Våra åsikter om bidragen i den första deltävlingen (Melodifestivalen 2013)

Publicerad:

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2013. I lördags (2:a februari) avgjordes den första deltävlingen i Melodifestivalen 2013. Nu tänkte vi ta upp vad vi tyckte om låtarna som tävlade och om showen som helhet.

Notera att våra åsikter bygger på liveframträdandena under direktsändningen.

 

David Lindgren

Erik: Påminner mycket om årets förra bidrag som David hade och ni som har följt bloggen vet att jag inte är speciellt förtjust i musik som är hypermodern och bara är en massa dunka-dunka.

mfbetyg_2


Haris: Årets första bidrag var förra årets stora succé David Lindgren. Måste säga att årets låt påminner rätt mycket om förra årets. En upptempo-låt med fart i, men det hände inget i låten tyckte jag. Även om det var en rätt enkel låt så trodde jag den skulle ta sig till final, vilket den gjorde. Men den stora frågan är varför David hade samma scenkläder på sig i år igen?

mfbetyg_2


Robban: Pigg inledning på årets Melodifestival. Mina förväntningar på David “inför” var höga, men tyckte inte att “Skyline” levde upp till mina förväntningar eller var lika vass som “Shout It Out” var i fjol. David med dansare var fantastiska på scen och gjorde ett snyggt framträdande till denna klubblåt. Man ser verkligen att han njuter av att stå på scen. Sången var lite svajig här och där.Välförtjänt finalist hur som helst.


 

 

Cookies N Beans

Erik: Den här låten överraskade på mig, trodde att det skulle vara mer åt deras förra låt (What if) hade förra gången de var med i Melodifestivalen. Den här var starkare och mer fart i. Jag gillar den.


Haris: Tre oerhört duktiga sångerskor måste jag säga. Dock tycker jag att låten är rätt tråkig. Hände inte mycket och de fick inte ut sin fulla potential. En mellanmjölkslåt.

mfbetyg_2


Robban: Fick ingen riktig “feeling” av denna låten från början, men den växer ju mer man hör den. Fredrik Kempe brukar ju leverera grymt bra låtar, men den här går knappast till historien som en av dessa. Men betyget godkänt blir det i alla fall.


 

 

Jay-Jay Johansson

Erik: Skön snubbe den där Jay-Jay. Låten i sig var konstig och hade en egen genre som jag tror mellopubliken har svårt att uppskatta.


Haris: Jay-Jays debut i MF var inget vidare för mig. En oerhört tråkig ballad utan något större lyft. Det var nästan så att man faktiskt blev sömnig.


Robban: Originellt, vackert & på tok för svårt för svenska folket. Jag är förvånad att jag tyckte om den här låten, men att den skulle åka ur & komma sist var lika säkert som att David Lindgren skulle gå vidare. Det krävs nog lite fler lyssningar för att man ska ta till sig den här låten. Den uppfattades nog som ett sömnigt inslag av majoriteten av tittarna. Jay-Jay lär vi nog inte återse mer i vare sig Melodifestivalen eller i Sverige.

mfbetyg_2


 

 

Mary N’diaye

Erik: Det här är en riktigt glad låt som jag älskar. Låten fastnade för mig och jag trallade på den hela söndagen. Det är ingen låt man skryter med att man gillar utan det är mer en låt som man skäms att man gillar.


Haris: Upptempo låt på svenska med afrikanska influenser. Inget jag går igång på. Förstod inte riktigt syftet med låten och refrängen lät som ett annat språk trots att det var svenska. Tänka sig att denna tjej varit så framgångsrik i musikvärlden.


Robban: Skämskudde, tack! Fy, det här är var så barnsligt & patetiskt, men ändå satt man där i publiken och rycktes med av “Gosa,Gosa,Gosa,Gosa natten lång”. Sånginsatsen var bedrövlig från Mary’s sida & refrängen var alldeles för tjatig. Visst fanns det vissa likheter till “Haba Haba” (Norges ESC-bidrag från 2011).


 

Eric Gadd

Erik: Det här var den bästa låten i Karlskrona. Bra refräng, härlig melodi och en bra artist. Jag tyckte att han skull gått till final men en andra chans är godkänt det också. Ser ni likheten mellan Eric Gadd och skådespelaren Leif Andree?


Haris: Det fanns något behagligt med Erics låt. Den gick liksom igenom rutan och var faktiskt bra. Det tilltalade mig på ett gott sätt och det kändes inte alls som att Eric varit borta så länge från musiken.


Robban: Är egentligen ingen stor beundrare av Eric Gadd, men här överraskades jag positivt. Trallvänlig poplåt på svenska med nyanser av Oscar Linnros & Petra Marklund. Är glad att den får en andra chans.


 

Yohio

Erik: Yohio var kvällens stjärna!Jag tror inte som mina kollegor att den här låtengör upp om segern, utan jag tror den kommer runt 6:e-10:e plats. Hans musikstil som skulle vara något helt nytt men påminde mig om glamrock från 80-talet?


Haris: Kvällens utan tvekan bästa låt. Denna 17-åring gick igenom rutan och rakt in i det svenska folkets hjärtan. En oerthört stor succé. Kanske en vinnare rent av?


Robban: Woow, säger jag bara. Vilken cool kille den här Yohio är. Bara 17 år och totalt äger hela scenen. Han var min stora favorit från den här deltävlingen.Skönt rockigt sound. Inledningen påminner om Queen’s “Show must go on”. Stor stjärna i Japan, och nu är han påväg att bli det även här hemma i Sverige. Jag tror han blir en farlig utmanare till segern t.o.m.


 

 

Anna Järvinen

Erik: Fin låt som aldrig riktigt nådde mig. Jag tror man ska lyssna på den fler gånger för att den ska sätta sig.


Haris: Jag gillar ballader och annorlunda musik, men detta var oerhört inte-sägande för mig. Dåligt rent ut sagt. Årets första nolla.


Robban: Här är vi verkligen oense. Älskar den här vackra musikal.balladen. Skall erkännas att när jag hörde den live i arenan hörde man knappt vad hon sjöng och jag uppfattade den då som en aning seg. Men efter att ha sett om tv-sändningen & lyssnat på låten i efterhand så har jag en helt annan uppfattning. Det här känns så äkta och som hon menar allt hon sjunger. Det är hjärta, smärta & känsla från början till slut.


 

 

Michael Feiner & Caisa

Erik: Jag älskar saxofon och det var nog därför jag gillade den här låten. Texten är inget vidare men musiken är sagolik när han tar fram sin saxofon. Han skulle enbart fått spela saxofon för mig och jag hade röstat på den utan att tveka.


Haris: Tråkigt och påklistrat. Bättre kan jag inte sammanfatta detta bidrag. Caisa var dessutom en riktigt usel sångerska.


Robban: Vilken skön partylåt. Även om sånginsatsen inte satt helt hundra så gick jag igång på det här.


 

Topplistor & helhetskommentarer

Här nedan presenteras panelens individuella topplistor för deltävlingen.

 

Haris

En av tidernas kanske svagaste deltävlingar i mitt tycke. Förutom Yohio var det inte mycket som fick igång mig. Jag lyckades dock tippa rätt på de som tog sig till final och andra chansen och det är det jag går iväg med från denna deltävling.

 1. YOHIO – Heartbreak Hotel
 2. Eric Gadd – Vi kommer aldrig att förlora
 3. David Lindgren – Skyline
 4. Cookies N Beans – Burning Flags
 5. Michael Feiner & Caisa – We’re Still Kids
 6. Mary N’diaye – Gosa
 7. Jay-Jay Johanson – Paris
 8. Anna Järvinen – Porslin

 

Robban

Jag var på plats i Karlskrona & Telenor Arena för att uppleva hela folkfesten på nära håll. Stan levde verkligen “Melodifestival” och kommunen hade ordnat ett stort tält på Stortorget med storbild & låtar genom tiderna från Melodifestivalen. Måste erkänna att det verkligen är mysigt med dessa “småstäder” som arrangerar. Själva deltävlingen innehöll många många nykomlingar & icke-MF-relaterade artister. Håller med att det var en rätt svag deltävling överlag, men inte så fruktansvärt dåligt som de så kallade experterna dömde ut. Snygg produktion & fantastisk kul underhållning innan & efter låtarna. Programledarduon skötte sig bra. Lite strul med tekniken stötte vi på. Men även proffs gör ibland misstag. Yohio var min stora favorit och kvällens utstickare. Tack & lov gick han till final också.

 1. YOHIO – Heartbreak Hotel
 2. David Lindgren – Skyline
 3. Eric Gadd – Vi kommer aldrig att förlora
 4. Cookies N Beans – Burning Flags
 5. Anna Järvinen – Porslin
 6. Michael Feiner & Caisa – We’re Still Kids
 7. Jay-Jay Johanson – Paris
 8. Mary N’diaye – Gosa

 

Erik

Jag var på plats i Karlskrona som för övrigt är en mycket vacker stad även fast det var vinter. Efter deltävlingen var jag runt på internet och hörde vad vänner, bloggare och annat löst folk tyckte om deltävlingen och till min förvåning var det många som tyckte att det var ren dynga. Jag tyckte att denna deltävling höll en hög klass och låtarna var mycket bra. Var egentligen bara Anna Järvinen som inte fastnade hos mig kan bero på att jag bara lyssnat en gång på bidraget, ballader brukar ta längre tid att sätta sig hos mig. Nu ser jag fram emot Göteborg som är på lördag!

 1. Eric Gadd- Vi kommer aldrig att förlora
 2. Michael Feiner & Caisa- We´re Still Kids
 3. Yohio- “Heartbreak Hotel”
 4. Mary N diaye- Gosa
 5. Cookies and beans- Burning Flags
 6. David Lindgren- “Skyline”
 7. Jay-Jay Johansson- Paris
 8. Anna Järvinen- Porslin

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv