Julnytt 2015: vecka 51

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Nu är Musikhjälpen 2015 igång och detta år är temat att ingen ska behöva fly undan klimatet.

Hela veckan kommer vi på ESC-Panelen att engagera oss i detta projekt. Framförallt har vi en digital bössa där det vore roligt om alla som kan kunde ge en slant. Allt du behöver göra är att fylla i ditt mobilnummer och sedan välja belopp, antingen 25, 50, 100, 200, 300 eller 500 kronor som du vill skänka. Samtliga insamlade pengar går till projekt som räddar liv!

Musikhjälpen pågår dygnet runt i SR P3, SVT Play och sänds vissa timmar även i SVT2. Programledare är Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson, och sändningarna sker från Stora Torget i Linköping.

Ifjol fick programmet in över 30 miljoner kronor – det ska vi väl kunna slå år 2015?

 

PS. Håll utkik på även på vår sajt, för här kommer det att hända spännande saker!

 

Skicka bidrag till Slovenien – antagningen stänger nästa måndag

Även nästa år kommer Slovenien att utse sin artist och bidrag genom uttagningen EMA 2016. Denna gång kommer uttagningen att bestå av en finalkväll med 12 tävlande bidrag. Startfältet kommer dels att innehålla bidrag från en nationell antagning samt bidrag som TV-bolaget bjudit in till tävlingen.

Vem som helst i världen äger rätten att skicka in bidrag till EMA, men vill du göra detta så ska du skynda dig. För redan nästa måndag (den 21 december) stänger antagningen.

Bidrag skickas in via detta webbformulär. Vid inskickningen ska låten skickas med i mp3-format, låttexten, foto på artisten samt en biografi om artisten samt ett intyg (som finns här) där låtskrivarna skriver under regelverket. Viktigt är alltså att läsa igenom reglerna här nedanför innan du skickar in en låt.

 

Regelverk

– Vem som helst i världen får skicka in bidrag och tävla i EMA. Enda kravet som ställs är att om låtskrivaren inte har slovenskt medborgarskap så måste artisten inneha detta, samt tvärtom ifall artisten inte är medborgare i Slovenien.

– Som utländsk upphovsperson får man som mest skicka in två bidrag.

– Tävlingsbidragen måste uppfylla EBU-kraven gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad huvud- eller körsång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

– En urvalsjury som nationella TV-bolaget RTVSLO tillsätter avgör vilka bidrag bland de inskickade låtarna som ska tas ut till tävlan. Dock kommer RTVSLO att tillsätta egna kandidater bland de låtar som slutligen får tävla. Mer om detta samt om hur finalens upplägg med mera kommer att gå till i detalj finns att läsa om här.

 

Nationella uttagningar

Startordningen inför Vitrysslands final spikad – final 22 januari

Tidigare har vi meddelat vilka 10 kandidater som utsetts att tävla i Vitrysslands final nästa år. Nu har även startordningen blivit klar och resultatet av denna ser ut som följer:

  1. Alexej Gross – ”Flame”
  2. Sasha Sakharik – ”Glory Night”
  3. Valeria Sadovskaya – ”Not Alone”
  4. Band Radiowolna – ”Don’t Get Crazy”
  5. Band THE EM – ”Turn Around”
  6. Band NAVI – ”Geta Zemlya (This Land)”
  7. Aleksander Ivanov – ”How To Fly”
  8. Anastasia Malashkevich – ”Pray For Love”
  9. Kirill Ermakov – ”Running To The Sun”
  10. NAPOLI – ”My Universe”

Det har blivit en ändring gällande datumet för finalen. Det nationella TV-bolaget BTRC meddelar att finalen blir framskjuten en vecka, från den 15:e januari till 22:a januari.

Resultatet av finalen avgörs enbart genom telefon- och SMS-röster.

 

Ungern startar A Dal den 23:e januari

Den 24 november avslutade antagningen till Ungerns uttagning A Dal, och därefter har en jury granskat alla låtar som skickats in och valt ut 30 stycken som de tycker ska få tävla i säsongens omgång. Det har varit ganska tyst från det nationella TV-bolaget MTVA om hur omfattande A Dal ska vara, men enligt uppgifter till Escbubble.com så kommer uttagningen att följa samma format som ifjol. Således ser det ut som att det ska bli tre heats, två semifinaler och en final även detta år. Enligt Escbubble kommer första programmet att sändas den 23:e januari och det troliga är att finalen kommer att avgöras den 27:e februari. Dock kan detta ändras då finaldatumet ej är spikat än.

Det har heller inte avslöjats hur röstningssystemet kommer att användas. Escbubble menar dock att om jury ska användas så kommer åtminstone en person att bytas ut, nämligen Philip Rakay. Detta för att han har lämnat MTVA för andra uppdrag.

Mer info om A Dal följer inom kort.

 

”Dream Team” gör Rysslands bidrag

I torsdags kväll blev det känt att Ryssland ska skicka sångaren Sergey Lazarev till Eurovision 2016 i Stockholm. Nu står det även klart vilka som ska skriva hans låt – det blir den grekiske låtskrivaren och producenten Dimitris Kontopoulos samt ryske sångstjärnan och Phillip Kirkorov som ska skriva hans bidrag. Bägge dessa herrar har varit involverade i flertalet Eurovisionbidrag genom åren, särskilt Phillip Kirkorov som tävlade för Ryssland 1995. Men inte heller minst Dimitris Kontopoulos som har haft Eurovision-bidrag både för Azerbajdzjan, Grekland och Ryssland. Tillsammans stod de bakom Ukrainas bidrag 2008, ”Shady Lady”, som i finalen slutade tvåa.

Enligt uppgifter kommer valet av låt gå till så att Kontopoulos och Kirkorov kommer att göra ett antal bidrag och därefter kommer den låt som de gillar mest att skickas till Eurovision.

 

Celina Ann gör ett nytt försök att tävla för Österrike

Ifjol kom hon sist i den österrikiska nationella finalen men det hindrar henne inte från att göra ett nytt försök i tävlingen. Vi talar om Celina Ann som ifjol valdes ut som en av 6 tävlande i Österrikes uttagning Wer singt für Österreich?. Den låt som hon slutligen fick med i finalen hette ”Utopia” men fick allra minst poäng av såväl juryn som tittarna.

Nåväl, nu när Österrike kör på konceptet nationell final med 10 tävlande varav 9 som väljs ut av TV-bolaget och en plats som går till ett wildcard, så har Celina bestämt sig för att försöka ta den platsen i uttagningen 2016. Denna gång heter låten ”Life is on your side”, en låt som har gjorts i samarbete med Sweden Songs. Musiken till låten har Celina tagit fram tillsammans med producenten Valentin Oman och svenskarna Niklas Bergqvist och Magnus Almgren. Texten har Celina skrivit själv.

Om Celina Ann blir vald eller inte återstår att se, då valet av wildcard sker genom en Facebookomröstning.

 

Georgiens nästa ESC-representant presenteras den 15 december

Imorgon tisdag (15 december) kommer Georgiens nationella TV-bolag GPB att meddela vilken artist man tänker skicka till Eurovision 2016. Avslöjandet sker genom en presskonferens i huvudstaden Tblisi klockan 09:00 CET. Vi återkommer med en artikel om detta så fort vi vet vem som har blivit vald.

Vi noterar att Georgien blir det tionde landet för säsong 2016 som kommer att välja sin artist och sitt bidrag internt. Sedan denna höst har Armenien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Frankrike, Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Ryssland och Tjeckien i olika omgångar meddelat att de kommer välja sin representant via ett internval istället för att anordna en nationell final/uttagning.

 

Lyssna på Estlands 20 bidrag

För lite drygt en månad sedan blev Estland klara med vilka 20 bidrag som ska tävla i deras nationella uttagning Eesti Laul 2016. Samtliga låtar har nu laddats upp på YouTube och finns att lyssna på. Här nedanför länkar vi till respektive bidrag:

 

Semifinal 1

  1. The Jingles – ”Love a little bit
  2. Würffel – ”I’m facing north
  3. Mick Pedaja – ”Seis
  4. Indrek Ventmann – ”Hispaania tüdruk
  5. Cartoon & Kristel Aaslaid – ”Immortality
  6. Kéa – ”Lonely boy
  7. Kati Laev – ”Kaugel sinust
  8. Zebra Island – ”How many times
  9. Laura – ”Supersonic
  10. Windy Beach – ”Salty wounds

 

Semifinal 2

  1. Go Away Bird – ”Sally
  2. Jüri Pootsmann – ”Play
  3. Meisterjaan – ”Parmupillihullus
  4. I Wear* Experiment – ”Patience
  5. Púr Múdd – ”Meet halfway
  6. Grete Paia – ”Stories untold
  7. Põhja-Tallinn – ”Ei ole mul olla
  8. Anett Kulbin – ”Strong
  9. Gertu Pabbo – ”Miljon korda
  10. La La Ladies – ”Unikaalne

 

Här är de italienska Eurovision-kandidaterna

Igår söndag på eftermiddagen sändes programmet L’Arena di Massimo Giletti show där kandidaterna till nästa års San Remo-festival offentliggjordes. Det handlar om de 20 artister som kommer att tävla i kategorin Campioni och som också tävlar om att bli Italiens nästa Eurovision-representant. Vinnaren av Campioni kommer att få första tjing på att få tävla i Eurovision. Dock är det oklart om den låt som vinnaren tävlar med kommer att få åka med till Eurovision eller om det blir internval. Detta återstår att se när San Remo är avgjort.

San Remo pågår under fem kvällar med start den 9:e februari och med den avgörande finalen den 13:e februari.

Följande artister tävlar i kategorin Campioni:

  1. Debora Iurato & Giovanni Caccamo – ”Via da qui”
  2. Noemi – ”La borsa di una donna”
  3. Alessio Bernabei – ”Noi siamo infinito”
  4. Enrico Ruggeri – ”Il primo amore non si scorda mai”
  5. Arisa – ”Guardando il cielo”
  6. Rocco Hunt – ”Wake up”
  7. Dear Jack – ”Mezzo respiro”
  8. Gli Stadio – ”Un giorno mi dirai”
  9. Lorenzo Fragola – ”Infinite volte”
  10. Annalisa – ”Il diluvio universale”
  11. Irene Fornaciari – ”Blu”
  12. Neffa – ”Sogni e nostalgia”
  13. Zero Assoluto – ”Di me e di te”
  14. Dolcenera – ”Ora o mai più”
  15. Clementino – ”Quando sono lontano”
  16. Patty Pravo – ”Cieli immensi”
  17. Valerio Scanu – ”Finalmente piove”
  18. Morgan & Bluvertigo – ”Semplicemente”
  19. Francesca Michielin – ”Nessun grado di separazione”
  20. Elio e le Storie Tese – ”Vincere l’odio”

 

Endast Enrico Ruggeri väcker vår uppmärksamhet bland namnen ovan, då vi känner igen artisten från Eurovision Song Contest 1993 i Millstreet, när han representerade Italien med bidraget ”Sole d’Europa” som kom på 12:e plats

 

Stephanie Palazzo diskvalificeras i Schweiz final

Den 6:e december avgjordes Expert Check i Schweiz, där en femmannajury avgjorde vilka 6 av 19 tävlande som ska få tävla i Schweiz final i februari. I fredags kom dock beskedet att en av finalisterna, Stephanie Palazzo, diskvalificeras. Detta till följd av att det nu upptäckts att hennes bidrag ”Perche mi guardi cosi” publicerades offentligt för två år sedan, fast då med en annan text på franska. Eftersom att EBU:s regelverk säger att låtar som vill tävla i Eurovision 2016 ej får ha varit publicerade före 1 september 2015, så har schweiziska TV-bolaget nu varit tvungna att diskvalificera Stephanie Palazzo. Ersättare blir Kaceo med låten ”Disque d’or”.

 

Uppställningen för Schweiz final är således:

  • Bella C — ”Another World”
  • Kaceo – ”Disque d’or”
  • Rykka — ”The Last Of Our Kind”
  • Stanley Miller — ”Feel The Love”
  • Theo — ”Because Of You”
  • Vincent Gross — ”Half A Smile”

 

Även ersättningsbidrag i Albaniens uttagning

I mellandagarna avgörs det vem Albanien ska skicka till Eurovision 2016, då Festivali i Këngës 54 avgörs. Det har blivit en liten förändring i den första semifinalen, då Edea Demaliaj med låten ”Era” inte längre kommer att medverka. Platsen går istället till Orgesa Zaimi och låten ”Një shishe në oqean”.