Höstnytt 2015: vecka 43

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: Fortsätt skicka in bidrag till SRF:s uttagning

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Här kan vem som helst i världen ladda upp bidrag som sedan är med och tävlar om att bli Schweiz nästa representant i Eurovision Song Contest.

I dagsläget ligger strax över 70 bidrag uppladdade på plattformen.

SRF tar emot bidrag fram till och med nästa måndag, dvs. den 26 oktober. Omröstningen öppnar sedan den 2 november och det är en kombination mellan juryröster och vem som helst världen (som som har en mejladress) som röstar fram vinnarna. När omröstningen är över kommer totalt 10 bidrag från webbplattformen ha röstats vidare i Schweiz uttagning.

Den 6:e december kommer sedan en nationell jury utse vilka bidrag från respektive TV-bolag som ska gå vidare till den nationella finalen i februari. Av SRF/RTR:s 10 utvalda bidrag kommer enbart tre stycken att gå till nationella finalen.

 

Robbans topplista

Som utlovat kommer ESC-Panelens Robban nu att delge sin topplista över favoritbidrag på webbplattformen (inom parentes anges uppladdningsstad):

  1. Ylva & Linda Persson – ”Closer to my heart” (Sundbyberg)
  2. Conny Conrad & Friends – ”We are we’ll be” (Eutingen im Gäu)
  3. Nea – ”Puppy Love (Do You Remember)” (Leipzig)
  4. Sarah Tyler – ”It’s your time” (Wolverhampton)
  5. Claudio Raj – ”Peccato” (Zürich)
  6. Arianne – ”Remember” (Basel)
  7. Vivien – ”So wie ich bin” (Luzern)
  8. Patrick von Castelberg & Valentin Akçag – ”Dark Star” (Niederbipp)
  9. Tandem – ”Song” (Rapperswil)
  10. Smashby – ”Pharaoh” (Steeton)

 

Schweiz: På fredag är deadline för RTS:s uttagning

Vi tänkte även passa på att skriva lite om den fransk-schweiziska uttagningen som pågår för fullt. Nu på fredag den 23 oktober stänger nämligen antagningen.

Precis som med SRF/RTR:s webbuttagning får vem som helst skicka in bidrag till denna uttagning.

Ni som väljer att skicka in bidrag till den franska delen av Schweiz uttagning ska skriva ut detta artistformulär där ni fyller i information om demoartisten samt skriver under tävlingens regelverk.

Övriga regelverket för tävlingen hittar du här.

 

Schweiz: På måndag är deadline för RSI:s uttagning

Vi måste även skriva lite om den italiensk-schweiziska uttagningen som pågår för fullt. Nu på måndag den 26 oktober stänger nämligen antagningen.

Regelverket för tävlingen är densamma som för de övriga schweiziska TV-bolagen (här). All info om den italiensk-schweiziska uttagningen finns dock istället här.

 

Deltagarspekulationer

Fans skickar Portugal till Eurovision?

Förra veckan meddelades det att Portugal inte kommer deltaga i Eurovision song Contest 2016. Detta föll inte i god jord med alla. Speciellt inte med portugisaren Claudio Poiares som anser att Eurovison är mer än en sångtävling utan tre minuter där en artist kan visa upp hela landets kultur. Därför startade han en insamling som förhoppningsvis ska täcka alla kostnader som det innebär att delta i Eurovison, notan? Den landar på 2,5 miljoner kronor.

Mer info om insamlingen samt hur du kan hjälpa till hittar du via denna länk.

Vad tror ni? Kommer Portugal till Stockholm i maj 2016?

 

Libanon funderar över att debutera i Eurovision 2016

År 2005 skulle ytterligare ett land ha gjort debut i Eurovision nämligen Libanon. Landet anmälde sig att delta och valde ut en representant och ett tävlingsbidrag. Men senare drogs anmälan tillbaka med anledningen av att nationella TV-bolaget Télé Liban inte tänkte visa upp Israels bidrag i bild. I och med att landet hoppade av efter anmälningsdeadline fick nationella TV-bolaget böter och tre års avstängning av EBU. Denna avstängning hävdes sedan 2009.

I förra veckan tog EscXtra.com kontakt med Télé Liban angående hur landet hade tänkt göra för 2016. Och svaret är denna gång inte ett absolut nej utan en osäkerhet. TV-bolaget säger sig arbeta för något (antingen att delta eller inte) men ska återkomma i frågan senare.

I våras när Eurovision var i Wien skickade fyra icke-tävlande länder delegationer. Dessa länder var Kazakstan, Kosovo, Marocko och Tunisien. Kanske får vi se något av dessa länder i tävlingen i framtiden…

 

Nationella uttagningar

Här är Albaniens 30 tävlande

Som traditionen nu bjuder kommer Albanien att välja ut artist och bidrag genom den nationella musiktävlingen Festivali i Këngës. Det blir två semifinaler och en final, vilka hålls mellan den 25-27 december. Därmed kommer Albanien (som det ser ut som just nu) bli första landet ut för säsongen att bli klar med både artist och bidrag. Detta även om bidraget sedan troligen kommer justeras om till Eurovision.

