Höstnytt 2015: vecka 44

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: Antagningen avslutad men nästa vecka startar omröstningen

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Fram tills idag måndag 26 oktober kunde vem som helst i världen ladda upp bidrag som sedan är med och tävlar om att bli Schweiz nästa representant i Eurovision Song Contest.

På måndagsmorgonen stängde dock antagningen till webbplattformen (samt även till italiensk-schweiziska kanalen RSI:s uttagning). Totalt har 166 låtar laddats upp på webbplattformen, vilket är 37 färre mot förra årets omgång.

 

Två forna Eurovision-tävlande har laddat upp bidrag

Bland de som laddat upp låtar hittas tre forna Eurovision-deltagare, bl.a. en låt av den slovenska artisten Omar Naber, som representerat sitt hemland Slovenien i Eurovision Song Contest 2005 med låten ”Stop” som dessvärre inte nådde finalen. Ytterligare en före detta Eurovision-representant har laddat upp en låt på webbplattformen, nämligen den schweiziska sångerskan Barbara Berta som representerade Schweiz år 1997 med låten ”Dentro di me”, som placerade sig på 22:a plats av 24 bidrag.

 

Omröstningen

Nästa måndag, den 2 november, startar omröstningen som avgör vilka låtar som SRF/RTR skickar vidare i Schweiz uttagning. Precis som ifjol kommer det att vara en kombination mellan juryröster och vem som helst världen (som som har en mejladress). När resultatet är klart kommer totalt 10 bidrag att gå vidare från webbplattformen. Dessa bidrag kommer i december att framföras live av respektive artist framför en nationell jury som bedömer vilka bidrag från alla tv-bolagens respektive uttagningar som ska skickas till den gemensamma finalen i februari.

Av SRF/RTR:s 10 låtar kommer enbart 3 att få tävla i finalen. Nationella juryn utser även ytterligare 3 finalister, men dessa bidrag kommer från fransk-schweiziska kanalen RTS och italiensk-schweiziska kanalen RSI.

 

Robbans topplista

Förra veckan presenterade vår skribent Robban sin topp 10 över de bidrag som då hade laddats upp. Denna vecka får vi ta del av Robbans andra topplista som ser ut som följer (inom parentes anges uppladdningsstad):

  1. Patric Scott – ”No Boundaries” (Gams)
  2. Omar Naber – ”Take Me Far” (Ljubljana)
  3. Vincent Gross – ”Half A Smile” (Basel)
  4. Ylva & Linda Persson – “Closer to my heart” (Sundbyberg)
  5. Michael James – ”Wrong answers” (Belfast)
  6. Conny Conrad & Friends – “We are we’ll be” (Eutingen im Gäu)
  7. Ramona Nerra – ”My heart is still winning” (Meerbusch)
  8. Germein Sisters feat. Alphorn-Trio Fröschental – ”Sunshine” (Scott Creek)
  9. Sarah Tyler – “It’s your time” (Wolverhampton)
  10. Nea – “Puppy Love (Do You Remember)” (Leipzig)
  11. Claudio Raj – “Peccato” (Zürich)
  12. Arianne – “Remember” (Basel)
  13. Vivien – “So wie ich bin” (Luzern)
  14. Patrick von Castelberg & Valentin Akçag – “Dark Star” (Niederbipp)
  15. Tandem – “Song” (Rapperswil)
  16. Smashby – “Pharaoh” (Steeton)

 

På torsdag startar biljettförsäljningen till Melodifestivalen 2016

Vill du vara på plats live under någon av Melodifestivalens deltävlingar, uppsamlingsheat eller final i vår? I så fall är det på torsdag (29 oktober) som du ska slå till för då startar biljettförsäljningen. Om du inte har möjlighet att gå på livesändningarna kommer det att finnas möjlighet att gå på genrep på fredagar samt matinégenrep på lördagseftermiddagar. Biljettpriserna varierar beroende på om du är barn eller vuxen samt vilken föreställning du går på. Exakt prisinfo finns på ticknet.se.

Melodifestivalen 2016 kommer att besöka följande städer:

  • Deltävling 1: Scandinavium, Göteborg (6 februari)
  • Deltävling 2: Malmö Arena, Malmö (13 februari)
  • Deltävling 3: Himmelstalundshallen, Norrköping (20 februari)
  • Deltävling 4: Gavlerinken Arena, Gävle (27 februari)
  • Andra chansen: Halmstad Arena, Halmstad (4 mars)
  • Finalen: Friends Arena, Stockholm (12 mars)

 

Sista chansen att skicka in bidrag till vissa länders uttagningar

ESC-Panelen vill påminna våra läsare om att det denna vecka är sista chansen att skicka in bidrag till Frankrikes och Lettlands respektive uttagningar. Frankrikes antagning håller öppen till och med lördag 31 oktober medan Lettland stänger sin antagning på söndag 1 november.

