Höstnytt 2015: vecka 47

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: SRF/RTR:s omröstning på webbplattformen avslutad

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Fram tills 26 oktober hölls plattformen öppen för uppladdning av bidrag från alla världens hörn, där totalt 166 låtar laddades upp. Det blev totalt sett 37 färre mot året innan.

Bland de som laddat upp låtar hittas tre forna Eurovision-deltagare, bl.a. en låt av den slovenska artisten Omar Naber, som representerat sitt hemland Slovenien i Eurovision Song Contest 2005 med låten ”Stop” som dessvärre inte nådde finalen. Ytterligare en före detta Eurovision-representant har laddat upp en låt på webbplattformen, nämligen den schweiziska sångerskan Barbara Berta som representerade Schweiz år 1997 med låten ”Dentro di me”, som placerade sig på 22:a plats av 24 bidrag.

Idag måndag 16 november avslutades omröstningen som avgjorde vilka totalt 10 låtar som SRF/RTR ska skicka vidare i Schweiz gemensamma uttagning. Precis som ifjol var det en jury och lyssnare som gemensamt röstade fram vinnarna. Som lyssnare kunde man rösta som mest fyra gånger.

De tio tävlande som röstas vidare får den 6 december framföra låtarna framför en nationell jury som sedan skickar 3 tävlande vidare till den nationella finalen i februari. Fransk- och italienskspråkiga tv-bolagen (som också är med i tävlingen) ges plats för 3 tävlande de med i finalen.

 

Robbans topplista

Dags för den sjätte & sista topplistan av Schweiz onlinebidrag från vår skribent Robban (inom parentes anges uppladdningsstad):

  1. Omar Naber – “Take Me Far” (Ljubljana)
  2. Patric Scott – “No Boundaries” (Gams)
  3. Ylva & Linda Persson – “Closer to my heart” (Sundbyberg)
  4. Gisel de Marco – “Boom Boom” (Pfäffikon)
  5. Ramona Nerra – “My heart is still winning” (Meerbusch)
  6. Nea – “Puppy Love (Do You Remember)” (Leipzig)
  7. Conny Conrad & Friends – “We are we’ll be” (Eutingen im Gäu)
  8. Michael James – “Wrong answers” (Belfast)
  9. Vincent Gross – “Half A Smile” (Basel)
  10. Rykka – “The Last Of Our Kind” (Meilen)
  11. Sarah Tyler – “It’s your time” (Wolverhampton)
  12. Lino Lavista – “Sempre Lei” (Dübendorf)
  13. Claudio Raj – “Peccato” (Zürich)
  14. Arianne – “Remember” (Basel)
  15. Vivien – “So wie ich bin” (Luzern)
  16. Rino Dilugano – “Dimmi se c’è” (Davesco)
  17. Bella C – “Another World” (Luzern)
  18. Umberto Alongi – “Come Stai” ( Pura)
  19. Platzhirsch – “Holz vor dr Hütta” (Chur)
  20. Dani – “In My Heart” (Zeiningen)
  21. Germein Sisters feat. Alphorn-Trio Fröschental – “Sunshine” (Scott Creek)
  22. Stanley Miller (Chipper) – “Feel the love” ( Madrid)
  23. Andrea Moore – “Someday” (Reitnau)
  24. Patrick von Castelberg & Valentin Akçag – “Dark Star” (Niederbipp)
  25. Sarah McLoud – ”Feel So Fine” (Zeiningen)

 

 

Sista chansen att skicka in bidrag till Storbritannien

På fredag den 20 november stänger BBC antagningen till Storbritanniens nationella uttagning 2016.

För att delta i uttagningen ska du/ni som är tilltänkt artist spela in din låt som ett videoframträdande. Det behöver inte vara proffsgjort men den/de artist/er som framträder i filmen ska vara tilltänkt som Storbritanniens representant i Eurovision 2016. För att sedan kunna skicka in din låt så ska du/ni först skicka ett e-mail med uppgifter om låttitel, låtskrivare och uppgifter om demoartist till BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk. Inom 72 timmar kommer sedan ett svarsmejl med uppgifter om hur du skickar in din låt till uttagningen.

Tänk på att låten och artisten ska uppfylla EBU:s krav samt dessa krav.

 

Sista chansen att skicka in bidrag till Vitryssland

På lördag den 21 november stänger vitryska TV-bolaget BTRC antagningen till nästa års vitryska final.

Vem som helst i världen får skicka in låtar till uttagningen, så länge tävlingsbidragen uppfyller EBU-kraven gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad huvud- eller körsång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

Skicka in dina bidrag till följande adress:

220807, Minsk, Belarus
ul. Makaenka 9
Belteleradiokompaniya

OBS! Läs igenom reglerna innan du skickar in ditt/dina bidrag. Där framgår även vad du behöver skicka med i kuvertet (om du är låtskrivare och/eller artist)!