Nationella TV-bolaget RTSH arrangerade en antagning i slutet av september som nu har lett fram till att 30 tävlande har kunnat väljas ut.

Så här ser listan ut (OBS! Presentation i bokstavsordning efter artistnamn):

  1. Adrian Lugjuraj – ”Jeto dhe ëndërro”
  2. Andi Tanko – ”Dielli vazhdon të më ngrohë”
  3. Aslajdon Zaimaj – ”Mermë që sot”
  4. Besa Krasniqi – ”Liroje zemrën”
  5. Dilan Reka – ”Buzëqesh”
  6. Edea Demaliaj – ”Era”
  7. Egert Pano – ”Mos ik”
  8. Egzon Pireci – ”Triumf”
  9. Eneda Tarifa – ”Përrallë”
  10. Enxhi Nasufi – ”Infinit”
  11. Erga Hallaj – ”Monolog”
  12. Evans Rama – ”Flakë”
  13. Flaka Krelani – ”S’je për mua”
  14. Florent Abrashi – ”Të ndjek çdo hap”
  15. Genc Tukiçi – ”Sa të dashuroj”
  16. Jozefina Simoni – ”Një det me ty”
  17. Klajdi Musabelli – ”Ndodh edhe kështu”
  18. Klodian Kaçani & Rezarta Smaja – ”Dashuri në përjësi”
  19. Kozma Dushi – ”Një kafe”
  20. Kristi Popa – ”Ajo çfarë ndjej”
  21. Lindi Islami – ”Për një mrekulli”
  22. Luiz Ejlli – ”Pa mbarim”
  23. Niku & Entela Zhula – ”Muza”
  24. Nilsa Hysi – ”Asaj”
  25. Renis Gjoka – ”Ato që s’ti them dot”
  26. Revolt Klan – ”Dashurinë s’e gjemë dot”
  27. Sigi Bastri – ”Engjëll I lirë”
  28. Simbol – ”Artiste”
  29. Teuta Kurti – ”Në sytë e mi”
  30. Voltan Prodani – ”Dëgjoje këngën o Atë”

 

På listan hittas två välkända namn. Dels är det Luiz Ejlli som representerade Albanien 2006 med låten ”Zjarr e ftohtē” och så är det Adrian Lulgjuraj som tävlade för Albanien (med Bledar Sejko) år 2013 med låten ”Identitet”. Ingen av dessa två tog sig dock vidare till Eurovision-finalen dessa år.

 

Cypern kommer troligen välja Eurovision-representant internt

Efter Cyperns långkörare Eurovision Song Project som resulterade i en totalt sett 22:a plats i finalen för landet kommer nu uppgifter om att det blir ett internval till nästa år. Anledningen till varför man byter uttagningsform är ännu dock oklar. Mer info kommer vid senare tillfälle.

 

Bestämt: Polen väljer internt!

Vi har tidigare berättat om att polska TV-bolaget TVP inte gjort helt klart med uttagningsmetod till Eurovision. Det har varit lite frågetecken kring hur valet av artist och bidrag ska se ut. Men nu är det velandet över, för det blir tredje året i rad som Polen kommer att välja artist och bidrag internt.

Sedan Polen återvände till Eurovision år 2014 efter två års uppehåll så har landet lyckats ta sig till final både 2014 och 2015, även om det inte blev några höjdarplaceringar dessa år. Vi noterar även att den polska 12-poängaren i år gick till Sverige.

 

Tyskland – Gör om gör rätt

Det var inte helt obemärkt förra årets resultat för Tyskland gick förbi. De slutade på en delad sista plats med Österrike och fick inte en enda poäng. Så därför har Tyskland börjat att tänka om efter förra årets fiasko. Det har sedan i somras ryktats om att tävlingen ska utökas till att omfatta 6 stycken nationella uttagningar, 3 semifinaler och en final, men detta har tyska TV-bolaget NDR också dementerat. Hur det än blir så har den nya tyska delegationschefen Carola Conze nu bekräftat att den så kallade klubbkonserten, som utsåg ett wildcard till fjolårets och 2014 års final, tas bort helt och hållet till uttagningen 2016. Carola Conze meddelar även att mer info kommer inom en snar framtid.

 

Ungern väljer representant genom A Dal

Så har även Ungern officiellt bekräftat att de kommer att välja ut sin artist och sitt bidrag till Eurovision 2016 genom den populära uttagningen A Dal. Detta år övergår dock sändningarna från kanalen M1 till Duna, som också är de som har bekräftat landets deltagande i Eurovision.

