Adjö Eurovision-året 2015 – välkommen 2016!

Publicerad:

Publicerad


KRÖNIKA. Vi har kommit fram till den sista dagen på år 2015 och därför ska Eurovision-året 2016 välkomnas. Men innan vi gör detta tänker ESC-Panelen blicka tillbaka på 2015 som innebar en sjätte seger för Sverige, 60-årsfirande av Eurovision, Australiens debut i tävlingen och mycket annat.

Österrike hade tagit över stafettpinnen från Danmark efter Conchitas seger i finalen 2014. Förberedelserna pågick för fullt under både sommaren och hösten 2014 med att välja värdstad (Wien) och värdarena (Wiener Stadthalle), samt att få in bekräftelser från länder runt om i Europa om de ville vara med och tävla. Och det var många som var intresserade. Under sommaren 2014 meddelade Cypern att de ville vara med igen och sedan kom Serbien med samma besked och i november ville även Tjeckien återkomma efter fem års frånvaro. Så totalet var nu uppe i 39 länder.

 

Australien gör debut

Men så skulle EBU komma med den stora överraskningen att Australien skulle få delta i tävlingen. Och varför då kan man undra. Jo, för att 2015 var året då Eurovision firade 60 år och eftersom att Australien har varit intresserade av tävlingen sedan 1980-talet så fick det bli en inbjudan. Att landet deltog och dessutom var direktkvalificerade till finalen gjorde att vi i år hade 27 länder i finalen – flest någonsin genom alla tider! Tänk, 1956 var det 7 länder som deltog!

Noterbart är att Australien fick delta i JESC 2015 och dessutom nu även i 2016 års Eurovision.

 

Jubileumsgala för Eurovision

Det var alltså ett jubileumsår som kom att märkas av då BBC i Storbritannien sände en jubileumsgala där ett stort antal tidigare Eurovision-vinnare med flera från i stort sett alla decennier sedan starten 1956 fanns representerade. BBC-kommentatorn Graham Norton och svenska komikern/programledaren Petra Mede ledde galan som blev mycket uppskattad.

 

Midtempo-år

Men det var Österrike som fick stå värd för årets Eurovision och detta blev andra gången sedan 1967 – dvs med 48 års mellanrum. Temat var Building Bridges (bygga broar), och det märktes nog främst i poänggivningen i finalen då programledarna sade “Let’s build a bridge to…” inför kontakten med varje land. 2015 kommer nog annars gå till historien som ett år med midtempo- och ballader. 25 av 40 låtar kan inräknas till detta. Upptempon syntes med sin frånvaro hos många länder och det enda land som egentligen hade riktig show var Sveriges Måns Zelmerlöw. Visst fanns det dansvänligt även hos Israel och Georgiens mystiska dimma men midtempo var genomgående. Nedslående blev det även i finalen när lottningen gjorde att i princip alla upptempolåtar hamnade i början och alla ballader i slutet.

Omröstningen var dock i år mycket spännande i och med att länderna på topp 5 tog totalt sett hälften av alla poäng som delades ut under finalkvällen. Ryssland kom tvåa för fjärde gången efter ett nordiskt land och operapopen fick revansch i och med sin tredjeplats hos Italien. Belgien fick sin högsta placering på 12 år och Australien gjorde gott intryck. Värre var det för övriga Big Five-länder som återigen fick motta bottenplaceringarna. Inte minst Tyskland som inte fick ett enda poäng (!) och dessutom fick värdlandets låt också noll poäng (!). Det var Måns som övertygade, Sverige fick sin sjätte seger genom tiderna och är nu endast en seger ifrån att hamna på första plats med Irland.

PS: Alla resultat från tävlingen finns här, och en närmare analys av rekord/händelser med mera finns här.

 

Vinner Sverige igen 2016?

mf16_artists

Vem vinner Melodifestivalen 2016? Foto: ESC-Panelen.

Nja, vi får se hur det blir med den saken. Som alla säkerligen minns år 2013 så var det mer ett år av att hitta en låt som “gärna kan komma topp 10 i finalen” snarare än “vi ska skicka en vinnare”. Det torde vara den beställningen som Melodifestivalsredaktionen fått av SVT, gissningsvis i alla fall. Med detta är då inte sagt att Melodifestivalen 2016 kommer vara dålig. Tvärtom, det kommer nog vara väldigt bra. Med tanke på att SVT denna gång själva uppmärksammar tävlingen lite mer (genom eget firande) så hoppas vi i panelen att 2016 kommer att bli det bästa året hittills. Sedan har vi mycket att se fram mot i vår också i och med att Stockholm står värd. Globen får nytt förtroende efter 16 års väntan och det ska bara bli skoj. Dessutom att hela 43 länder ska delta, det ser vi fram emot också.

 

ESC-Panelens år 2015 (och lite hur det blir 2016)

Slutligen vill vi säga något privat om år 2015. Det här året har det hänt mycket för vår del. Inte minst att vi har gått från fyra till sju medlemmar, till att vi rapporterar ännu mer om ESC, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Dessutom har vi uppgraderat vår tidigare blogg till en ordentlig hemsida för att ni läsare ska få större blick i vad vi skriver om samt lättare att hitta om man vill gå tillbaka i arkivet. Vi har också gjort en del projekt som vi hoppas har varit roliga för er alla att följa, som Best of Melodifestivalen, Eurovision Kalkon Edition och Julkalendern. Gå gärna tillbaka och läs dessa artiklar vi har skrivit om du missat något eller bara vill läsa de igen.

Under 2016 kommer vi fortsätta att rapportera ännu mer och vi kommer att bjuda på en hel del projekt och överraskningar. Vi kör så det ryker året om. Vill du få tag på oss är det bara att mejla eller gå in på någon av våra sociala medier-kanaler på Facebook, Twitter och Instagram.

Vi hoppas att du som läsare vill följa med oss på en spännande resa år 2016. Nu kööööööööööööör vi!

 

Gott nytt år

/Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Linn & Robban

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv