Nyhetsuppdatering vecka 30, 2014

Publicerad:

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. Det är julihetta i Sverige och semestertider, men trots detta stannar inte förberedelserna inför Eurovision Song Contest upp för det. Istället har det hänt en hel del på den fronten nu.

 

Tävlingsdatumen flyttas fram

Den största nyheten för veckan är att EBU har efter en förfrågan från årets värdbolag ORF valt att flytta fram 2015 års tävlingsdatum från den 12:e, 14:e och 16:e maj till den 19:e, 21:a och 23:e maj. Detta för att de tre städerna Graz, Innsbruck och Wien, som ännu är i tävlan att bli värdstäder, hade svåra möjligheter att arrangera på grund av tidigare inbokade evenemang på ursprungsdatumen. Med de nya datumen kommer nästa års Eurovision Song Contest att arrangeras betydligt senare mot vad den gjorde i år. Så pass sena datum förekom senast 2012 i Baku.

 

Och Eurovision 2015 hålls i…

…ja vad blir det? Det står mellan Graz, Innsbruck och Wien i Österrike att hålla i arrangemanget nästa år. EBU kunde i veckan avslöja att ORF kommer i månadsskiftet juli/augusti meddela vilken stad som det ska hållas i. De tre städerna har nu fått lägga fram vettiga förslag till ORF och nu är det upp till TV-bolaget att välja vilken av de tre förslagen som kan bli bäst för 2015.

 

Nya junioraspiranter

I november avgörs 2014 års Junior Eurovision Song Contest som hittills har 11 länder anmälda till tävlan. Sverige är en av dessas elva. En glad nyhet är att det blir två debutanter: Italien och Montenegro, och dessutom återvänder Cypern efter fyra års frånvaro! Cypern har dessutom nu valt ut sångerskan Sophia Patsalides med låten “I pio omorfi mera” att representera landet i JESC 2014 som avgörs på Malta den 15 november.

 

Fler länder till Eurovision 2015

Tillbaka till stora Eurovision igen där nu 22 länder hittills anmält sitt intresse för att delta i Eurovision 2015 i Österrike. Bland de anmälda ses Sverige med samtliga nordiska grannländer men också ett återvändande av Cypern. Det tillströmmar dock vissa bekräftelser från länder som ännu ej officiellt sagt ja tack till att delta om än att de inte är hundraprocentiga ännu. Exempelvis säger Montenegros nationella TV-bolag RTCG att man kommer med största sannolikhet att tävla 2015 men att en officiell bekräftelse väntas senare i höst.

Av de 22 länder som har bekräftat deltagande är det flera länder som också har meddelat vilken sorts uttagning de ska använda sig av. Sverige kör Melodifestivalen, Danmark och Norge sina Melodi Grand Prix, Finland UMK, Ungern kör A Dal och Makedonien kör Skopje Fest. Även Cypern, Malta och Schweiz kör nationell uttagning.

Fortfarande återstår 15 länder som tävlade 2014 att bekräfta sitt deltagande eller dra sig tillbaka från tävlan.

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv