Julnytt 2015: vecka 49

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Artistpresentationer till Melodifestivalen 2016

Foto: ESC-Panelen

Idag måndag har vi äntligen veta vilka 28 artister som ska tävla i Melodifestivalen 2016. Några av oss skribenter här på ESC-Panelen fanns på plats under presskonferensen och under dagen har vi uppdaterat med senaste nytt.

Hela uppställningen finns att se här.

 

Dags för Expert Check i Schweiz

På söndag är det dags för juryn i Expert Check att välja ut vilka artister som ska få tävla i Schweiz nationella final den 13 februari. De fyra nationella TV-bolagen i Schweiz (SRF/RTR, RTS och RSI) har under hösten haft egna uttagningar där de har valt ut olika antal tävlande, totalt 19 stycken för alla fyra, som nu juryn ska få lyssna igenom. Totalt ska juryn välja ut 3 bidrag från SRF/RTR, 2 bidrag från RTS och 1 bidrag från RSI.

Vilka som tävlar från respektive TV-bolag hittas i vår sammanställning här.

 

Sista chansen att skicka bidrag till Litauen

Imorgon (läs tisdag) 1 december stänger antagningen till Litauens nationella uttagning. Vill du skicka in bidrag och ännu inte har gjort detta så är det läge att lägga i högväxeln nu.

Antagningarna är även detta år uppdelad i en artistuttagning och en låtuttagning. Nedan sammanfattas de huvudsakliga delarna från tävlingen. Du hittar hela regelverket här.

 

Om artistuttagningen

– För att få delta i artistuttagningen måste man ha litauiskt medborgarskap eller ha tillstånd att vara bosatt i Litauen.

– Både soloartister, duos och grupper tillåts skicka in ansökningar.

– Man måste vara minst 16 år gammal för att få delta.

– Max 6 personer få ingå i ett tävlingsnummer och levande djur får inte tas med på scenen.

– Alla sångframträdanden kommer att ske med förinspelad musik, dock ska alla framträdanden sjungas live och så även gällande körsången.

För att delta i artistuttagningen ska du/ni ladda ned detta dokument, som du/ni fyller i och sedan mejlar tillbaka till eurovizija@lrt.lt.

 

Om bidragsuttagningen

– Vem som helst i världen får skicka in bidrag till Litauens uttagning, så länge låten uppfyller EBU:s krav på låtlängd (max 3 minuter lång låt) och originalitet (ej publicerad före 1 september).

– Inskickade bidrag får inte ha ingått i andra länders uttagningar.

– TV-bolaget LRT kommer i samråd med låtskrivarna besluta artistvalet. Detta gäller främst om en låtskrivare önskar att framträda med sin egen låt.

– En jury, tillsatt av LRT, kommer att välja ut 20 av de inskickade låtarna till uttagningen.

För att skicka in en låt ska du/ni ladda ned detta dokument, som du/ni fyller i och sedan mejlar tillbaka till eurovizija@lrt.lt.

 

Nationella uttagningar

Ukraina letar talanger till nationell uttagning

Ukraina är tillbaka i Eurovision igen och tänker göra något speciellt med sin uttagning denna gång. Det blir ingen klassisk julfinal utan nationella TV-bolaget NTU har gått samman med det privata TV-bolaget STB för att hitta de mest lämpliga ukrainska artistkandidaterna till Eurovision i Stockholm 2016.

Under december månad kommer auditions att hållas i fem olika ukrainska städer (Zaporizjzja, Charkiv, Odessa, Lviv, Dnipropetrovsk och Kiev), och ukrainska artister och musikgrupper som är intresserade att delta kan skicka in ansökningar (här). Mellan 20-40 artister och musikgrupper kommer att ha valts ut till och med januari månad.

I februari kommer sedan tre eller fyra program att anordnas med mellan 8-12 tävlande per program, och mellan 3-4 per program kommer att röstas vidare. Röstningen sker genom kombinerad jury- och telefonröstning. Hur många som tävlar i finalen är idag oklart samt exakta tävlingsdatum för dessa program.

Mer info om uttagningen hittas här.

 

Uttagningar till Lettlands Supernova

Efter Aminatas sjätteplats i årets upplaga av Eurovision beslutade det lettiska TV-bolaget LTV att fortsätta med uttagningsformatet Supernova. I år inkom 88 artistförslag vilka nu har fått gå på audition hos en jury som ska välja ut 20 tävlande. De personer som suttit med i juryn är Intars Busulis (tävlade för Lettland i Eurovision 2009), Guntars Račs, Daumants Kalniņš och DJ Rudd.

