Smajling Swedes klar för tävlan i Melodifestivalen 2016

MELODIFESTIVALEN 2016. I finalen av Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa 2015 blev det sångaren Michael Fannon som vann. Trots detta blev det istället gruppen Smajling Swedes som SVT valde att erbjuda en plats i Melodifestivalen 2016.

En nyhet för Melodifestivalen 2016 är att någon av de som tävlar i SR:s riksfinal i Svensktoppen nästa blir erbjuden platsen. Tidigare år har det varit vinnaren som per automatik också blir joker. Så för första gången någonsin blev det inte vinnaren som erbjöds en plats.

 

Avslöjades under direktsändningen

Den artist som skulle få platsen avgjordes av finalens juryn, med bl.a. Christer Björkman i spetsen. Avslöjandet skedde i direktsändningen strax innan resultatet av riktiga finalen meddelades. Det blev således Stockholmstrion Smajling Swedes (bilden ovan) som fick platsen. Trion valde efter avslöjandet att tacka ja till att bli joker. Därmed är det nu klart med den första artisten i Melodifestivalen 2016. De kommer efter detta få skriva ett nytt bidrag till sig själva alternativt få ett nytt bidrag tillsatt av SVT då de av EBU-regelskäl ej får tävla med sitt Svensktoppen-bidrag.

 

Tävlingens resultat

Efter första omgången var det Michael som gick vidare till duellen där han mötte P4 Göteborgs finalist Jawone med låten ”Främling”. Övriga bidrag i finalen slutade på delad tredjeplats. Efter att rösterna hade nollställts och lyssnarna ånyo hade fått rösta stod det klart att Michael Fannon hade segrat. Han kommer därför nu under hösten att få sitt bidrag prövat på Svensktoppen.

Här nedan kan du vinnarlåtens officiella musikvideo:

 

Fakta om Svensktoppen nästa 2015

För åttonde året i rad arrangerade Sveriges Radio (SR) tävlingen Svensktoppen nästa. Tävlingen går ut på att hitta nya artister som får möjligheten att pröva sina låtar på Svensktoppen, dvs. ett försök att bli etablerad den vägen.

Det hela avgjorts genom att artister och låtskrivare fick skicka in bidrag till de 25 Sveriges Radio P4-distrikten runt om i landet. Dessa distrikt valde sedan ut ett antal tävlande och höll i egna finaler så att alla 25 distrikt sedan fick varsin vinnare. En SR-jury* utsåg sedan 8 av de 25 vinnarna vilka fick tävla i en final i Göteborg. Vinnaren får sedan sin låt prövad på Svensktoppen.

I finalen delades antalet röster lika mellan radiolyssnarna och en SR-jury. Först framfördes alla bidrag och sedan hölls röstningen öppen en stund innan resultatet lästes av. Juryns och lyssnarnas röster omvandlades till poäng som slogs samman. De två bidragen med flest röster gick vidare till en duell, medan övriga bidrag slutade oplacerade. I duellen nollställdes tidigare resultat och nu fick lyssnarna ånyo rösta. Den låt som lyssnarna gav flest röster till vann.

 

* Juryn som beslutade vilka 8 finalister som skulle få tävla bestod av Maths Broborg (ordförande), Carolina Norén, Kaj Kindvall, Rita Jernquist, Kerstin Behrendtz och Christer Björkman.