Höstnytt 2014, vecka 45

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Bosnien-Hercegovina säger ’kanske’ till Eurovisionåterkomst 2015

Det såg ut att vara helt klart med artist inför ESC 2015 för Bosnien-Hercegovina, men så ser det alltså inte längre ut. Fredagen den 31:a oktober meddelade TV-bolaget BHRT att man under 2014 har fått en minskad inkomst av tv-avgifter med drygt 2 miljoner bosniska kronor varför en ESC-medverkan nu kanske är omöjlig att genomföra. Det som återstår är att försöka hitta sponsorer. EBU har nu gett BHRT en deadline fram till den 14 november att komma fram till ett beslut i frågan. Skulle Bosnien-Hercegovina välja att hoppa av före det datumet får de inget ekonomiskt straff.

Bosnien-Hercegovina avstod tävlan i Eurovision 2013 och 2014 p.g.a. ekonomiska problem kring BHRT.

 

Bulgarien kanske är med trots allt

Efter en månadslång betänketid meddelade bulgariska TV-bolaget BNT att Bulgarien inte skulle göra comeback till ESC 2015. Men nu verkar frågan vara öppen igen då BNT säger att man fortfarande har en öppen diskussion. Detta för att landets nuvarande politiska instabila situation som gör att BNT väntar på att få reda på vilken budget de har att röra sig med under 2015. Om detta löser sig inom kort kan det kanske komma ett annat resultat från BNT:s håll. ESC-Panelen väntar tålmodigt på svar…

Bulgarien har tävlat i Eurovision mellan åren 2005-2013 och har som högst nått tiotoppen i finalen år 2007. Övriga år har de inte gått till finalen alls. Landet avstod tävlan i 2014 av ekonomiska skäl.

 

Över 300 bidrag inskickade till Irlands Eurosong

Drygt en månad efter att RTÉ meddelade att Irland till 2015 skulle skrota mentorssystemet och köra ett nationellt inskickande av bidrag har nu ansökningsperioden stängts.

Totalt kunde RTÉ registrera över 300 inkomna bidrag. Nu tar en jury vid som ska lyssna igenom bidragen och välja ut mellan 40-50 stycken till en urvalsjury. Denna urvalsjury ska därefter väljer de ut 6 stycken låtar som får tävla i den nationella finalen. Det finns inget exakt datum för denna final ännu utan RTÉ har meddelat att det blir i senfebruari eller tidig mars 2015.

 

San Marino presenterar sin artist i november

Efter tre år med Valentina Monetta som San Marinos artist är det dags för en ny tävlande som ska utses under november. Det nationella TV-bolaget SMRTV kommer att presentera sin artist efter att Junior Eurovision har avgjorts, dvs. efter den 15 november. Generaldirektören för SMRTV har gått ut och sagt att det fanns planer på ett samarbete mellan San Marino och Luxemburg, men att dessa planer har inte fullföljts.

Det ska alltså bli spännande och se vilken artist som San Marino väljer ut. Vid ESC 2014 lyckades San Marino för första gången någonsin kvalificera sig vidare till en ESC-final. Väl i final slutade landet dock på 24:e plats (av 26 tävlande).

 

Makedonien: Allt klart för nationell final

Makedoniens nationella TV-bolag MRT har nu presenterat officiella låttitlar till sin nationella final och dessutom meddelat en andra rad intressanta detaljer. Finalen av Skopje Festival kommer att ske den 12 november från Metropol Arena i huvudstaden Skopje där 20 bidrag tävlar om segern. Den makedonska skådespelaren Vasil Zafircev kommer vara programledare. Mellanakterna kommer att framföras av två tidigare ESC-deltagare: Kaliopi (ESC 2012) och Karolina Goceva (ESC 2002 och 2007).

Finalen avgörs genom 50% tittarröstning och 50% juryröstning. Jurygrupperna kommer att representeras av sju länder där varje grupp består av 5 personer som arbetar inom musikindustrin i dessa länder. Observera att jurygrupperna kommer att göra sina bedömningar på finalgenrepet den 11 november.

Det här året firar MRT 50-årsjubileum och kommer därför satsa stort på att göra en spektakulär show! Här nedan syns de 20 tävlingsbidragen med tillhörande artister (samtliga med makedonska låttitlar) i startordning:

 

  1. Lena Zatkoska – ”Alo”
  2. Tanja Carovska – ”Ako mi se vratis”
  3. Danijel Kajmakovski – ”Esenski lisja” (låten är delvis skriven av svenska låtskrivare).
  4. Vera Jankovik – ”Se plasham”
  5. Risto Samardziev & Vlatko Ilievski – ”Sever-jug”
  6. Evgenija Cancalova – ”Da ne te sakam”
  7. Aleksandra Mihova – ”Srce cuva spomeni”
  8. Lidija Kocovska & Marjan Stojanovski – ”Sonce niz oblaci”
  9. Joce Panov – ”Ni lj od ljubovta”
  10. Goran Naumovski & Sanja Kerkez – ”Mig bez tebe”
  11. Aleksandar Tarabunov & Toni Mihajlovski – ”Marija”
  12. Aleksandra Janeva – ”Vo tvojot svet”
  13. Miyatta – ”Zaljuben”
  14. Tamara Todevska – ”Brod sto tone”
  15. Sanja Gjosevska – ”Sakam da letam”
  16. Nade Talevska – ”Znam”
  17. Viktorija Loba – ”Edna edinstvena”
  18. Verica Pandilovska – ”Samo za tebe”
  19. Nina Janeva – ”Bluz za…”
  20. Dimitar Andonovski – ”Se shto ti vetiv”

ESC-Panelen återkommer med mer info om Makedoniens uttagning inför finalen den 12 november.

 

Litauen använder samma modell som i fjol

Eurovizijos 2015 heter den nationella uttagningen som Litauen ska använda sig av för att få fram artist och bidrag till ESC 2015 i Wien. Uttagningsformen blir exakt densamma som ifjol, nämligen att landet utser artist genom en uttagning och låt genom en annan uttagning. Totalt kommer LRT (nationella TV-bolaget) producera nio shower mellan den 3 januari och 21 februari 2015. Under dessa shower kommer artister att tävla och en särskild låttävling ske där artister respektive tävlingsbidrag gallras ned tills det bara återstår ett vinnarbidrag och några artister. Då sker finalen där vinnarartisten koras.

Låtfinalen sker den 14 februari och artistfinalen den 21 februrari. Efter detta hålls dels en ”best of”-show den 28 februari och den 7 mars uppträder vinnartisten på Friends Special Concert.

I våras, 2014, såg Eurovizijos ut som en Idoluttagning där 20 artister tävlade från början för att sedan gallras ned till tre stycken i finalen. Under tiden skedde också låttuttagningen där även uttagna bidrag eliminerades tills enbart ett vinnarbidrag fanns kvar. I finalen framförde de tre finalisterna vinnarbidraget i egna versioner innan juryer och tittarna i kombination avgjorde resultatet.

 

Schweiz: RSI och RTS lämnar mer info

Sedan i somras, men särskilt sedan september, har Schweiz fyra nationella TV-bolag, som alla representerar ett nationellt språk, haft igång sina egna uttagningar att välja ut Schweiz artist och bidrag till den nationella finalen den 31 januari 2015. Tyskspråkiga TV-bolagen SRF och RTR har under september-oktober använt sig av en webbuttagning, där intresserade artister (från både Schweiz men även från andra länder) har laddat upp sina bidrag på en webbplattform. Nu meddelar även franskspråkiga RTS och italienskspråkiga RSI mer info om sina uttagningar.