Nu är antagningen öppen och den förblir så till och med den 25 november kl. 00:00.

 

Regelverk

– För att få delta som artist måste man vara etablerad artist, inneha ungerskt medborgarskap och/eller ha ungerska som modersmål.

– Utländska låtskrivare är välkomna i tävlingen så länge man uppfyller vissa krav gällande artistens bakgrund. Se regelverket för mer info.

– Låtarna ska helst framföras på ungerska, men engelska och/eller andra språk är tillåtna så länge det är minoritetsspråk i Ungern.

– Det är strikt förbjudet att framföra låtar som har kommersiella, religiösa eller politiska budskap. Det är ej heller tillåtet med svordomar.

– I övrigt måste låten uppfylla EBU-kraven gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad sång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

Mer info finns här (OBS! Det är på ungerska > bläddra nedåt på sidan för engelsk version).

 

Inskickningen

Vid inskickningen av bidrag ska följande saker finnas med:

– Ett anmälningsformulär (här) där de sökande undertecknar att de godkänner regelverket.

– En CD-skriva innehållandes bidragets instrumentala partier (måste vara i wav- och mp3-format), bidragets låttext (om låten ej är på ungerska så ska en översättning bifogas), högupplösta pressbilder på artisten/musikgruppens medlemmar samt kompositörerna och en biografi av såväl artist som kompositörer.

– Om artisten/musikgruppen önskar spela in en video till låten är detta helt OK, men det är inte ett krav. Ska då bifogas på CD:n.

Om artister och/eller låtskrivare vill skicka in fler bidrag än ett så ska varje inskickat bidrag ha ett eget anmälningsformulär samt CD.

 

Skicka in dessa saker i ett kuvert till följande adress:

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL – A DAL 2016
MTVA
H-1037 Budapest, Kunigunda útja 64
Hungary

 

Övriga nyheter

Grattis till födelsedagsbarnet!

Sir Cliff Richard som representerat Storbritannien två gånger i Eurovision och som även anses vara en brittisk ikon fyllde 75 år i onsdags (14 oktober).

Det första Eurovisionsbesöket gjordes 1968 då han sjöng låten ”Congratulations. Dock blev han slagen från vinst av Spaniens låt ”La la la”. Men skam den som ger sig – 5 år senare äntrade han scenen med låten ”Power to all our friends. Men fick än en gång se sig slagen av vinnaren Luxemburg, och på andra plats återigen Spanien.

Sir Cliff Richard firade av sitt 75-års jubileum Le grand med en konsert på Londons Royal Albert Hall. Bland andra Sir Elton John och Olivia Newton John (spelade Sandy i filmen Grease) gratulerade jubelören.

Vi på ESC-planelen skickar Sir Cliff Richard många gratulationer och lyckönskningar i framtiden.

 

Eurovision Young Musicians 2016: Cypern hoppar av

Cypern är ett tappert land som inte ger sig i första taget. I år visar det sig att Cypern inte kommer att delta i nästa års Eurovison Young Musicians. De har deltagit i uttagningarna VARJE år mellan 1988 och 2010 och aldrig nått fram till finalen. Anledningen till att de inte är med är dock oklar.

Eurovision Young Musicians hålls vartannat år och 2016 hålls eventet i Köln, Tyskland. Förutom värdlandet själva har i dagsläget enbart Slovenien och Polen tackat ja att delta.

 

60 år sedan Eurovision bildades

Den 19 oktober 1955 är det historiska datumet då Eurovision Song Contest officiellt bildades. Organisationen EBU (Europeiska Radio- och TV-unionen) höll denna dag ett möte i Rom i Italien där man bl.a. gav klartecken att sända den första Eurovisionen år 1956. Uppdraget att arrangera tävlingen gick till Schweiz som i maj 1956 sände den allra första Eurovisionen.

All historik kring dagen hittas på Eurovision.tv.

 

Sietse Bakker lämnar EBU efter Eurovision 2016

Han är grundaren bakom sajten ESCToday.com, var år 2011 och 2012 högsta chef för Junior Eurovision men arbetar nu som Event Supervisor för Eurovision Song Contest. Vi talar såklart om holländaren Sietse Bakker, som i dagarna meddelat att han kommer att lämna sitt Eurovision-uppdrag efter att Eurovision i Stockholm är avslutat.

Anledningen till att han slutar är för att han vill arbeta med egna företag. Han har arbetat inom EBU de senaste 10 åren och det blir hans sextonde år som engagerad Eurovision-person. Dock får vi hoppas att hans Eurovisionsanda inte upphör bara för att han slutar med sitt nuvarande jobb.

Vi önskar Sietse all lycka till i framtiden och att hans sista Eurovision blir det bästa året!