Julnytt 2015: vecka 50

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Maltas semifinalister presenteras på fredag

Nu på fredag 11 december kommer Maltas nationella TV-bolag TVM att meddela vilka 20 av de 49 bidragen som valdes ut efter första gallringen som ska få tävla i uttagningen i januari månad. På listan över de bidrag som finns med hittas en del artister som medverkat i uttagningen förutom som Daniel Testa, Ira Losco och Jessika. Tvillingsystrarna Linda & Ylva Persson har fått med två bidrag bland de 49. Det handlar om “Empty Hearted” (framförs av Domenique Azzopardi) samt “Light Up My Life” (Stefan Galea). De skickade in dessa två låtar även ifjol.

Tills nästa lista blir officiell så finns namnen på de 49 bidragen här.

 

Österrikes antagning avslutas denna vecka

Som tidigare meddelat kommer Österrike kommer att utse sin artist och bidrag genom uttagningen Wer singt für Österreich?. Denna gång blir det endast en finalkväll med tio tävlande, där nio av kandidaterna utses internt medan den tionde finalisten blir en joker. Denna plats i tävlingen är fram till och med fredag 11 december en öppen antagning, där vem som helst i världen tillåts skicka in förslag på låtar.

Det enda kravet som TV-bolaget ORF har ställt på låtarna är att de måste uppfylla EBU:s krav gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal, senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad huvud- eller körsång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

För att skicka in bidrag ska du skicka låten i ett mejl till songcontest@orf.at.

Låten kan antingen vara i mp3-format eller vara en länk till en sociala medier-plattform där låten ligger upplagd.

 

Nationella uttagningar

Programledarna för Norsk Melodi Grand Prix 2016 presenterade

Norska TV-bolaget NRK hade i september sin antagning till nästa års Norsk Melodi Grand Prix, men därefter har det varit relativt tyst kring tävlingen. Men nu kommer så äntligen viktig information. Det blir som ifjol endast en finalkväll som avgörs den 27 februari (samma kväll som svenska Melodifestivalens fjärde deltävling och Finlands final sänds). Det blir också en duo som ska leda programmet, nämligen Silje Nymoen och Kåre Magnus Bergh (bilden ovan), vilka även ledde programmet ifjol.

Biljettsläppet är nu också igång, vilket skedde med start i fredags. Här kan du köpa biljetter.

Enligt uppgifter kommer det att vara 10 artister som tävlar i årets NMGP och dessa kommer att presenteras i januari. Exakt datum för detta är dock ej meddelat.

 

Mer info om Lettlands Supernova

Nu på torsdag 10 december kommer de 20 tävlande till Lettlands uttagning Supernova att väljas ut av TV-bolaget LTV. Dock kommer namnen enligt uppgift att hållas hemliga till och med den 17:e januari.

Upplägget för Supernova 2016 kommer att bli snarlikt som det var ifjol. De 20 tävlande delas från början upp i två grupper om 10 tävlande per grupp. Från varje grupp röstas sedan fyra bidrag vidare till en semifinal. I semifinalen tävlar således 8 stycken där hälften tar sig vidare till finalen den 28 februari. Heaten, semifinalen och finalen kommer att hållas på söndagar i februari månad. Det blir andra året som Lettland använder sig av detta tävlingsformat, som ju var mycket lyckat val som gjordes i och med Aminatas topp 10-placering i Eurovision-finalen i maj i år.

 

Nederländerna presenterar bidraget i mars

I slutet av september meddelade det nederländska TV-bolaget AVROTROS att man hade internt utsett sångaren Douwe Bob att representera Nederländerna i Eurovision 2016. Därmed var landet först ut för säsongen att meddela sin representant. Nu kommer besked om att Douwes tävlingsbidrag kommer att presenteras den 2 mars. Vi vet dock ännu inte om låttiteln kommer att presenteras tidigare än så, men det får vi anledning att återkomma till.

 

Ett hundratal bidrag inskickade till Armeniens uttagning

I början av oktober meddelade Armeniens nationella TV-bolag ARMTV att man internt hade valt ut sångerskan Iveta Mukuchyan att representera landet vid Eurovision 2016. En bidragsantagning öppnades i samband med detta, där vem som helst i världen fick skicka in bidrag till Iveta. Nu när antagningen stängts har ARMTV meddelat att ett hundratal låtar skickades in, exakt mängd beskrivs dock inte.

Det är inte riktigt avgjort när Ivetas låt ska presenteras. Enligt vissa källor kan det komma att ske redan på nyårsafton, men detta är ännu obekräftade uppgifter.

 

Låtarna till Festivali i Këngës officiellt släppta

I fredags meddelade det albanska nationella TV-bolaget RTSH att man nu släppt tävlingsbidragen till årets Festivali i Këngës fria för lyssning inför programmet. Vill du ta del av låtarna i första semifinalen – klicka här, och för andra semifinalen – klicka här.

Som vanligt blir det tre program som avgörs i dagarna tre med start på juldagen 25 december. Först är det två semifinaler med 15 tävlande, där totalt 18 bidrag går vidare (nio från respektive semifinal). Den 27:e december hålls sedan finalen som avgör vilken artist som ska få tävla för Albanien i Eurovision 2016. Låten som vinnarartisten tävlar med kommer med största sannolikhet att följa med till Eurovision, dock i en annan form beroende på huruvida lång låten är i tävlingen.

Övriga nyheter

Bosnien och Hercegovinas deltagande betalas enbart av sponsorer

Sedan det blev officiellt att Bosnien och Hercegovina återvänder till Eurovision Song Contest 2016, efter tre års frånvaro, kommer nu beskedet att hela kostnaden för landets deltagande 2016 kommer att betalas av sponsorer. Huvudsponsor blir Studio Tempo Produkcija, som ägs av låtskrivaren Almir Ajanović. Det blir också huvudsponsorn som kommer att stå för delegationskostnaderna. Därutöver kommer ytterligare nio olika företag gå in med pengar, allt för att Bosnien och Hercegovina ska ha möjligheten att återvända till ESC igen. Anledningen till att nationella TV-bolaget BHRT använder sig av sponsorer är för att TV-bolaget inte själva har råd att delta. Detta har gjort att landet tvingats avstå tävlan.

Sedan tidigare är det bestämt att sångarna Dalal Midhat Talakić och Deen kommer att tävla för Bosnien och Hercegovina och det kommer de att göra tillsammans med den kroatiska cellisten Ana Rucner. Deen har varit med en gång förut i ESC, nämligen år 2004, då han blev nia i finalen med låten “In The Disco”.

 

30-årsjubileum för Island

Nästa år firar Island att det har gått 30 år sedan landet debuterade i Eurovision Song Contest. För att fira detta har det isländska TV-bolaget RÚV satt ihop en jubileums-DVD med det bästa från Island i Eurovision samt den nationella uttagningen Söngvakeppnin. Filmen går att beställa via denna länk.

 

Kroatien byter delegationschef

Kroatien blir nu det fjärde landet i ordningen som byter delegationschef inför nästa års Eurovision Song Contest (tidigare Frankrike, Tjeckien och Tyskland har också bytt). Det handlar om att den tidigare kroatiska delegationschefen Aleksandar Kostadinov lämnar TV-bolaget HRT efter 30 år. Därmed behöver Kroatien byta sin delegationschef. Aleksandar Kostadinov har varit med i den kroatiska delegationen sedan landet debuterade i Eurovision år 1993 och har varit landets delegationschef mellan 2002-2013. Vem som tar över rollen är dock inte tillkännagivet.

 

Odds för Melodifestivalen

Efter att artisterna till Melodifestivalen 2016 presenterades för en vecka sedan har oddset öppnats. Enligt braodds.com är det i skrivande stund (8:e december 2015) Molly Sandén som ligger bäst till, följt av Ace Wilder, Lisa Ajax, Isa och Samir & Viktor. Absolut sämst till i oddsen (i skrivande stund) är Smilo, Viktor och Natten, Mimi Werner, Wiktoria och SaRaha, vilka samtliga är debutanter i tävlingen.

 

Odds för Eurovision Song Contest

Nu när alla länder till Eurovision 2016 är presenterade så börjar även odds-spelandet där. Så här i början av december har följande länder fått bäst odds (enligt braodds.com):

  • Ukraina
  • Schweiz
  • Serbien
  • Slovenien
  • Israel

 

Och sämst odds har just nu (enligt samma oddssättare):

  • Storbritannien
  • Spanien
  • Makedonien
  • Cypern
  • Montenegro

 

Det ska dock understrykas att än så länge har inget land klart med något officiellt tävlingsbidrag och endast 6 av 43 länder har gjort klart med artistvalet, så det är svårt att uttala sig om vem som är bäst redan nu. Även om oddsmakarna försöker sig på en gissning. Vi får alltså än så länge ta dessa odds med en stor nypa salt tills vi vet fler artister och bidrag.