Portugal väljer att inte medverka i Eurovision 2016

EUROVISION 2016. Portugals nationella TV-bolag RTP har efter interna diskussioner beslutat sig för att inte delta i Eurovision 2016. Det blir landets femte avhopp genom tiderna och dessutom den tredje gången då Sveriges arrangerar tävlingen.

Beskedet om Portugals avhopp kom efter en diskussion på nationella TV-bolaget RTP om huruvida man skulle inkludera tävlingen eller inte i programutbudet för 2016. Samtidigt har TV-bolaget också sagt att Portugal ska komma tillbaka igen till Eurovision 2017. Huruvida detta stämmer eller inte får vi se under nästa år.

 

Deltagit 48 gånger utan att få en enda seger

Portugal har deltagit i Eurovision sedan år 1964 och är till dags dato det land i Eurovision Song Contest som deltagit längst utan att ha vunnit. Som bäst har landet slutat på en sjätteplats 1996 (om inte andraplatsen i andra semifinalen år 2008 räknas) och det har mer eller mindre gått motigt för landet genom alla åren. Portugal har endast nått topp 10-placeringar vid 9 av 48 försök (19 procent av alla försök). Sedan semifinalsystemet infördes år 2004 har landet endast kvalificerat sig vidare till final vid tre tillfällen, senaste gången var år 2010.

 

Femte avhoppet – det tredje då Sverige arrangerar

Det är heller inte första gången Portugal hoppar av Eurovision Song Contest. Det har skett tre gånger av fri vilja: 1970 deltog inte landet i protest mot att fyra länder vunnit året innan (protesten var även bland de nordiska länderna och Österrike), 2002 hoppade man av p.g.a. interna problem hos RTP (och det gjorde att Lettland fick ta deras plats istället) samt 2013, alltså senast Sverige arrangerade tävlingen, hoppade man också av. Dessutom tvingades landet att avstå tävlan år 2000 p.g.a. dåliga slutplacering år 1999. Nu blir det alltså femte gången som landet uteblir från tävlingen och samtidigt blir det tredje gången i rad som Sverige arrangerar som Portugal väljer att avstå tävlande

I Eurovision 2015 var det sångerskan Leonor Andrade som tävlade för Portugal med låten ”Há Um Mar Que Nos Separa” som slutade på 14:e plats i semifinal 2. Här kan du läsa vad vi i ESC-Panelen tyckte om artisten och låten inför tävlingen.

Vi bjuder även på Leonors liveframträdande från semifinalen: