20 tävlande presenterade till Estlands Eesti Laul 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul 2016 är nu stängd, och därefter har en jury nu gallrat fram 20 tävlande som ska göra upp om segern. På torsdagen den 5:e november 2015 offentliggjordes 20 låttitlar med tillhörande artister som ska göra upp om segern.

 

I måndags (2 november), efter att antagningen hade stängts, meddelade det estniska nationella TV-bolaget att man hade fått in rekordmånga bidrag till uttagningen – hela 238 stycken. I onsdags och idag torsdag (4-5 november) fick den utvalda juryn i uppdrag att lyssna igenom alla låtarna och ta fram 20 stycken till tävlan. Och nu i torsdags offentliggjordes således titlarna på de bidrag samt tillhörande artister som juryn valt ut. Initialt sades det att artisterna skulle meddelas först den 11 december, men enligt de listor som har presenterats så finns artisterna redan med.

Avslöjandet kring artister och bidrag skedde i programmet Ringvaade och det meddelades även vilka 11 personer som suttit med i juryn: Anne Veski, Olavi Paide, Erik Morna, Toomas Puna, Ingrid Kohtla, Eeva Talsi, Owe Petersell, Eisi Mäeots, Siim Nestor, Valner Valme och Kira Evve.

Från nu och framåt kommer artisternas bidrag att släppas fria för lyssning.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande (i bokstavsordning efter låttitel):

  1. Põhja-Tallinn – ”Ei ole mul olla”
  2. Indrek Ventmann – ”Hispaania tüdruk”
  3. Zebra Island – ”How many times”
  4. Würffel – ”I’m facing north”
  5. Cartoon & Kristel Aaslaid – ”Immortality”
  6. Kati Laev – ”Kaugel sinust”
  7. Kéa – ”Lonely boy”
  8. The Jingles – ”Love a little bit”
  9. Púr Múdd – ”Meet halfway”
  10. Gertu Pabbo – ”Miljon korda”
  11. Meisterjaan – ”Parmupillihullus”
  12. I Wear* Experiment – ”Patience”
  13. Jüri Pootsmann – ”Play”
  14. Go Away Bird – ”Sally”
  15. Windy Beach – ”Salty wounds”
  16. Mick Pedaja – ”Seis”
  17. Grete Paia – ”Stories untold”
  18. Anett Kulbin – ”Strong”
  19. Laura – ”Supersonic”
  20. La La Ladies – ”Unikaalne”

Bland de artister som tävlar och/eller har gjort låtarna finns en rad kända ansikten med. Bland annat har fjolårets vinnare Stig Rästa varit med och skrivit bidraget ”Play”, men det framförs av Jüri Pootsmann. Dessutom finns 2014 års estniska representant Tanja Mihhailova med till låten ”Unikaalne” och Grete Paia som slutade tvåa i Eesti Laul 2013. Låtskrivaren Sven Lõhmus, som hittills tävlat som låtskrivare med 15 bidrag i den estniska uttagningen till Eurovision (varav 3 vunnit uttagningen) tävlar nästa år med två bidrag – återigen som låtskrivare.

 

Vad händer härnäst?

Eesti Laul 2016 kommer precis som 2015 års omgång att avgöras genom två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlar 10 bidrag där 5 stycken per omgång röstas vidare till finalen. Semifinalerna arrangeras den 13:e och 20:e februari medan finalen hålls först den 5 mars.

Inför semifinalerna kommer de tävlande att delas upp i semifinalerna och dessutom ska bidragen också släppas för lyssning.

 

Mer info om Estlands uttagning kommer senare.