Nästa måndag, den 2 november, stänger även Estlands och Islands respektive antagningar.

Vill du skicka in bidrag till dessa länders uttagningar så är tipset att göra det omgående!

Läs mer om hur du går till väga på vår antagningssida.

 

Nationella uttagningar

Startordningen för Albaniens semifinaler klar

Tidigare i denna månad meddelade det albanska nationella TV-bolaget RTSH vilka totalt 30 tävlande man har tagit ut till den nationella uttagningen Festivali i Këngës 54, som avgör Albaniens representant till Eurovision 2016. Nu har RTSH också gjort klart med startordningen för de två semifinalerna som hålls den 25:e och 26:e december.

 

Semifinal 1 (25 december)

  1. Egzon Pireci – ”Triumf”
  2. Simbol – ”Artiste”
  3. Voltan Prodani – ”Dëgjoje këngën o atë”
  4. Adrian Lulgjuraj – ”Jeto dhe ëndërro”
  5. Sigi Bastri – ”Engjëll i lirë”
  6. Dilan Reka – ”Buzëqesh”
  7. Luiz Ejlli – ”Pa mbarim”
  8. Nilsa Hysa – ”Asaj”
  9. Edea Demaliaj – ”Era”
  10. Erga Halilaj – ”Monolog”
  11. Florent Abrashi – ”Të ndjek çdo hap”
  12. Teuta Kurti – ”Në sytë e mi”
  13. Kozma Dushi – ”Një kafe”
  14. Aslajdon Zaimaj – ”Merrmë që sot”
  15. Egert Pano – ”Mos ik”

 

Semifinal 2 (26 december)

  1. Kristi Popa – ”Ajo çfarë ndjej”
  2. Rezart Smaja & Klodian Kaçani – ”Dashuri në përjetësi”
  3. Revolt Klan – ”Dashurinë s’e gjejmë dot”
  4. Jozefina Simoni – ”Një det me ty”
  5. Andi Tanko – ”Dielli vazhdon të më ngrohë”
  6. Niku & Entela Zhula – ”Muza”
  7. Genc Tukiçi – ”Sa të dashuroj”
  8. Evans Rama – ”Flakë”
  9. Besa Krasniqi – ”Liroje zemrën”
  10. Enxhi Nasufi – ”Infinit”
  11. Flaka Krelani – ”S’je për mua”
  12. Renis Gjoka – ”Ato që s’ti them dot”
  13. Lindi Islami – ”Për një mrekulli”
  14. Enada Tarifa – ”Përrallë”
  15. Klajdi Musabelli – ”Ndodh edhe kështu”

 

Från respektive semifinal kommer nio bidrag att röstas vidare till en final, som hålls den 27:e december. Vinnaren av årets upplaga blir också Albaniens representant i Eurovision Song Contest 2016. Vinnarlåten följer också med till Eurovision om inget annat meddelas.

Hela tävlingen kommer att hållas i Pallati i Kongreseve i den albanska huvudstaden Tirana. Det blir 26:e året i rad som Festivali i Këngës arrangeras i den byggnaden.

Just nu ser det ut som att Albanien kommer att vara först ut för säsongen att bli klar med både artist och bidrag till Eurovision 2016. Tre länder (Armenien, Montenegro och Nederländerna) har dock redan klart med artist, medan låtar förväntas väljas/presenteras först vid senare tillfälle.

 

Vitryssland väljer genom en nationell final – slopar juryröstningen helt

Så har det vitryska nationella TV-bolaget BTRC också släppt reglerna för sin nationella uttagning som ska hållas senast den 25 januari nästa år. BTRC har för avsikt att välja ut 15 tävlande till den nationella finalen och vilka dessa blir avslöjas i början av december. Men innan detta val görs hålls en öppen antagning som just nu pågår och detta till och med den 21 november.

En nyhet för den vitryska finalen är att BTRC har valt att slopa juryrösterna i finalen. Ifjol var tittarnas makt begränsad och rösterna som inkom räknades enbart i storlek som en av de sju övriga jurygrupperna. Således var det sju mot en. Men nu får tittarna makten i sina händer och det blir första gången sedan 2009 som enbart tv-tittarna i Vitryssland får välja sitt lands representant.

