Iveta Mukuchyan representerar Armenien i ESC 2016

EUROVISION 2016. Så har vi nu klart med den tredje artisten till Eurovision Song Contest 2016, då Armenien valt ut sångerskan Iveta Mukuchyan. Låten kommer att väljas ut genom en nationell antagning, men slutvalet sker också internt.

Avslöjandet om vilken artist som dolt sig i den trailer som det armeniska nationella TV-bolaget ARMTV släppte i slutet av september fick idag tisdag 13 oktober sin upplösning. I ett kort framträdande i slutet av en TV-sändning meddelades internvalet som alltså blev 29-åriga Iveta Mukuchyan.

 

Om artisten

Iveta Mukuchyan föddes i Armenien den 14 oktober 1986. Ivetas familj flyttade dock till Hamburg i Tyskland, där hon växte upp. I vuxen ålder valde Iveta dock att flytta tillbaka till Armenien även om hon har pendlat mellan bägge länderna. I Armenien studerade hon vid Komitaskonservatoriet i Jerevan, där hon hittade sin egen musikerstil.

Hon gjorde sig känd för den armeniska TV-publiken år 2010 genom sitt deltagande i ”Hay Superstar” (en motsvarighet till Idol) och 2012 deltog hon i tyska TV-programmet The Voice där hon bl.a. framträdde med Loreens ”Euphoria”. Nu fokuserar hon på att leva som en singer-songwriter, även om hon också arbetar som skådespelare. Hon har också synts på en hel del omslag till tidningsmagasin.

 

Dagens artistavslöjande skedde som tidigare skrivet i en TV-sändning på nationella TV-bolaget i Armenien. Det kan noteras att inför dagens avslöjande fanns Iveta med på några spekulationslistor, bland annat denna på Wiwibloggs.com.

 

Låten då?

I samband med dagens presentation meddelades det att en öppen antagning kommer att avgöra vilken låt som Iveta tar med sig till Eurovision. Vilket bidrag som slutligen hon får med sig presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Kommentera gärna vad du tycker om Armeniens val av artist.