Vilka 20 som ska tävla för Lettland meddelas vid senare tillfälle.

 

Vitryska finalister väljs just nu ut

Även i Vitryssland har det arrangerats auditions bland de totalt 84 bidragen som skickades in till den nationella uttagningen. I torsdags anordnades auditions där de tilltänkta artisterna fick framföra bidragen framför en jury, vars slutgiltiga uppgift är att välja ut de 15 bästa till finalen i januari.

 

Israel Rising Star börjar på lördag

På lördag 5 december påbörjar Israel sin nationella uttagning som även i år kommer att vara The Rising Star (HaKokhav HaBa). Själv tävlingen är en slags Idol-liknande talangtävling där olika talanger framför olika låtar och sedan röstas det om vilka som ska gå vidare i tävlingen. Den första säsongen sändes år 2013 och den andra säsongen sändes i vintras, då vinnaren Nadav Guedj också fick representera Israel i Eurovision. Så blir fallet även med vinnaren av den tredje säsongen som alltså nu börjar.

Dock är det något oklart när finalen hålls. Enligt uppgifter kommer det troligen att bli i februari månad. Det är heller inte helt avgjort om vinnaren i finalen får sitt Eurovision-bidrag internvalt eller om det också väljs i samband med själva tävlingen.

 

280 bidrag inskickade till franska uttagningen

Den franska antagningen är nu avslutad och efter att franska TV-kanalen France 2 har räknat antalet inkomna bidrag har siffran slutat på totalt 280 bidrag. Nu tar ett arbete vid att välja ut vilken låt som ska få tävla för Frankrike. Som tidigare meddelat kommer det inte bli en nationell final eller liknande utan ett internval av såväl artist som bidrag.

 

Tysklands representant avgörs i en nationell final

Efter att det tyska nationella TV-bolaget NDR internt utsåg artisten Xavier Naidoo att representera Tyskland i Eurovision 2016, och bara två dagar senare tog tillbaka valet efter stark kritik i sociala medier, så har nu en lösning dykt upp. Enligt uppgifter i media, något som Eurovoix.com rapporterar om, kommer de tyska tv-tittarna att få avgöra vilken artist som ska tävla för landet i Eurovision Song Contest. Vilken slags form av nationell uttagning det kommer att bli återstår dock att se.

 

Vill ingen tävla för Moldavien 2016?

Den moldaviska antagningen har för närvarande svårt att locka till sig intressenter. Eurovoix.com rapporterar om att endast fem bidrag har skickats in och då har antagningen ändå varit öppen sedan ett antal veckor tillbaka. Därför har det moldaviska TV-bolaget TRM nu publicerat de bidrag som har skickats in:

 

– Andrei Ioniţa & Onoffrei – ”Lie”

– Artur Breeze – ”Far away”

– Che-MD – ”Vodă e cu noi”

– Sandy C – ”Weak for your love”

– Sasha Bognibov – ”Alone”

 

Den moldaviska uttagningen O Melodie Pentru Europa 2016 kommer att ha samma upplägg som ifjol, nämligen med två semifinaler med totalt 24 tävlande och därefter en final. Men som det ser ut just nu kommer TRM möjligen att behöva ändra dessa planer om inga fler låtar skickas in. Deadline att lämna in bidrag är den 7 december. All info om detta finns här.

 

Övriga nyheter

Frankrike visar bägge Eurovision-semifinalerna 2016

Bland de länder som alltid är direktkvalificerade till finalen hittas Frankrike. Enligt EBU:s regelverk så måste Big Five-länderna sända och rösta i den semifinal som de blir lottade till (eller valda till), men kan hoppa över att visa den andra semifinalen som de inte får rösta i. Tidigare år har det franska nationella TV-bolaget gjort just så – sänt den semifinal de röstar i men inte den semifinal som de inte får rösta i.

Till 2016 kommer dock kanalen France 4 att sända bägge semifinalerna av Eurovision. Det blir alltså en tillfällig flytt från France Ô.

 

Eurovision in Concert i Amsterdam den 9:e april 2016

Som traditionen nu bjuder kommer det även år 2016 att arrangeras en Eurovision in Concert i Amsterdam 2016. Denna gång hålls eventet lördagen den 9 april, vilket är ca en månad före Eurovision börjar sändas. Biljettsläppet sker den 4 januari kl. 12:00 CET och varje biljett kommer att kosta 35 euro (ca 340 svenska kronor).

Mer info om vilka artister som ska delta samt vem/vilka som ska vara programledare kommer under våren. Men boka in 4:e januari redan nu om du vill gå!