12 artister utvalda till Rumäniens nationella final 2015

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 8 mars kommer det att avgöras vem som får representera Rumänien i Eurovision 2015, för då hålls nämligen finalen av Selecţia Naţională som i år har 12 tävlande.

Bidragen som tävlar har valts ut efter en nationell antagning, som inbringade drygt 100 bidrag. En jury sållade bland dessa och valde till slut ut de tolv tävlande. I och med bidragspresentationen har nationella TV-bolaget även släppt respektive bidrags studioversion och detta för att de tävlande ska få tre veckor på sig att göra promotion innan finalen hålls. Vi länkar således till studioversionerna nedan.

Finalen sänds från staden Craiova, den sjätte största staden i Rumänien, och kommer att avgöras genom kombinerad jury- och tittarröstning.

 

Startfältet

Dessa artister tävlar (OBS! startordning ej presenterad, artisterna står således i bokstavsordning):

 

  1. Aurelian Temişan feat. Alexa – ”Chica Latina
  2. Băieţii – ”Dragoste In Lanţuri
  3. Blue Noise – ”Love Won’t Run Away
  4. CEJ – ”We Were In Love
  5. Cristina Vasiu – ”Nowhere
  6. Lara Lee – ”Superman
  7. Luminiţa Anghel – ”A Million Stars
  8. Ovidiu Anton – ”Still Alive
  9. Rodica Aculova – ”My Light
  10. Supertrooper – ”Secret Place
  11. Tudor Turcu – ”Save Us
  12. Voltaj – ”De La Capăt

 

Namn vi känner igen

Ett artistnamn som känns igen här är Luminiţa Anghel som representerade Rumänien (med Sistem) för exakt tio år sedan med låten ”Let Me Try”. Bidraget slutade på tredje plats i finalen det året, vilket är Rumäniens dittills högsta slutplacering (sedan kom Paula Seling & Ovi år 2010 att hamna på samma slutplacering). Luminiţa Anghel deltog även i Rumäniens uttagning 2013 med låten ”Unique”, som slutade på tredje plats i nationella finalen.

 

Svenska låtskrivare i startfältet

Och så säger vi stort Grattis till Linda & Ylva Persson som fått med ytterligare ett bidrag i en nationell final – nämligen ”Still Alive” med Ovidiu Anton. Första gången de får med en låt med manlig sångare. Lycka till, tjejer! Här är även Peter Hägerås med som låtskrivare.

Utöver bidraget ”Still Alive” står även svenska låtskrivare med som låtskrivare till tävlingsbidragen ”We Were in Love” och ”Superman”.