 

 

Maltas antagning hålls öppen torsdag & fredag

Nu på torsdag 29 oktober öppnar Malta sin antagning, men det är snabba puckar som gäller för redan dagen därpå (30 oktober) stänger den.

Även i år är antagningen öppen för vem som helst gällande om du vill tävla som textförfattare och/eller låtskrivare till bidrag. Om du dock vill tävla som artist måste du inneha maltesiskt medborgarskap och/eller dubbelt medborgarskap, varav ett är maltesiskt. Den enda person som inte får delta i Maltas uttagning 2016 är förra årets maltesiska vinnare Amber Bondin.

Ett krav vid inskickningen är att den tilltänkta artisten även ska framföra en coverlåt för att juryn ska få höra artistens vokala kvaliteter.

Mer info om antagningen hittar du här.

 

Finlands artister presenteras den 6 november

Finska TV-bolaget YLE har hållit locket på gällande hur omfattande nästa års upplaga av UMK (Tävlingen för ny musik) kommer att bli. Men nu har vi fått besked att YLE ska presentera de tävlande artisterna den 6 november, alltså nästa fredag. Och i samband med detta sägs det även att UMK:s omfattning med antalet program ska presenteras. Om det blir några förändringar från fjolårets upplägg som hade tre semifinaler och en final återstår att se.

Lite förhandsinfo har dock framkommit från YLE, som att UMK 2016 kommer att avgöras enbart genom tittarröster. Så var det även i UMK 2015.

 

Övriga nyheter

Melodifestivalen får ny logotyp

Nästa år kommer den 56:e upplagan av Melodifestivalen att gå av stapeln och lagom till detta har SVT valt att för tredje gången (sedan 2002) förnya tävlingens officiella logotyp. Det kan också sägas att det då har gått 15 år sedan SVT införde turnékonceptet för tävlingen istället för att fortsätta med det tidigare konceptet som innebar att tävlingen hölls på en ort där den ortens nöjesredaktion (SVT Stockholm, SVT Göteborg eller SVT Malmö) hade ensamt ansvar.

För att fira konceptets 15-årsfest kommer SVT att ta in några tidigare profiler som varit med i programmet förut.

Sedan Melodifestivalen gjordes om år 2002 med deltävlingar, uppsamlingsheat och final har SVT använt den så kallade Mellokronan som symbol i sin logotyp. Så fortsätter det också att vara även nu fast i en liten annan tappning. Kronan återgår till att bli en krona som symboliseras av ett M mitt i.

Enligt SVT kommer även grafiken i programmet med animationer och liknande att förändras något.

 

 

Saku Suurhall blir arenan för Eesti Laul 2016

Estnisk TV har nu gjort klart med tävlingsarena för finalen av Eesti Laul. Det blir Saku Suurhall Arena i Tallinn som även stod värd för Eurovision-finalen 2002.

Eesti Laul 2016 går av stapeln den 13:e och 20:e februari med semifinaler samt den 5 mars då finalen hålls. Totalt är det 20 tävlande som kommer att medverka i uttagningen.

 

Poli Genova programledare för Junior Eurovision Song Contest 2015

2011 tävlade bulgariska sångerskan Poli Genova med låten ”Na inat” för Bulgarien, dock utan att ta sig vidare till finalen. Nu får hon chansen igen att stå på scenen när hon har fått det ärofyllda uppdraget att programleda årets Junior Eurovision från Sofia i Bulgarien.

Vi säger grattis till Poli och önskar henne lycka till!

Årets Eurovision avgörs den 21 november och hela 17 länder deltar – däribland Australien och Irland som debuterar!

 

Tjeckien tackar ja till att delta i Eurovision Young Musicians 2016

Ytterligare ett land har nu meddelat att de ska delta i nästa års upplaga av Eurovision Young Musicians, nämligen Tjeckien. Landet debuterade i EYM 2002 och har därefter deltagit ytterligare fyra gånger, senast 2014 (tävlingen hålls vartannat år). Utöver Tjeckien är även Polen och Slovenien bekräftade (utöver värdlandet Tyskland). Dock har än så länge fem länder (Belgien, Cypern, Israel, Kroatien och Lettland) hittills tackat nej.

EYM 2016 arrangeras i Köln i Tyskland den 3 september 2016.