Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 28

Publicerad:

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Nu har vi kommit fram till julafton och därmed också den sista luckan. Här presenteras 2014 och 2015 års vinnare!

 

2014: Sanna Nielsen

Sanna Nielsen föddes i november 1984 i Edenryd i Skåne. Redan som 11-åring slog hon igenom i musikbranschen som artist med låten “Till en fågel”, och blev den dittills yngsta artisten att hamna på Svensktoppen. Hon släppte även sitt första album det året. Under de följande åren släppte hon två album till och hon åkte ut på turné med flera andra svenska kända artister som Charlotte Perrelli, Christer Sjögren och Roger Pontare. Sanna har även turnérat med bl.a. en julshow tillsammans med Shirley Clamp och Sonja Aldén. 2006 släpptes nästa album och 2008 började hon ha med engelska låtar på albumet.

Sanna har även deltagit i Melodifestivalen sju gånger. Första gången hon deltog var år 2001 med låten “Igår, idag” som har följts upp av “Hela världen för mig”, “Du och jag mot världen” (med Fredrik Kempe), “Vågar du, vågar jag”, “Empty Room”, “I’m In Love” och sedan fick hon även chansen år 2014. Sanna har tidigare alltid gått till final, även om hon 2007 tog vägen via Andra chansen.

Melodifestivalen 2014 hade ungefärlig samma upplägg som tidigare års festivaler. Som vanligt valdes halva startfältet ut av en urvalsjury efter en nationell antagning och halva startfältet av SVT själva. Två allmänna jokrar valdes också ut, vilka kom från Allmänhetens tävling (fd. webbjokern) och Svensktoppen nästa-tävlingen. Totalt valdes 32 bidrag ut att tävla och dessa fördelades sedan på fyra deltävlingar. Från varje deltävling röstade tittarna vidare två bidrag direkt till final och två bidrag till uppsamlingsheatet Andra chansen, som även det här året hade samma upplägg som deltävlingarna, med skillnaden att topp 4 möttes i semifinaldueller där vinnaren i respektive duell tog de sista finalplatserna. I finalen tävlade 10 bidrag och resultatet avgjordes av 11 europeiska jurygrupper samt procentuell tittarröstning. Anders Jansson och Nour El-Refai var programledare.

Något som uppmärksammades i programmen var att det här året hade det gått 40 år sedan ABBA vann ESC med låten “Waterloo”, 30 år sedan Herreys vann ESC med låten “Diggiloo Diggiley” och 15 år sedan Charlotte Nilsson (numera Perrelli) vann ESC med låten “Take Me to Your Heaven”. Det var även ett år som programmet fick skarp kritik, inte minst då den så kallade robotröstningen uppmärksammades under Andra chansen.

Precis som i finalerna år 2011 och 2012 så fanns det två klara favoriter hos både tittarna och juryn det här året. Efter jurygruppernas röster ledde nämligen Ace Wilders “Busy Doin’ Nothin’” med 97 poäng medan Sanna Nielsens “Undo” låg tvåa med 90 poäng. Sanna Nielsen hade fått poäng av alla jurygrupper medan Ace fått noll poäng av en jurygrupp; dock hade Ace fått fem stycken 12-poängare medan Sanna bara fått en 12-poängare. Tittarna höll med juryerna att dessa två låtar var bäst, men de gillade Sanna bäst och hon fick därför maxpoängaren. Men det skilde sig inte mycket åt och när Sanna väl vunnit så hamnade Ace bara två (!) poäng efter. Så liten marginal hade det inte varit sedan Martin Stenmarck vann finalen 2005. Det ska även noteras att Ace Wilders låt var den av de åtta direktfinalisterna som fick absolut lägst telefonröster i deltävlingarna.

