Höstnytt 2015: vecka 42

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Deltagande/icke-deltagande i Eurovision 2016

I lördags (10 oktober) passerade EBU:s andra deadline för Eurovision 2016, vilket innebar att det var sista chansen för intresserade länder att anmäla intresse att delta samt chansen för länder som redan anmält sig att dra tillbaka anmälan utan att få böter för avhoppet. I stort sett har alla länder som deltog i vårens upplaga meddelat om de ska delta eller ej (med vissa undantag) men det finns fortfarande några frågetecken som vi tänkte reda ut i denna veckas Höstnytt.

– Aktuell uppställning för vilka länder som säger sig vara redo för tävlan hittar du här.

– Aktuell uppställning för vilka länder som påbörjat sina nationella uttagningar hittar du här (antagningssida finns här).

 


 

Bosnien och Hercegovina drar tillbaka anmälan – söker sponsorer för att kunna delta

I fredags bara en dag före sista dagen för länder att besluta sig för tävlan i Eurovision 2016 meddelade Bosnien och Hercegovina att man drar tillbaka sin preliminära anmälan. Detta efter en ekonomisk diskussion som precis som de senaste åren slutat i att man i dagsläget inte har råd att delta. Svårigheterna har gjort att landet inte kunnat vara med i Eurovision sedan år 2013. Dock är inte hoppet ute helt utan nu ger nationella TV-bolaget BHRT sig ut på jakt för att finna sponsorer som kan täcka kostnaderna. I slutet av oktober kommer ett fullständigt besked komma men tills dess står inte Bosnien och Hercegovina med på några bekräftelselistor.

 

Kroatien ser ut att tacka nej till Eurovision 2016

Ytterligare ett land ser ut att tacka nej till att återvända till Eurovision år 2016. Det handlar om Kroatien som precis som sitt grannland Bosnien och Hercegovina inte har kunnat medverka i tävlingen de senaste åren (Kroatien deltog dock 2013). I fredags den 9 oktober meddelade nationella TV-bolaget HRT att det i dagsläget ser ut som att Kroatien ej kommer ställa upp. Landet har dock så vitt vi vet inte lämnat in någon preliminäranmälan utan står enbart på rykteslistan. Ett slutgiltigt besked lär komma inom kort.

 

…men Serbien kommer troligen till Stockholm

Nog med negativa besked nu. Serbien ser ut att tacka ja till att medverka i Eurovision 2016. Under förberedelserna till Junior Eurovision diskuterades även en medverkan i Eurovision 2016, där det idag ser ut att luta mot att Serbien fortsätter delta. Vi fortsätter att följa denna utveckling framöver.

 

Resten då?

Det återstår ett par bekräftelser till från olika länder gällande deltagande nästa år. Vi saknar fortfarande bekräftelse från Moldavien och Rumänien, vilka deltog ifjol och ett stort frågetecken är om Australien ges en ny chans eller inte (de får ju tävla i årets Junior Eurovision trots att det inte är jubileumsår för den tävlingen). Dessutom saknas källor gällande om Turkiet tänker återvända eller ej.

Det är än så länge relativt få länder som officiellt har tackat nej; bland dessa hittas Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Portugal och Slovakien. En intressant notering görs gällande att Marocko, som ju bara har deltagit 1 gång (år 1980) ännu inte har gett svar på om man vill återkomma eller inte. Samma sak gäller även för Libanon.

 

Nationella uttagningar

Moldavien bekräftar deltagande & öppnar sin antagning

Som ett av de sista länderna har nu Moldavien bekräftat sitt fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest, vilket är mycket glädjande! Man kommer precis som ifjol att välja artist och bidrag genom den nationella uttagningen O melodie pentru Europa. I och med detta är antagningen öppen och den förbli sådan till och med den 7 december kl. 17:00.

Det står dock inte klart om det blir några deltävlingar/semifinaler denna gång i den moldaviska uttagningen, däremot kommer finalen att äga rum den 27 februari.

Hela regelverket för uttagningen hittar du här.

 

På tisdag får vi veta vem Armenien skickar till Eurovision 2016

För några veckor sedan släppte Armeniens nationella TV-bolag informationen att den armeniska representanten till Eurovision 2016 kommer att presenteras nu på tisdag 13 oktober. Hemlighetsmakeriet har varit mycket stort och det har gått många rykten om vem det ska bli, särskilt i samband med den trailer som släpptes med nyheten. Men nu är snart väntan över och vi får snart reda på vem det blir.