 

Melodifestivalen 2016

Nu avslöjas programledaren/na

På tisdag 17 november kl. 12:15 presenteras vem eller vilka som tar över som programledare till Melodifestivalen 2016. Det har gått ett antal rykten i kvällspressen de senaste månaderna om vem/vilka det blir som tar över, men i morgon får vi alltså reda på exakt vilka som tar över programledarrollen. Ifjol var det Sanna Nielsen och Robin Paulsson som ledde programmet, tillsammans med Filippa Bark (Sissela Benn) som sidekick.

Du kan se presskonferensen direkt i SVT Play och på svt.se/melodifestivalen.

 

 

Deltagarspekulationer

Troligt besked från Bosnien och Hercegovina om deltagande denna vecka

Förra veckan kom besked från Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT att man nu äntligen ska komma med ett besked ifall landet ska göra comeback i Eurovision eller inte. Frågan har farit fram och tillbaka över diskussionsbordet denna höst med både positiva och negativa besked. Anledningen till velandet är för att tv-bolagets ekonomi inte är på topp.

Bosnien och Hercegovina har tvingats avstå tävlan från Eurovision sedan 2013 av just ekonomiska skäl. Innan landet hoppade av var man mycket framgångsrika, särskilt efter 2004 då semifinalsystemet infördes. Landet var en av få länder att alltid ta sig vidare till finalen från semifinaler.

 

Återkommer Kroatien eller inte?

Det nationella kroatiska TV-bolaget HRT har enligt uppgift till ESCToday.com ännu inte fattat ett beslut kring om Kroatien ska återvända till Eurovision eller inte. Landet har avstått tävlan sedan år 2014 och man återvände ej heller i våras i Wien. Så vi får vänta ett tag till på officiella besked.

 

Rumänien lämnar preliminäranmälan

Nu står det klart att Rumäniens nationella TV-bolag TVR har lämnat in en preliminäranmälan till Eurovision Song Contest 2016. Om det sedan blir aktuellt för landet att fortsätta sin anmälan återstår att se.

 

Nationella uttagningar

Österrikisk final den 12 februari

Fjolårets värdland Österrike har nu kommit med mer information om sin nationella final som ska hållas den 12 februari. Man har inspirerats lite av den tyska uttagningen då det denna gång kommer att vara tio tävlande varav nio utses internt av TV-bolaget ORF och musikern/DJ:n Eberhard Forcher medan den tionde tävlande blir ett wildcard. Dock kommer det inte bli tal om någon klubbspelning som avgör den tionde finalisten. Utan det kommer istället att hållas en antagning där vem som helst i världen (såväl låtskrivare som artister) kan skicka in bidrag.

ORF tar emot anmälningar via e-post till och med den 11 december. Det finns inget eget regelverk mer än att låten och artisten måste följa EBU:s regelverk. Därefter kommer låtarna att sorteras och en onlineomröstning kommer att hållas där ett bidrag röstas fram till vinnare. Detta bidrag får sedan tävla i finalen den 12 februari.

 

Tjeckien väljer internt

Någon gång i februari kommer Tjeckiens nationella TV-bolag Ceska Televize meddela sin representant till Eurovision 2016. Det meddelar TV-bolaget via ESCToday.com.

Tjeckien återvände till Eurovision 2015 efter fem års frånvaro. Landet debuterade 2007 och deltog därefter två år till, men samtliga år hamnade landet sist eller näst sist i semifinaler och skrapade ihop totalt 10 poäng. Även i år lyckades landet dessvärre inte kvalificera sig till finalen utan hamnade på en trettondeplats i andra semifinalen (totalt sett 32:a plats) med 33 poäng. Detta var dock en klar förbättring mot tidigare år.

 

Övriga nyheter

Datum för EYM 2016 satta

Nu har EBU släppt information om datumen till den kommande Eurovision Young Musicians som hålls den 3 september nästa år. Inför tävlingen kommer det dock att hållas två semifinaler vilka arrangeras den 28:e och 29:e augusti. Från semifinalerna kommer ett visst antal tävlande gå vidare till finalen.

Fram till den 30:e november tar EBU emot anmälningar från tävlingsländer.

 

Jan Bors tar över som Tjeckiens delegationschef

I fredags utsåg det tjeckiska TV-bolaget Ceska Televize sin nya delegationschef. Det blir 29-åriga Jan Bors som har arbetat på TV-bolaget i många olika program som den tjeckiska versionen av Dancing With The Stars och Game Page.