ESC 2014 hölls i skeppsvarvet B&W Hallerne i Köpenhamn efter Danmarks seger året innan. Trots att DR använde sloganen #JoinUs så blev det bara 37 länder som kom till start – så få hade det inte varit sedan ESC 2006. Anledningen till detta var att Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien avstod tävlan samtidigt som Polen och Portugal återvände. Övriga länder som deltog 2013 återkom. EBU skärpte det här året till röstningsförfarandet genom att dels öppna upp juryernas och tittarnas splittrade resultat för allmän beskådan (dock först efter finalens avklarande) men även att de skärpte till reglerna för jurygrupperna. Bland annat infördes en regel att man inte fick sitta med i juryn om man hade varit med minst en gång under de två senaste åren. Som vanligt blev det annars två semifinaler där totalt 20 länder gick vidare till finalen, där redan Big Five-länderna och värdlandet var direktkvalificerade. Sändningsdatumen för tävlingen blev de tidigaste datumen sedan år 1998.

Sveriges Sanna Nielsen gick ut som nummer 4 i första semifinalen och kvalificerade sig vidare på en andraplats till finalen. Väl där blev Sanna lottad till första halvan och fick sedan startnummer 13. Men trots att detta nummer i andra sammanhang ses som ett otursnummer så var det inte otur för Sverige. För det blev slutligen en tredjeplats för “Undo”. Vinnaren blev istället Conchita Wurst från Österrike med låten “Rise Like A Phoenix” som förutom att ta hem Österrikes andra ESC-seger (efter 48 år) också fick den högsta totalsumman för Österrike någonsin. Även Nederländerna fick revansch efter flera års förluster som detta år hamnade tvåa med The Common Linnets “Calm after the Storm”. Mest minnesvärt förutom detta är buropen mot det ryska bidraget samt att ekonomin för tävlingen spårade ur fullständigt. Notan landade efter omräkningar på 334 miljoner danska kronor – från utgångsberäkningen 34,6 miljoner danska kronor. De största kostnaderna kom av att bygga upp tävlingsarenan, och efteråt fick allt det uppbyggda rivas igen av olika skäl.

Efter Eurovision har Sanna haft fullt upp med både konserter, albumsläpp och musikal på Malmö Opera. 2015 återvände Sanna till Melodifestivalen, men denna gång i egenskap som programledare tillsammans med komikern Robin Paulsson. Under ESC i Wien kommenterade hon tillställningen med Edward af Sillén. Och tidigare i höstas meddelades det att hon tar över som programledare för Allsång på Skansen sommaren 2016.

 


 

2015: Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw är född den 13 juni 1986 i Lund. Han gjorde sig känd när han sökte till Idol 2005 och kom med ända fram till veckofinalerna, där han sedan åkte ut på en femteplats. Året därpå medverkade han i Let’s Dance första säsong som han vann med sin danspartner Maria Bild. Därefter har han medverkat i olika TV-program som artist och programledare, inte minst har han deltagit tre gånger i Melodifestivalen som artist och en gång som programledare, men också som programledare för Allsång på Skansen. Måns har även medverkat i musikaler. 2007 släppte han sitt första album och det har följts upp med ytterligare 5 stycken. Nu 2015 blev det tredje gången gillt som Måns tävlade i Melodifestivalen.

Det här året var det 55:e gången som SVT använde sig Melodifestivalen för att välja representant till Eurovision Song Contest och för fjortonde året i rad utgjordes Melodifestivalen fyra deltävlingar, uppsamlingsheatet Andra chansen samt en final. Från varje deltävling gick de två bidragen som tittarna gett flest röster till direkt till finalen, medan bidragen som slutat på tredje och fjärde plats fick en ny finalchans i Andra chansen. Övriga bidrag åkte ut. Fram till finalen hade tittarna all makt att avgöra resultatet (som i år skedde genom telefon-, SMS- och applikationsröstning); därefter delade tittarna makten med 11 europeiska jurygrupper. Sanna Nielsen, som ju vann Melodifestivalen 2014, återvände till tävlingen men denna gång som programledare med komikern Robin Paulsson. De hade även med sig karaktären Filippa Bark (spelad av Sissela Benn) som sidekick.

