 26 oktober. Omröstningen öppnar sedan den 2 november och det är en kombination mellan juryröster och vem som helst världen om som som har en mejladress som röstar fram vinnarna.

När omröstningen är över kommer totalt 10 bidrag ha röstats vidare i Schweiz uttagning. I december kommer en nationell jury utse vilka bidrag från respektive TV-bolag som ska gå vidare till den nationella finalen i februari.

 

Frankrike håller öppen antagning – men gör slutvalet internt

TV-bolaget France 2 i Frankrike har nu gått ut med information gällande landets antagning till Eurovision 2016. Det blir fortsatt internval men denna gång genom en öppen antagning. Fram till och med den 31 oktober kan vem som helst skicka in bidrag. Därefter låter France 2 en jury välja ut den kandidat som man tycker är bäst.

Utöver EBU-kraven gällande låtens minutlängd, att det måste vara ett originalverk som ej publicerats före 1 september i år med mera, så ställer France 2 några egna krav. Det ena är att artisten/musikgruppens medlemmar måste vara minst 16 år men inte äldre än 50 år och det andra är att tävlingsbidraget ska framföras på franska – åtminstone till 80 procent. Slutligen kommer den utvalda artisten/musikgruppen att få stå för all marknadsföring själva (eller genom sitt skivbolag).

Vill du delta i uttagningen? Läs regelverket och skicka sedan in låten till eurovision.delegation@francetv.fr.

Som en del av landsgruppen ”Big Five” så är Frankrike direktkvalificerade till Eurovision-finalen den 14 maj 2016.

 

Island bekräftar att Söngvakeppnin blir fortsatt uttagningsmetod

Tidigare i år meddelade Islands TV-bolag RÚV att man har för avsikt att delta i Eurovision även år 2016. Vid tillfället meddelades endast att en nationell uttagning skulle hållas, men nu bekräftas det från TV-bolaget att den populära musiktävlingen Söngvakeppnin blir fortsatt uttagningsmetod. Antagningen är nu öppen till och med den 2 november. Här kan du skicka in bidrag.

Den slutgiltiga vinnaren kommer inte bara att få själva äran att tävla för Island i Eurovision 2016 utan vinner även 1 miljon isländska kronor (vilket är ca 70 000 svenska kronor).

År 2016 firar Island att det har gått 30 år sedan man debuterade i Eurovision (och på dessa 30 år har man bara missat Eurovision 1998 och 2002 och detta p.g.a. dåliga slutplaceringar åren innan). Island är det enda nordiska landet som aldrig har vunnit en Eurovision. Som bäst har Island fått två andraplatser åren 1999 och 2009. I våras fick dock Island sin dittills sämsta slutplacering någonsin – totalt sett blev det en 37:e-plats för landet.

 

Litauen släpper regelverket

Likt de två senaste åren kommer Litauen även till Eurovision 2016 att välja artist respektive bidrag genom uttagningen Eurovizijos. Då som nu kommer antagningen att delas upp i två separata inskick. Lite kortfattat kan sägas att artisterna måste vara litauiska medborgare/ha litauiskt medborgarskap/ha tillstånd att vara bosatta i Litauen för att få tävla, medan låtskrivarna har rätt att komma från vilket land som helst. I övrigt måste artister och låtarna uppfylla EBU:s ordinarie krav gällande låtlängd, artistens ålder. Antagningen hålls öppen till och med 1 december.

Enligt det regelverk som släppts kommer Eurovizijos att bestå av nio program, vara åtta är tävlingsprogram. Än så länge är det ganska krångligt beskrivet hur själva tävlingen ska gå till, mer än att det kommer vara olika kvalificeringsomgångar för artister och bidrag innan man slutligen kan kora en segrare. Vi får återkomma om detta vid senare tillfälle.

 

Polen presenterar representant och tävlingsbidrag i februari

På måndagen meddelade det polska TV-bolaget TVP att man kommer meddela Eurovision-representant och tävlingsbidrag i februari nästa år. Enligt ESCToday.com är det dock inte avgjort hur artist och bidrag ska väljas ut, medan andra källor, som ESCBubble.com, talar för att det för tredje året i rad blir ett internval för Polens del. Det blir alltså antingen en nationell final eller ett internval.

 

Italien fortsätter välja artist genom San Remo-festivalen

Sedan Italien återvände till Eurovision 2011 efter 13 års frånvaro har det varit så gott som succéer för landet vartenda år i tävlingen. Och lyckan blev väldigt stor denna gång då trion Il Volo lyckades kamma hem bronset i finalen med låten ”Grande amore”. De vann dock tittarnas röster, men juryn föredrog Sveriges Måns Zelmerlöw.

I dagarna har det framkommit att TV-bolaget RAI tänker välja sin nästa representant från San Remo-festivalen, således samma koncept som ifjol. Det blir dock inte vem som helst som får åka utan platsen kommer i första hand att gå till den artist som segrar i kategorin Campioni (etablerade artister). Dessutom kommer nyheten att RAI flyttar finalsändningen av Eurovision 2016 från Rai 2 till Rai 1. Senast en Eurovision-final visades på Rai 1 var när landet stod värd för Eurovision 1991.

 

Finaldatumet som flera länder bokat

Lördagen den 13 februari hålls finalen av San Remo-festivalen. Det är samma kväll som även Danmark och Schweiz bestämmer vem de ska skicka till Eurovision 2016. Dessutom hålls den andra deltävlingen av Melodifestivalen i Sverige. Den 13:e februari är för säsong 2016 det hittills enda datumet som mer än ett land väljer att ha sin final på.

 

Hur går det för Il Volo?

Jo tack bara bra. Under sommaren hade trion en utsåld turné i Italien och nu har de begett sig ut på en turné runt om Europa. De har också hunnit släppa ett nytt album som heter Grande amore där man bland annat hittar följande låt:

Det kan även nämnas att gruppens originalvideo till Grande amore, som publicerades den 12 februari har haft 43,7 miljoner visningar på YouTube. Inte illa!

 

Övriga nyheter

Junior Eurovision 2015: Head of Delegation-möte i Bulgarien på fredag

Nu på fredag 9 oktober kommer de länder som ska delta i årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest att skicka sina delegationschefer till ett så kallat ”Head of Delegation”-möte i värdstaden för årets tävling. Precis på samma sätt sker i stora Eurovision, där delegationscheferna överlämnar allt material till EBU för hur framträdanden ska se ut osv. Dessutom får alla delegationer en överblick av tävlingen och vad värdstaden planerar att göra osv.

Årets Junior Eurovision avgörs i Bulgariens huvudstad Sofia den 21 november. Än så länge är 16 länder anmälda att delta (Sverige ser ut att utebli denna gång).