Eurovision 2014: Inför semifinal 2

EUROVISION 2014 – SEMI 2. Då är det äntligen dags för Eurovision Song Contest 2014 från Köpenhamn, som ni säkerligen känner till. Här följer startordningen för den andra semifinalen, samt lite annat smått och gott om vad panelen tror och tycker.

Sändningen startar kl. 21:00 på SVT1. När sändningen väl startar sker först ett intronummer och programledarna presenterar sig. Därefter börjar de tävlande bidragen att framföras. Alla 15 länder som tävlar ikväll samt Italien, Storbritannien och Tyskland ska vara med och påverka kvällens resultat genom att dels telefonrösta men också genom juryröstning. De länder som tävlade i tisdagens semifinal (samt även de Danmark, Frankrike och Spanien som extraröstade) sänder semifinalen men får inte rösta ikväll. Detta gäller således även Sverige.

 

Startordning

  1. Malta: Firelight – ”Coming Home
  2. Israel: Mei Feingold – ”Same Heart
  3. Norge: Carl Espen – ”Silent Storm
  4. Georgien: The Shin & Mariko – ”Three Minutes to Earth
  5. Polen: Donatan & Cleo – ”My Słowianie (We Are Slavic)
  6. Österrike: Conchita Wurst – ”Rise Like A Phoenix
  7. Litauen: Vilija Matačiūnaitė – ”Attention
  8. Finland: Softengine – ”Something Better
  9. Irland: Can-linn feat. Kasey Smith – ”Heartbeat
  10. Vitryssland: Teo – ”Cheesecake
  11. Makedonien: Tijana Dapčević – ”To The Sky
  12. Schweiz: Sebalter – ”Hunter of Stars
  13. Grekland: Freaky Fortune feat. Risky Kidd – ”Rise Up
  14. Slovenien: Tinkara Kovač – ”Spet (Round And Round)
  15. Rumänien: Paula & Ovi – ”Miracle

 

Så här går det till i varje land

I var och ett av de 18 röstberättigande länderna finns en jurygrupp på fem personer som utgör ena halvan av det landet slutresultat. Den andra halvan kommer från det landets telefon- och SMS-röster. Juryrösterna respektive tittarrösterna slås sedan samman och de tio bidragen som får högst totalpoäng går till finalen.

 

Juryn

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka alla bidragen från 1 till 15, där ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Om landet är ett av de 15 tävlande länderna blir sista ranking 14, annars är det ranking 15 som gäller. Anledningen till att det blir olika sista rankingar är för att ett tävlande land inte får rösta på sig själva. När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs jurymedlemmarnas enskilda rankingar och de får ut en totalranking. Denna totalranking blir alltså 50% av det landets resultat i semifinalen.

 

Tittarna

Under direktsändningen av semifinalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefon- och SMS-röster till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 14 för ett tävlande land och 15 för ett extraröstande land). Telefonröstningen är öppen i 15 minuter och sker först efter att alla tävlande länder har framfört sina bidrag. Tittarnas ranking blir alltså 50% av det landets resultat i semifinalen.

 

Sammanställning

När telefonröstningen är avslutad sammanställs tittarnas och jurygruppens rankingar och EBU får då fram en totalranking för hur landet har röstat. Utifrån totalrankingen ges nu poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. 12 poäng ges till det land som fått lägst totalranking, 10 poäng till landet med näst lägst totalranking, 8 poäng till landet med tredje lägst totalranking osv. i nedåtgående skala med poängen 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Skulle två eller fler länder hamna på samma totalranking är det tittarnas lägsta ranking som avgör vem som hamnar överst. Detta gäller alla positioner oavsett vinst som sistaplats.

 

Efter alla länder har röstat klart

När alla länders resultat är sammanställda på detta sätt kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många totalpoäng varje land har fått av alla röstberättigande länder. De tio länderna som har fått högst totalpoäng går sedan vidare till finalen. Om två eller fler länder hamnar på samma totalpoäng avgörs det hela genom att det land som har fått poäng av flest länder hamnar överst, i andra hand efter hur många 12-poängare varje land har fått, sedan hur många 10:or, 8:or osv. nedåt.

De tio länder som blir klara för finalen ikväll kommer att ropas upp utan inbördes ordning. Detta för att inte på något sätt avslöja vem som har vunnit, kommit tvåa osv. så att ingenting påverkar finalens utgång. Alla röstningssiffror publiceras först efter att finalen har avgjorts. Detta gäller även för de länder som åker ur semifinalen.

Efter att semifinal 2 har avgjorts kommer de 10 finalisterna att få lotta om vilken starthalva de ska tävla i finalen. Efter att de sex direktkvalificerade länderna samt de 10 finalisterna från semifinal 1 har lottat sina starthalvor återstår 6 platser i finalens första halva och 4 platser i finalens andra halva.

De tio länderna som går vidare från semi 2 får sedan väldigt kort en paus att ladda om till finalen; på fredagseftermiddagen (inte ens ett dygn efter semi 2-avgörandet) sker nämligen finalens första genrep.

 

 

Panelens tippar finalister

Följande länder har panelen som favoriter till finalen. Observera att länderna listas utan inbördes ordning.

 

Erik

– Grekland

– Israel

– Norge

– Slovenien

– Vitryssland

– Polen

– Österrike

– Rumänien

– Malta

– Schweiz

 

Felix

– Österrike

– Rumänien

– Israel

– Malta

– Vitryssland

– Slovenien

– Polen

– Grekland

– Norge

– Finland

 

Haris

– Finland

– Grekland

– Irland

– Israel

– Malta

– Norge

– Polen

– Rumänien

– Slovenien

– Österrike

 

Hollac16

– Rumänien

– Grekland

– Malta

– Israel

– Österrike

– Polen

– Slovenien

– Litauen

– Vitryssland

– Norge

 

Jim

– Grekland

– Israel

– Rumänien

– Malta

– Finland

– Norge

– Polen

– Irland

– Österrike

– Georgien

 

Robban

– Israel

– Norge

– Rumänien

– Grekland

– Österrike

– Polen

– Irland

– Vitryssland

– Slovenien

– Malta

 

Panelens personliga favoriter

Länderna nedan är panelens individuella favoriter på placering 1-10. Observera att det inte är startordning utan favoritordning.

 

Erik

  1. Schweiz
  2. Finland
  3. Israel
  4. Slovenien
  5. Rumänien
  6. Österrike
  7. Malta
  8. Irland
  9. Grekland
  10. Vitryssland

 

Felix

  1. Rumänien
  2. Slovenien
  3. Österrike
  4. Israel
  5. Grekland
  6. Polen
  7. Makedonien
  8. Finland
  9. Norge
  10. Schweiz

 

Haris

  1. Norge
  2. Polen
  3. Malta
  4. Israel
  5. Schweiz
  6. Österrike
  7. Finland
  8. Slovenien
  9. Vitryssland
  10. Rumänien

 

Hollac16

  1. Rumänien
  2. Israel
  3. Slovenien
  4. Vitryssland
  5. Grekland
  6. Polen
  7. Malta
  8. Schweiz
  9. Irland
  10. Norge

 

Jim

  1. Malta
  2. Makedonien
  3. Israel
  4. Rumänien
  5. Slovenien
  6. Finland
  7. Österrike
  8. Irland
  9. Norge
  10. Grekland

 

Robban

  1. Israel
  2. Norge
  3. Rumänien
  4. Schweiz
  5. Malta
  6. Irland
  7. Slovenien
  8. Grekland
  9. Österrike
  10. Polen