Nyhetssvep vecka 5, 2013

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer ett nyhetssvep så ni hänger med på vad som händer i de nationella uttagningarna till Eurovision Song Contest 2013.

Samtliga källor kommer från esctoday.com.

 

Estland

Estlands nationella TV-bolag ERR har släppt alla bidrag som ska vara med i Eesti Laul den 16:e och 23:e februari. Vinnaren utses den 2 mars i den nationella finalen. Startfältet kommer att bestå av två deltävlingar med tio bidrag per deltävling. Från respektive omgång går fem bidrag vidare till finalen. Nedan presenteras bidragen i de två startfälten.

 

Deltävling 1 (16:e februari)

 1. Young Girl“, Armastus
 2. Moving To Mmm“, Marilyn Jurman
 3. Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti“, Winny Puhh
 4. Taevas Valgeks Läeb“, Sarah
 5. Ring The Alarm“, Teele & Tuuli & Ula
 6. Follow Me“, Rosanna Lints
 7. Päästke Noored Hinged“, Grete Paia
 8. Enough“, Elina Born
 9. Suuda Öelda Ei“, Kõrsikud
 10. The Missing Thing“, Anisa

 

Deltävling 2 (23:e februari)

 1. Üle Vee“, Liisi Koikson & Söörömöö
 2. Et Uus Saaks Alguse“, Birgit Õigemeel
 3. Balance Of Water & Stone“, Tenfold Rabbit
 4. Uhhuu“, Liis Lemsalu
 5. Maybe“, Marie Vaigla
 6. Dance“, Rasmus Rändvee & Facelift Deer
 7. With U“, Rolf Roosalu
 8. Missing Light“, Flank
 9. Lune Sournoise“, Neogeen
 10. Meil On Aega Veel“, Põhja-Tallinn

 

Grekland

Den grekiska finalen kommer att hållas den 18 februari. Alla låtar kommer att släppas på måndag.

 

Bulgarien

Bulgarien kommer att välja sångerska/sångare internt men låten ska det bulgariska folket vara med och tycka till om. Den 3:e mars kommer deras tävling att gå av stapeln där de letar bidrag till artisten.

 

Moldavien

Moldavien har bestämt datum för deras tävlingar. Den 12:e och 14:e mars kommer semifinalerna hållas. I semifinalerna tävlar 12 bidrag i varje semifinal. Från dessa semifinaler går 7 vidare från varje semifinal. Sammanlagt är det 14 bidrag i finalen den 16:e mars.

 

Irland

Den 7:e februari får vi reda på vilka fem bidrag som tävlar i den irländska finalen den 22:a februari.

 

San Marino

San Marino kör på ett beprövat koncept. De väljer samma låtskrivare och samma artist som 2012. Dessa är som ni säkert minns Ralph Siegel och Valentina Monetta. Förra året blev det stora rabalder när deras bidrag , ”Facebook Uh,Oh,Oh” blev diskat på grund av att det hade reklam i texten. De ändrade texten till ”The Social Network Song Uh, Oh, Oh” Bidraget slutade på en fjortonde plats i den första semifinalen. Frågan är nu, blir det en bättre placering detta år?