En rad stora förändringar gjordes inför tävlingen, bland annat minskades andelen bidrag från 32 till 28 stycken, vilket utgjorde endast 7 bidrag per deltävling. Andra chansen gjordes också om till att nu bara omfatta fyra kvartsfinaldueller där vinnaren i respektive duell tog finalplats. Därmed tävlade 12 bidrag i finalen mot tidigare 10, vilket var första gången sedan 1997 det var så många bidrag i en final. Unikt blev även att Andra chansen-finalister fick inviga och avsluta finalen. Telefon- och SMS-röstningen gjordes också om så att man nu endast kunde ringa/SMS:a som mest 80 gånger per program. Detta efter röstningsrobotsskandalen året innan. För att kompensera röstningen så användes en mobilapp som röstningsmetod, där tittarna under varje bidrags liveframträdande kunde app-rösta gratis så mycket man ville. Apprösterna vägdes lika mellan telefon- och SMS-rösterna.

I finalen hade de europeiska jurygrupperna en klar favorit – Måns Zelmerlöws låt “Heroes”, som fick inte mindre än nio stycken 12-poängare. De enda två som gav lägre var Storbritannien och Israel, som gav 8 respektive 6 poäng. Juryn tyckte näst bäst om Mariettes “Don’t Stop Believing” och Jon Henrik Fjällgrens “Jag är fri”. Tittarna hade även de Måns som favorit och Jon Henrik som tvåa, medan Mariette hamnade femma hos tittarna. Hasse Anderssons “Guld och gröna skogar”, en låt som juryn ratat fullständigt, hamnade trea hos tittarna och totalt sett fyra. Men det var Måns Zelmerlöw som vann överlägset de övriga i startfältet och han fick därför åka till ESC i Wien.

40 länder deltog i Wien, vilket var tre mer mot 2014. Cypern, Serbien och Tjeckien gjorde comeback medan Ukraina hoppade av. Eftersom att ESC firade 60 år så bjöd EBU in Australien att delta, då de har länge varit fans av tävlingen. Australien blev också direktkvalificerade, vilket gjorde att hela 27 länder deltog i finalen, nytt rekord med andra ord. Wien blev värdstad efter en kamp med två andra städer och tävlingen hölls i arenan Wiener Stadthalle, och därmed slapp man bygga en ny arena detta år. Två semifinaler avgjorde 20 finalister, utöver de sju som redan var klara för tävlan. Sveriges hopp Måns Zelmerlöw lottades till andra semifinalens andra halva, där producenterna satte honom på startnummer 13. Otur? Nja, vi gick vidare som segrare i semin med hela 14 stycken 12-poängare (av 21 möjliga) och i finalen vann Måns överlägset. Han fick ihop 365 poäng och hamnar därmed trea på topplistan efter Rybak och Loreen. Precis som 2012 hamnade Ryssland tvåa (fjärde gången sedan år 2000 som Ryssland hamnar tvåa efter ett nordiskt land), denna gång med den delvis svenskskrivna låten “A Million Voices”, framförd av Polina Gagarina. Italien lyckades kamma hem tredjeplatsen med operapoplåten “Grande amore”, vilket var den första framgången i ESC för den genren. Tidigare försök av såväl Malena Ernman som Amaury Vassili med flera hade inte gått hem i stugorna. Sverige hade därmed nu tagit hem sin sjätte seger och därför får vi arrangera ESC 2016.

Måns Zelmerlöw blev dagarna efter sin ESC-seger hyllad på Stortorget i sin gamla hemstad Lund. Sedan under sommaren gjorde han en turné runt om i Sverige och nu under hösten har det varit turné runt om i Europa. Den 14 december stod det klart att han kommer vara programledare för ESC 2016 i Stockholm tillsammans med Petra Mede.

 

Vi skribenter tackar alla som har följt årets julkalender och vill passa på att önska alla läsare en god jul!

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv