Montenegro skickar gruppen Highway till Eurovision 2016

EUROVISION 2016. Montenegros nationella TV-bolag RTCG att man skickar gruppen Highway till Eurovision Song Contest 2016.

Valet av vem som skulle bli Montenegros representant i Eurovision 2016 har gjorts internt på RTCG. TV-bolaget valde att tillsätta en jury som fick besluta vilken artist som ska skicka till Eurovision 2016. Denna jury bestod av Dragan Tripković, Nada Vučinić, Slaven Knezović och Milorad Šule Jovović. Slutligen föll juryn för gruppen Highway, som bland annat gjort sig kända under året i och med sin medverkan i X Factor Adria.

Artistvalet är nu spikat, men vilket bidrag som Highway får med sig till Eurovision 2016 avgörs dock vid ett senare tillfälle.

 

Kort fakta om gruppen

Highway består av 19-åriga Peter Tošić samt 20-åringarna Marko Pešić och Luka Vojvodić. De kommer från Montenegros huvudstad Podgorica.

I våras medverkade gruppen i den andra säsongen av X-Factor Adria, där de totalt sett slutade på fjärde plats. Senare i år deltog trion även i Sunčane Skale-festivalen där de framträdde med sin låt ”Bar na kratko”. De hamnade slutligen på tredje plats i kategorin nykomlingar. En sak som är intressant att notera är att i X Factor-juryn satt bl.a. ESC-veteranen Željko Joksimović med, men han blev inte Highways mentor.

Här kommer ett smakprov från gruppens repertoar:

 

Åttonde gången gillt för Montenegro

Montenegro debuterade som självständig stat i Eurovision 2007 och har deltagit sju gånger till och med 2015 (avbrott gjordes 2010 och 2011). De två senaste åren har det gått riktigt bra för Montenegro som gått till final och där hamnat på plats 13 respektive 19. Man kan dock säga att Montenegro egentligen debuterade i Eurovision 2004 och 2005, men då tävlade man som unionen Serbien-Montenegro. Sedan länderna gick skilda vägar tävlar man nu under egna flaggor.

Inför denna nyhet släpptes var det ett tag osäkert ifall Montenegro ens ville ställa upp igen. Detta efter att den montenegrinska juryns röster blev diskvalificerade i 2015 års final. Men trots detta gjorde TV-bolaget en tävlingsanmälan och i och med artistvalet så står det klart att Montenegro fortsätter att medverka i Eurovision Song Contest.

Vi är glada över att Montenegro är med och tävlar i Eurovision även nästa år.