Uppdaterat 13/10: Nu är det avslöjat vem artisten blev – klicka här så får du veta mer!

 

Schweiz: Fortsätt skicka in bidrag till SRF:s uttagning

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Här kan vem som helst i världen ladda upp bidrag som sedan är med och tävlar om att bli Schweiz nästa representant i Eurovision Song Contest.

I skrivande stund ligger ett 50-tal bidrag uppe, där bland andra svenska tvillingsystrarna Ylva & Linda ställer upp med en låt som har titeln ”Closer to my heart”.

SRF tar emot bidrag fram till den 26 oktober. Omröstningen öppnar sedan den 2 november och det är en kombination mellan juryröster och vem som helst världen (som som har en mejladress) som röstar fram vinnarna.

När omröstningen är över kommer totalt 10 bidrag ha röstats vidare i Schweiz uttagning. I december kommer sedan en nationell jury utse vilka bidrag från respektive TV-bolag som ska gå vidare till den nationella finalen i februari.

Notering: I nästa veckas Höstnytt kommer ESC-Panelens skribent Robban att delge sin topplista över de låtar som lagts upp på webbplattformen. Missa inte det!

 

Mer info om Lettlands uttagning

Även nästa år kommer Lettland att delta i Eurovision Song Contest. I februari kommer man i Lettland kunna, varje söndag, följa med den lettiska uttagningen Supernova 2016. Anmälningen av låtar är öppen framt till den första november, och alla lettiska medborgare kan skicka in låtar.

Då anmälningen stängt kommer en proffsjury välja ut 20 låtar som de kommer jobba med från den första december till slutet av januari. Dock så kommer namnen på de utvalda artisterna hållas hemliga fram till slutet av januari, då det på tv kommer visas två stycken dokumentärer om uttagningen, och då kommer artisterna och låtarna presenteras. Finalen i Supernova 2016 går av stapeln den 28 februari.

 

Island öppnar anmälningen till Söngvakeppnin 2016 (och presenterar sändningsdatum)

Är du islänning, intresserad av att resa till Stockholm och sugen på en miljon isländska kronor. I såna fall har det isländska tv-bolaget RÚV vägen öppen för dig. Trots att det inte gick hela vägen, ja, det gick inte så bra alls för Maria Ólafs i Wien förra året, så kommer Island delta nästa år. TV-bolaget förklarar detta med att intresset är så stort bland Eurovisionfansen, och därför ordnar de en uttagning även nästa år. Anmälningen till Söngvakeppnin 2016 är öppen fram till den andra november.

Upplägget för Söngvakeppnin 2016 blir samma som ifjol nämligen två semifinaler (som hålls den 6:e och 13:e februari) och slutligen en final (som hålls den 20:e februari). Från antagningen väljs 12 bidrag ut vilka fördelas lika till bägge semifinalerna. Från varje semifinal röstas tre bidrag till finalen. Efter den andra semifinalen kommer dock en jury att rösta fram ett wildcard bland de låtar som ej röstats vidare. I finalen tävlar således sju bidrag om segern.

 

Regelverk

Som vanligt ställer det isländska TV-bolaget en del krav på de tävlande artisterna och de inskickade låtarna. Precis som tidigare år är antagningen endast öppen för personer som antingen är permanent bosatta på Island och/eller innehar isländskt medborgarskap. Man får dock samarbeta med låtskrivare från andra länder, så länge det bara är co-samarbete. Med detta menas att dessa låtskrivare får endast stå för en tredjedel av musiken respektive halva låtens text. Hela regelverket på isländska finns här.

Alla bidrag ska i semifinalerna framföras på isländska. Först i finalen får de tävlande sjunga på det språk man önskar att sjunga på i Eurovisionen.

 

Övriga nyheter

Eurovisionens regelverk är nu presenterat

Är du nyfiken på reglerna till Eurovision Song Contest 2016? I så fall kan vi glädja dig med att EBU nu släppt dessa som du hittar här. Denna version är en längre version än den officiella version som årligen publiceras på Eurovision.tv.