Vinternytt 2016: vecka 53

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

God fortsättning!

Julfirandet är över och nu när alla mellandagsreor drar igång så passar vi på ESC-Panelen på att meddela att det kommer hända vissa saker på hemsidan under denna tid. Vi kommer publicera några krönikor och nyheter, men uppdateringarna kommer att ske mer sporadiskt eftersom vi alla är på ledigheter. Men butiken är öppen som vanligt och är det något ni undrar över så är det bara att skriva här, mejla, facebooka eller twittra 🙂

 

Belgiens uttagning startar på söndag

I helgen avgjorde Albanien sin uttagning och blev därmed första land för säsong 2016 att bli klar med både artist och bidrag (även om bidraget med största sannolikhet kommer att arrangeras om inför Eurovision 2016). Nu på söndag är det dags för nästa uttagning att börja, nämligen Belgiens Eurosong.

I det första programmet kommer vi att få träffa de fem artisterna som blivit uttagna, men deras tävlingsbidrag får vi höra först senare. Finalen avgörs nämligen två veckor senare, dvs. den 17:e januari.

Vi har samlat information om uttagningen på denna sida.

 

Nationella uttagningar

Spanska finalister presenterade

På tisdagen meddelade spanska TV-bolaget TVE vilka 6 artister som valts ut till den nationella finalen senare i vår. Datumet för finalen har dock inte meddelats och ej heller låttitlarna. Däremot meddelades det vilka upphovspersoner som står bakom respektive artists bidrag, och det finns lite svenskt upphov även här.

Följande tävlar (inom parentes anges upphovspersonerna):

 

Xuso Jones (tävlar med en låt av Andreas Öhrn och Peter Boström).

Electric Nana (skriver låten själv)

Salvador Beltrán (skriver låten tillsammans med Miguel Ángel Arenas ’Capi’)

Barei (skriver låten tillsammans med Rubén Villanueva)

Maverick (tävlar med en låt av Juan Magan, Luiggi Olivares och Darling A.Cuevas)

María Isabel (skriver låten tillsammans med David Santisteban)

 

Ett av namnen på listan känns nog bekant för många. Det handlar om María Isabel som vann den andra upplagan av Junior Eurovision Song Contest, som hölls år 2004, med låten ”Antes muerta que sencilla”. Då var Maria nio år gammal, idag är hon 20 år.

 

Misztrál diskvalificerad i Ungerns uttagning A Dal

Det har framkommit att Misztrál som tävlar med låten ”Reggeli reggae” i Ungerns uttagning A Dal 2016 har haft sitt bidrag publicerat före 1 september 2015. Då detta strider mot både A Dals och EBU:s regelverk har Misztrál därför blivit diskvalificerade. Låten ”Katonák” med Viki Singh ersätter det diskvalificerade bidraget. Den nya låten har musik av Viktor Fitos och text av Attila Valla.

 

Ukraina anordnar semifinaler och final

Nu har mer info kommit om Ukrainas nationella uttagning. Enligt uppgifter från OGAE Ukraina kommer uttagningen att bestå av tre program; först två semifinaler, vilka skulle sändas den 6:e och 13:e februari och sedan en final den 20:e februari. Uttagningen görs i samarbete mellan TV-kanalerna NTU och STB och enligt uppgifter kommer uttagningen att bli stor och omfattande. Under december har auditions hållits runt om i Ukraina för att hitta lämpliga kandidater till uttagningen.

 

Biljetter till Schweiz final till försäljning

Den 13:e februari kommer Schweiz att avgöra vilken artist med vilket bidrag som de ska skicka till Eurovision 2016. Finalen hålls i Bodensee Arena i staden Kreuzlingen och Sven Epiney kommer att vara programledare. Om du vill se finalen live så finns nu möjlighet att boka biljetter. Detta görs via denna länk.

I finalen tävlar följande artister:

Dessa artister valdes ut efter omgången Expert Check som hölls den 6:e december.

 

Lyssna på Maltas låtar

I början av december meddelade Malta vilka 2o låtar som ska tävla i deras nationella uttagning, som avgörs i en semifinal den 22:a januari där 14 av de tävlande röstas vidare till en final som hålls dagen efter, dvs. den 23:e januari. Av de låtar som valts ut till tävlan har 7 stycken har helt eller delvis svenskupphov på låtskrivarsidan.

Vid tillfället för bidragspresentationerna släpptes enbart smygversioner av varje bidrag, men nu har TV-bolaget TVM släppt samtliga bidrags fullständiga studioversioner. Så inför finalen kan du lyssna på låtarna som vi länkar här nedanför:

 

 

OBS! Några av artistnamnen har sedan vår artikelpublicering den 12:e december ändrats enligt den stavning/det namn som TVM har skrivit. Den uppmärksamme noterar kanske även att Ira Losco tävlar med två bidrag i årets uttagning. Det har alltså inte blivit något feltryck…

Nu har det även blivit klart att skådespelaren/modellen Ben Camille kommer att vara programledare för Maltas uttagning 2016.

 

Eurovision 2016-nyheter

Värdstadsöverlämning och semifinallottning preliminärt den 25 januari

Nu har det kommit mer uppgifter om datumet för när semifinallottningen till Eurovision 2016 ska hållas. Enligt uppgifter till sajten esckaz.com (som bl.a. Escbubble.com källhänvisar till) så kommer denna ceremoni att hållas måndagen den 25 januari 2016. Under denna lottning delas de 37 semifinalländerna upp i de två semifinalerna.

Vi vill dock understryka att datumet är endast preliminärt, och detta då EBU i skrivande stund inte gått ut med ett datum på sin hemsida.

Inför lottningen kommer fjolårets värdstad Wien att officiellt lämna över ansvaret för tävlingen till 2016 års värdstad Stockholm. Detta sker genom en så kallad nyckelceremoni, där Wiens borgmästare nu överlämnar en nyckelsymbol till Stockholms stad.

 

Globen tvättas av

Inför Eurovision Song Contest 2016 kommer tävlingsarenan Globen att skina, bokstavligen. För nu kommer uppgifter om att arenan ska tvättas av så att den inte är smutsgrå utan vit när sändningarna väl sker. Ett stort jobb väntar med tanke på att arenan är gigantisk.

Enligt Alltomstockholm.se är det första gången sedan Globen invigdes år 1989 som den blir tvättad på det här sättet. Tidigare har delar av arenans utsida tvättats av men nu görs ett rejälare omtag.

Arbetet kommer att ta cirka tre veckor beroende på väderleken.