EBU bekräftar: Australien deltar i Eurovision 2015!

EUROVISION 2015. Ett roligt men ganska udda besked har nu kommit (och det är inget tidigt aprilskämt) – Australien debuterar i Eurovision Song Contest! För första gången får landet ”down under” medverka. Att Australien tillåts delta är för att Eurovisionen fyller 60 år i år.


Det är inte bara i Europa som Eurovision Song Contest är populärt. Exempelvis i Australien är Eurovision oerhört populärt – så pass populärt att det nationella TV-bolaget SBS sedan tre decennier har sänt Eurovision. Sedan 2009 är det Sam Pang och Julia Zemiro (bilden) som är officiella kommentatorer för Australien. Förra året fick Australien delta i ESC, men som mellanakt (när sångerskan Jessica Mauboy framförde en låt i den andra semifinalen). Nu går landet all in och har genom en överenskommelse med EBU fått rätten att för en gång skull delta i Eurovision Song Contest.

 

Avslöjandet skedde genom en videopresentation av den ena av två kommentatorerna Julia Zimero:

 

40 länder i tävlingen – Australien blir direktkvalificerad till finalen

I och med detta besked blir det alltså 40 länder som deltar i årets Eurovision Song Contest. 33 av dessa länder går genom två semifinaler där 20 stycken, från bägge semifinalerna, kvalar sig vidare till finalen. Australien slipper dock detta kval och går direkt till finalen tillsammans med ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Österrike. Därmed kommer det att bli 27 länder i finalen – vilket är ett nytt rekord!

 

Vad händer om Australien vinner?

Om Australien skulle ta hem segern i Eurovisionen så kommer tävlingen inte att gå av stapeln i Australien. Istället kommer TV-bolaget SBS att få styra upp tävlingen tillsammans med och i något europeiskt land.