Cypern gör comeback i Eurovisionen (2015)

Publicerad:

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det har sedan i maj (2014) ryktats om en cypriotisk comeback i Eurovision 2015 – och nu visar sig ryktena stämma. Den 14:e juli gick det cypriotiska nationella TV-bolaget CyBC ut med en bekräftelse om deltagande i Eurovision 2015 i Österrike.

I maj gick den Londonbaserade radiostationen London Greek Radio ut med nyheten att Cypern skulle återvända till Eurovisionen igen efter ett års frånvaro. Sedan dess har det varit tyst om saken men idag den 14 juli 2014 bekräftade det nationella TV-bolaget CyBC genom EBU att Cypern kommer att återvända till Eurovision 2015. Och det blir den här gången inget internval utan en stor omfattande nationell uttagning!

Senast Cypern deltog var i Eurovision 2013 i Malmö, där Despina Olympiou framförde den internvalda låten “An Me Thimase“. Då gick aldrig Cypern till final. Sedan meddelade landet förra hösten att de inte skulle medverka till i 2014 års upplaga av Eurovision, p.g.a. av ekonomiska skäl.

Men nu är de alltså tillbaka och satsar stort. Idag har CyBC publicerat en inbjudan till tävlingen där regelverket finns med. Uttagningen kommer att avgöras genom semifinaler, ett uppsamlingsheat och slutligen en stor final. Hur många bidrag som tas ut är ännu okänt, men klart är att CyBC har öppnat ansökan redan nu för att skicka in bidrag. Läs mer om regelverket här nedanför.

 

Regelverket

Här nedan följer en grov sammanfattning av regelverket för Cyperns uttagning. Hela regelverket går att läsa här, observera dock att originalet är skrivet på grekiska.

 

– Cypriotiska medborgare har rätt att skicka in bidrag till uttagningen. Även icke-cypriotiska medborgare har rätt att skicka in bidrag, men då i samarbete med minst 1 cypriotisk medborgare. För att vara tävlande artist i Cyperns uttagning måste man ha cypriotiskt medborgarskap.

– Varje låtskrivarteam tillåts att skicka in max 2 bidrag till uttagningen.

– Bidrag som skickas in måste vara originallåtar (helt enkelt nyskrivna) och får aldrig tidigare ha varit offentligt publicerade.

– Ett bidrag får framföras på vilket språk som helst men bidraget får inte överstiga 3 minuter. Bidragen får heller inte innehålla kränkande meddelanden, ej heller några kommersiella, religiösa, politiska och/eller rasistiska budskap, eller något annat om CyBC anser vara förtal.

– Varje tävlingsbidrag få ha max 6 personer på scenen och tävlande artist måste vara minst 16 år gammal. En artist kan dock vara 15 år gammal, så länge artisten hinner fylla 16 år före den första semifinalen i ESC 2015 äger rum.

– CyBC äger rätten att förfoga över och att ändra i reglerna. Dessutom har CyBC rätten att diskvalificera låtskrivare, artister och bidrag som skulle bryta mot tävlingsreglerna.

 

Skickas in med post eller email

Bidrag kan skickas in med post till CyBC alternativt via email (cypruseurovision2015@cybc.com.cy). Vid inskickandet ska låttexten finnas med i tre exemplar, dessutom två olika låtversioner; en inspelning med både sång och musik och en version med endast låtens musik. Utöver detta ska låtskrivarteamet skicka med ett antal papper med personlig information om låtskrivare och artist (som ska vara bestyrkt av en officiell myndighet), dels också ska låtens originalitet och äkthet bestyrkas, dels ska låtskrivarna godkänna regelverket och att om låten tas ut i tävlan att man accepterar detta med allt vad det kan innebära och slutligen krävs målsmans tillstånd för personer under 18 år.

Sista anmälningsdag är den 5 september 2014. För bidrag som skickas in per post gäller poststämpeln på kuvertet (som ska vara daterad senast 5 september 2014).

 

Upplägget för uttagningen

Totalt kommer det att bli 10 livesända shower som kommer att sändas mellan oktober 2014 och januari 2015. Först sker 8 semifinaler där det är ännu okänt hur många bidrag som tävlar per semifinal samt hur många bidrag som kvalificerar sig vidare. Efter de åtta semifinalerna hålls sedan ett uppsamlingsheat (okänt om det är för utslagna eller kvalificerade bidrag från varje semifinal) och slutligen en final. Finalen hålls i slutet av januari nästa år. Varje program (semi, uppsamlingsheat och final) avgörs genom 50% tittarröstning och 50% juryröstning.

 


Cypern har deltagit 31 gånger i Eurovision utan att någonsin ha tagit hem segern. Bästa placering landet har uppnått är femte plats vilket man fick åren 1982, 1997 och 2004. Sedan semifinalssystemet infördes 2004 har Cypern endast varit i final tre gånger: 2004 (direktkvalificerade), 2010 och 2012.


 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv