Eurovision 2015: Makedonien håller final i november 2014

Publicerad:

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter den del tveksamheter kring sitt deltagande i Eurovisionen har nu Makedonien gått ut och bekräftat deltagande i Eurovision 2015. Och det blir den nationella finalen Skopje Fest som avgör vilken artist med vilket bidrag som får representera Makedonien i Österrike i maj nästa år.

Inför bekräftelsen höll MRT en undersökning på sin webbplats där man frågade makedonska folket om huruvida Makedonien skulle medverka i Eurovision eller ej och/eller hur i så fall upplägget för den nationella uttagningen skulle se ut. Övervägande många människor deltog i undersökningen där majoriteten ansåg att Makedonien skulle stanna kvar i tävlingen.

De två senaste åren har MRT (Makedoniens nationella TV-bolag) valt internt artist och bidrag, men den modellen skrotas nu och tillbaka kommer Skopje Fest (som senast användes år 2011). Själva upplägget blir endast en finalkväll med 20 bidrag, där finalen avgörs med hjälp av 50% telefonröster och 50% juryröster. Finalen av Skopje fest hålls redan den 13 november, alltså 2 dagar före Junior Eurovision 2014 och åtta dagar före Maltas uttagning börjar.

Då bekräftelsen på deltagande först kom ut nu har MRT förlängt sin antagning fram till den 31 juli.

Makedonien har sedan debuten 1998 haft det tufft resultatmässigt i tävlingen. Bästa placering är hittills i final tolfte plats år 2006, då Elena Risteska framförde låten “Ninanajna“. Sedan semifinalsystemet infördes 2004 lyckades Makedonien gå vidare de tre första åren och skulle ha gått vidare år 2008 och 2009, om inte jurygrupperna hade haft sitt wildcardsystem de åren. Totalt har Makedonien gått till final på 4 av 11 försök, senaste finalplatsen blev det år 2012 med Kaliopis “Crno i Belo“.

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv