En nyhetsuppdatering (augusti 2014)

NYHETSSAMMANFATTNING. Nu är det början av augusti, snart är semestrarna slut för de flesta och vardagen återgår till det normala igen. Men det har inte varit lugnt i Eurovision -fabriken även nu, här kommer lite uppdateringar om vad som har hänt.

 

Israel kanske lämnar Eurovisionen

För drygt ett år sedan lade Grekland ned sitt förra public service-bolag ERT och avskedade samtliga anställda. Sedan kom dock sändningarna igång igen, men då hade ERT försvunnit och därmed även Greklands medlemskap i EBU. Nu ordnade sig det dock med att man snabbt startade upp det nya bolaget NERIT som gjorde att Grekland fick nytt medlemskap i EBU och därmed också kunde landet vara med i ESC i år. Nu har detta hänt igen, men inte för Grekland utan för Israel.

ESCToday rapporterar om att Israels parlament nu har röstat igenom en lagförändring som ska förändra Israels nationella TV-bolag IBA för gott. I praktiken innebär detta att IBA kommer att stängas ned och sedan öppnas upp igen sista mars nästa år, men då med nytt namn och ett helt nytt innehåll. 75% av de anställda sägs upp och tv-avgiften försvinner. När nedstängningen sker har dock inte meddelats, däremot kommer hela kalaset gå på 74 miljoner euro (ca 750 miljoner svenska kronor). Om detta sedan blir verklighet kommer Israel att drabbas av samma sak som Grekland, att landet måste ansöka om nytt medlemskap. Det nuvarande medlemskapet har funnits med sedan 1957 (även om det dröjde till 1973 innan Israel började tävla i ESC). Skulle medlemskapet försvinna och inget nytt medlemskap ansöks kommer Israel inte kunna delta i Österrike nästa år. Fortsättning följer med andra ord…

 

23 länder har hittills bekräftat deltagande

Det fortsätter att strömma in bekräftelser från de olika europeiska länderna om deltagande till Eurovision 2015 i Österrike. Den senaste tiden har det dock stått stilla även om antalet nu är uppe på 23 stycken. Dock saknas bekräftelser från tre ”Big Five”-länder och dessutom en hel del bekräftelser från länder som alltid annars är med och tävlar. För Sveriges del är det bekräftat med deltagande men SVT har fortfarande inte sagt något om hur många bidrag som ska tas ut till Melodifestivalen. De håller oss alltså fortfarande nyfikna om detta.

Klart är också att varken Andorra, Luxemburg, Monaco, Slovakien och Tjeckien ej kommer till start i Österrike. Ekonomiska problem liksom ointresse nämns. Liechtenstein kommer heller inte att debutera som det ser ut nu. De är fortfarande inte med i EBU och kommer även inte i år att kunna söka medlemskap på grund av att man inte vet hur detta ska kunna finansieras i framtiden.

Sedan är det också oklart när EBU:s deadline är i år. Vissa källor har under sommaren hävdat att det ska ha flyttats tillbaka av EBU från december till den 10 oktober, medan exempelvis andra källor hävdar att deadline är redan den 15 september.

 

14 länder i Junior Eurovision 2014

Det fortsätter också att tillströmma anmälningar till Junior Eurovision Song Contest. Nu har 14 länder anmält sitt intresse att deltaga, däribland Italien och Montenegro som gör debut men också att Bulgarien, Cypern, Portugal och Serbien återvänder till tävlingen igen. Cypern har förutom att anmäla sig till Junior Eurovision även anmält sig till Eurovision 2015, och med tanke på att både Bulgarien och Serbien som ju hoppade av Eurovision i år är tillbaka i Junior Eurovision så kan det kanske leda till ett återvändande även till stora Eurovision nästa år. Förhoppningsvis.

Junior Eurovision Song Contest avgörs i Malta Shipbuilding på Malta den 15 november.

 

Slutligen, visste du att…

…Marocko är det land som gjort längst uppehåll i Eurovision Song Contest? Hela 34 år!
…Storbritannien har tävlat hela 56 gånger i rad i ESC-final?
…Spanien har tävlat hela 54 gånger i rad i ESC-final?
…Tyskland är det land som har tävlat flest gånger totalt sätt i ESC? Hela 58 av 59 gånger.

Lite rolig kuriosa under semestertid.