Här är regelverket för Maltas uttagning 2015

Publicerad:

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Maltas nationella TV-bolag PBS har bekräftat Maltas medverkan i Eurovision 2015 och meddelade samtidigt att landets nationella uttagning kommer att hållas i slutet av november i år. Nu presenterar PBS mer utförligt regelverket kring Maltas uttagning.

Så här ser reglerna ut för inskickandet av bidrag:

 

– Vem som helst i hela världen får skicka in bidrag till Maltas uttagning. Medlemmarna i gruppen Firelight, vilka representerade Malta i ESC 2014, förbjudna att delta, däremot är alla andra artister som tidigare har representerat Malta i en/flera ESC förut välkomna att tävla igen.

– Tävlingsbidrag måste vara nyskrivna och inte publicerade offentligt före den 1 september 2014. Till inskickandet måste man dessutom ha med en cover av en annan låt där juryn ska bedöma artistens röstkapacitet.

– Maxlängd för ett tävlingsbidrag är 3 minuter.

– Alla huvudsångsinsatser och även körsången måste göras 100% live.

– För tävlande artist gäller att man är maltetisk medborgare och/eller har dubbla medborgarskap (varav ett i Malta). Minimiålder för att vara artist på scenen är 16 år.

Antagningen sker direkt till PBS den 28:e och 29 augusti. Varje bidrag kostar 150 euro att lämna in. Efter dessa datum kommer PBS att tillsätta en urvalsjury som väljer ut tävlingsbidragen. Totalt blir det 20 bidrag som får tävla om segern. Av dessa kan det tillkomma jokrar efter urvalsjuryns kvot är uppfylld. Det är också tillåtet att artister tävlar med 2 bidrag i semifinalen, men endast 1 bidrag i finalen.

 

Upplägget för den nationella uttagningen

Semifinalen

Den 21 november i år sker sedan en semifinal där de 20 tävlingsbidragen bantas ned till 14 stycken. Det blir en panel på 6 personer som i kombination med telefonröstning kommer att avgöra semifinalen. Dock kommer juryn att ha 86% av makten medan tittarna endast får 14% makt. De 14 bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna går till finalen.

 

Finalen

Den 22 november i år sker sedan finalen där de 14 bidragen gör upp om segern. Även finalen avgörs med hjälp av en 6-manna jurypanel i kombination av telefonröstning. Juryn kommer även i finalen ha 86% makt, medan tittarna endast får 14% makt. Den låt som får höst totalpoäng vinner och dess artist får sedan representera Malta i Österrike i maj 2015.

 

Efter finalen

Det som kan hända för vinnarartisten är att PBS har möjlighet att byta ut vinnarlåten mot ett annat bidrag om PBS så önskar. Skulle det ändå bli vinnarbidraget i den nationella finalen som blir Maltas bidrag i Eurovision 2015 äger PBS rätten att byta ut hela eller delar av låten, allt för att göra den så bra som är möjligt. Låtskrivare och artist kommer att vara med i samråd med om detta nu skulle ske.

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv