Wien blir värdstad för Eurovision 2015

EUROVISION 2015. Nu har österrikisk TV gjort det officiellt att det blir huvudstaden Wien som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2015. Tävlingen arrangeras med två semifinaler den 19:e och 21:a maj samt final den 23:e maj.

Tävlingen kommer att hållas i Wiener Stadthalle, som är ritad av den österrikiske arkitekten Roland Rainer och byggdes mellan åren 1953-1958. Beroende på arrangemang kan arenan ta in en varierad mängd människor per föreställning, dock som mest 16 000 personer. Själva arenan består av sex stycken olika salar (A-F) som används till olika saker, alltifrån idrottshallar till konsertarenor. Troligen blir det Sal D som ska användas då den är byggd för konserter.

Det är ännu inte sagt hur många personer som ska kunna se evenemanget på plats i arenan och således har inga biljetter börjat släppas ännu. Under hösten kommer mer sådan information att släppas. Eurovision 2015 kommer att bestå av 2 semifinaler och 1 final, vilka hålls den 19:e, 21:a och 23:e maj 2015. Det blir Österrikes andra Eurovisionarrangemang, även om det fick dröja 48 (!) år innan det fick ske igen.

 

Fakta om Wien

Wien har ca 1,7 miljoner invånare och är förutom Österrikes huvudstad även ett eget förbundsland. Wien är idag centrum för flera internationella institutioner som IAEA, OPEC, OSSE och FN.

Staden grundades av romarna, och var under 1500- och 1600-talet en del av Osmanska riket, men senare som en del av kejsardömet Österrike-Ungern. En viktig historisk knutpunkt för staden är den så kallade Wienkongressen som hölls mellan 1814-1815. Efter första världskrigets slut år 1918 splittrades kejsardömet och Österrike blev ett eget land. Wiens befolkningsmängd minskade något. Under andra världskriget blev Österrike hårt krigsdrabbat men efter kriget år 1955 enades landet igen och så även Wien. Idag är Wiens stadskärna med på Unescos världsarvslista.

Wien har många bra kommunikationsmöjligheter såsom egen tunnelbana men även spårvagn, pendeltåg och övrig järnvägstrafik.

 

Så gick värdstadsprocessen till

Direkt efter att Conchita Wurst hade vunnit årets upplaga av Eurovision ansåg den österrikiska delegationen att Wien eller möjligen Salzburg skulle kunna få stå värd 2015. Salzburg tackade dock nej medan många andra städer i Österrike började komma med förslag på att Eurovision möjligen skulle kunna hamna där.

Österrikes nationella TV-bolag ORF gick dock sedan ut med en kravlista som värdarenan skulle hålla sig till, som bland annat innebar en publikkapacitet på minst 10 000 personer, ett backstageområde på som minst 6000 kvadratmeter, presscenter som rymmer som lägst 1500 journalister samt en takhöjd på minst 15 meter. Detta gjorde att flera förslag fick dra sig ur tävlan. Sedan gavs också en deadline (13 juni) fram till när städer kunde skicka in sina förslag. Efter deadline gjorde ORF en första gallringsprocess.

Sedan skedde en andra gallringsprocessen där 3 stadsförslag valdes ut: Graz, Innsbruck och Wien. Varje stad hade i paketet med ett värdareneförslag. Sedan har städerna fått presentera för ORF hur deras arrangemang skulle kunna se ut innan ORF tog det slutgiltiga beslutet. Innan offentliggörandet har även EBU fått säga sitt och godkänna förslaget, som nu officiellt är Wien.