Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas för Georgien 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Georgiens nationella TV-bolag GPB har bekräftat att det blir musikgruppen Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas som ska tävla för Georgien i Eurovision 2016. Dock är bara artistvalet internt, låten ska väljas ut genom en nationell final.

Enligt uppgifter kommer gruppen Young Georgian Lolitas från Tblisi i Georgien som grundades år 2000. Bandet består av Nika Kocharov (gitarr, sång), Levan Shanshiashvili (gitarrere), Giorgi Marr (bas) och Dima Oganesian (slagverk). De har sedan de grundades deltagit på en hel del festivaler, främst i Kaukasus. De släppte sitt första album 2004. Bandet framträder inom indie-genren.

 

Bidraget väljs via nationell final

Valet av artist avslöjades vid en presskonferens i Georgiens huvudstad Tblisi där det även framkom att bandets låt inte väljs internt utan genom en mindre nationell final. En antagning har därför nu öppnats som hålls igång till och med den 8 januari, där vem som helst har rätt att skicka in bidrag. Dock måste låten uppfylla följande krav:

 

– Låten får ej ha varit publicerad förut (nyskrivet verk gäller således).

– Låten ska hålla sig inom genren alternativ-indierock med elektroniska beats, syntar med mera.

– Låten får inte vara längre än 3 minuter (något kortare alternativ finns ej).

– Låten ska skapas utifrån bandets musik.

 

De som vill skicka in bidrag till Georgien kan skicka bidraget i ett mejl till evrovision@gpb.ge. I mejlet ska låten skickas in i ljudversion enbart samt så ska upphovspersonerna även skicka med bilder på sig själva och CV.

GPB kommer efter antagningens slut att välja ut 5 låtar bland de inskickade, och dessa låtar kommer sedan Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas att framföra. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och telefonröstning. Datumet för nationella finalen är dock inte officiellt än.

 

Vad tycker du om Georgiens val av artist? Kommentera gärna!