RTS har haft en öppen antagning mellan den 9 september och 27 oktober. Reglerna för RTS uttagning var också att uttagningen skulle ske via ansökning på en webbplattform. Totalt har 26 bidrag inkommit som nu en urvalsjury ska dra ned till 12 stycken. Dessa tolv får sedan tävla i ett radioprogram den 20:e november där en jury utser 6 stycken bidrag som får gå vidare till ”Expert Check”, där en slutjury bestämmer vilka 2 bidrag som får tävla för RTS i den nationella finalen. Här nedan listas de 26 bidragen som tävlar om de 2 finalplatserna:

 

  1. Matthieu Blanchette –”Bring back the moon
  2. Celia – Letter to myself”
  3. Licia Chery – Fly”
  4. Claudia – Can’t you let me go”
  5. Electrum&Elisir – My muse”
  6. Michael James – Boom!”
  7. Jyaleen – Say hello”
  8. Gisel de Marco – Teasing you”
  9. Emannuel Leman – Silence
  10. Lorenzo Marra – Life is about moments”
  11. Ricky Novak – Un drôle de rêve”
  12. Angie Ott – Libre comme l’air”
  13. Mélanie René – ”Time to shine”
  14. Sajadi – Après la pluie”
  15. Sajadi – Dis-moi quand”
  16. Shana P. – Kevlar heart”
  17. Veronica Singh – Sparks of sun”
  18. Sosofluo – Wedding rain”
  19. Taken By Storm – Moonlight”
  20. Tosca – Water in the desert”
  21. Roman Veda et Dan Sign Sing – Signe-moi”
  22. Zéphyr Combo –”Avide du soleil”
  23. Alenko – ”Même si tout s’en va”
  24. Anach Cuan – Hurdy gurdy girls”
  25. Ascomusic – Le monde d’après”
  26. Bastoun – Le jour se lève”

 

RSI har haft ett inskickande utan webbuttagning där nu en jury ska ta vid och bestämma vilka bidrag som ska få gå vidare till slutjuryn. Totalt har det inkommit 28 bidrag som ska gallras ned till 3 stycken. Juryn som ska utse dessa tre bidrag kommer att bestå av Paolo Meneguzzi (tävlade för Schweiz 2008), Iris Mone och Simone Tomassini. RSI-juryns besked kommer nu på tisdag den 4:e november.

I slutet av veckans höstnytt kommer Robban ge en topplista på 20 favoriter från SRF/RTR-uttagningen.

 

Jon Ola Sand twittrar ’39’

En mystisk tweet publicerades av EBU-chefen Jon Ola Sand i förra veckan. Tweeten innehöll endast siffran ”39”. Flera fans har sedan dess spekulerat i vad denna siffra kan ha för betydelse. Ett av de alternativ som finns kan vara antalet deltagande länder i nästa års ESC. Vi får följa med spänning om nästa tweet kanske istället innehåller andra siffror eller mer konkreta ord!

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (femte topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt Eurovision-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Totalt blev det 205 godkända bidrag som laddades upp på plattformen. Vissa av bidragen som har laddats upp under uppladdningsperioden har sedan tagits p.g.a regelbrott.

Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas Höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp. Här är hans femte personliga topplista:

 

  1. Michael James Down”Boom!” (Storbritannien)
  2. Morena Altieri”Con te” (Schweiz)
  3. Kitty Brucknell ”Yearning” (Storbritannien)
  4. Maxi Menot”Memory Lane” (Tyskland)
  5. Patric Scott ”Stay” (Schweiz)
  6. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
  7. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
  8. Freschta Akbarzada”The Waiting Game” (Schweiz)
  9. Monroe ”Flame” (Storbrittanien/Malta)
  10. Kaya ”In and out of love” (Malta)
  11. Kate ”When the good die young” (Schweiz)
  12. Rick & Rich ”New day” (Schweiz)
  13. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
  14. Flo & Raf ”Tiny star” (Schweiz)
  15. von Plutonic (feat. Luke Girvan) ”Will It Feel Like Forever” (Storbritannien)
  16. Arbresha”Same Stars” (Schweiz)

 

PS: Den 3:e november öppnade röstningen i Schweiz där vem som helst får lägga fyra poäng var, antingen fördela poängen på flera bidrag eller lägga allihop på ett enda bidrag.