Julnytt 2015: vecka 52

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Skicka bidrag till Slovenien – antagningen stänger idag måndag

Även nästa år kommer Slovenien att utse sin artist och bidrag genom uttagningen EMA 2016. Denna gång kommer uttagningen att bestå av en finalkväll med 12 tävlande bidrag. Startfältet kommer dels att innehålla bidrag från en nationell antagning samt bidrag som TV-bolaget bjudit in till tävlingen.

Vem som helst i världen äger rätten att skicka in bidrag till EMA, men vill du göra detta så ska du skynda dig. För redan nästa måndag (den 21 december) stänger antagningen.

Bidrag skickas in via detta webbformulär. Vid inskickningen ska låten skickas med i mp3-format, låttexten, foto på artisten samt en biografi om artisten samt ett intyg (som finns här) där låtskrivarna skriver under regelverket. Viktigt är alltså att läsa igenom reglerna här nedanför innan du skickar in en låt.

 

Regelverk

– Vem som helst i världen får skicka in bidrag och tävla i EMA. Enda kravet som ställs är att om låtskrivaren inte har slovenskt medborgarskap så måste artisten inneha detta, samt tvärtom ifall artisten inte är medborgare i Slovenien.

– Som utländsk upphovsperson får man som mest skicka in två bidrag.

– Tävlingsbidragen måste uppfylla EBU-kraven gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad huvud- eller körsång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

– En urvalsjury som nationella TV-bolaget RTVSLO tillsätter avgör vilka bidrag bland de inskickade låtarna som ska tas ut till tävlan. Dock kommer RTVSLO att tillsätta egna kandidater bland de låtar som slutligen får tävla. Mer om detta samt om hur finalens upplägg med mera kommer att gå till i detalj finns att läsa om här.

 

Albanien drar igång Eurovision-säsongen på riktigt med sin uttagning i helgen

Nu i helgen, fredag-söndag, så drar äntligen de första Eurovision-uttagningarna igång för säsong 2016. Det handlar om Albaniens uttagning Festivali i Këngës som avgörs genom två semifinaler den 25:e och 26:e december och sedan finalen den 27:e december. En av de tävlande är svensk-albanska Besa Krasniqi som i den andra semifinalen tävlar med låten ”Liroje Zemrën”, ett bidrag som hon gjort själv.

I och med den albanska uttagningen får vi också klart med det första tävlingsbidraget till Eurovision 2016. Tidigare har ett antal länder blivit klara med artistvalet (genom internval) men hittills har vi inte hört ett enda bidrag som är 100% klart för Eurovision-tävlan. Så kommer alltså bli fallet på söndag (om inget annat sker som det gjorde i våras när Albanien bytte bidrag). Räkna dock med att det inte är slutversionen av det albanska Eurovision-bidraget vi får höra live på söndag utan låten kommer troligen att göras om något för att passa Eurovisions regler.

Panelen kommer att följa Albaniens final och vi kommer att länka till detta här på hemsidan. Håll utkik!

ESC-Panelen noterar att efter Albaniens uttagning är klar så följer landsuttagningar varje vecka till och med vecka 10 i mars månad. Till en början i januari ser det ganska lugnt ut, men i februari kommer det att bli mycket. Just nu är helgen 12-14 februari den helg som flest länder bokat in. Då avgörs nämligen hela 4 stycken finaler och 6 stycken deltävlingar/kvartsfinaler/semifinaler/heats etc.

 

Vi önskar alla läsare god jul

På torsdag är det julafton och därför vill vi skribenter på ESC-Panelen önska alla våra läsare en riktig god jul. Vi återkommer i helgen med Albaniens uttagning och i mellandagarna dyker lite smått och gott upp, det kan vi lova! Från och med nästa måndag kör Panelen igång Vinternytt.

 

Nationella uttagningar

Christer Björkman deltar i Belgiens uttagning – som del av expertjury

Den 3:e januari drar Belgien igång med sin uttagning Eurosong 2016. I november presenterades 5 artister som ska tävla i uttagningen och under tre program kommer de att ta fram låtar innan finalen hålls den 17:e samma månad. TV-bolaget VRT som ansvarar för uttagningen meddelar nu att det kommer att finnas med en expertjury i de tre programmen.

Tanken med juryn är att de endast ska vara med för att ge feedback till artisterna och kommer därför inte ha någon som helst röstningsmakt i tävlingen. Juryn är dessutom uppdelad i par – ett par per program. Så här ser uppdelningen ut:

 

Program 1 (3 januari)

– Alexander Rybak (vinnare Eurovision 2009)

– Stijn Kolacny (ledare för den belgiska kvinnokören Scala)

 

Program 2 (10 januari)

– Beverly Jo Scott (låtskrivare till Belgiens bidrag 2015)

– Tom Helsen (belgisk artist)

 

Program 3 (17 januari, final)

– Christer Björkman (Melodifestivalsproducent, Sveriges delegationschef, med i Eurovision 2016-produktionen med mera)

– Hadise (Turkiets representant i Eurovision 2009, uppvuxen i Belgien)

 

Biljetter till sändningarna

Är du intresserad av att sitta med som publik under någon/några av sändningarna av den belgiska uttagningen? I så fall ska du göra en intresseanmälan via denna länk!

 

Highway går från trio till kvartett till Eurovision 2016

Montenegro var andra landet ut för denna säsong att presentera sin artist till Eurovision Song Contest 2016. Den 2:a oktober presenterade TV-bolaget RTCG att gruppen Highway, som består av de tre killarna Peter Tošić, Marko Pešić och Luka Vojvodić, ska tävla för Montenegro. Nu kommer beskedet om att gruppen utökas med en medlem till Eurovision-tävlan, och denna person blir Bojan Jovović, som fram till år 2008 var medlem i gruppen No Name. Denna grupp är nog mest kända för sin medverkan i Eurovision 2005, då de tävlade för Serbien-Montenegro (som landet hette då) och blev sjua med låten ”Zauvijek moja”.

Det har också meddelats att Highway nu ska börja skriva på sitt tävlingsbidrag inom kort och att ett album kommer att släppas strax före Eurovision börjar.

 

Spanien väljer genom en nationell final

Efter 2015 års internval kommer nu spanska TV-bolaget TVE med informationen att till 2016 kommer landets representant och tävlingsbidrag att väljas genom en nationell final, precis som det var år 2014. Denna gång kommer 6 artister att väljas ut (antingen soloartister och/eller grupper) och namnen på dessa artister kommer att presenteras inom en snar framtid. Enligt uppgifter kommer resultatet av finalen att avgöras genom tittarröstning. Datum för finalen är ännu inte presenterad.

 

37 låtar inskickade till wildcardomröstningen till Österrikes final

I förra veckan berättade vi att Sweden Songs skickat in bidraget ”Life Is On Your Side” med Celina Ann till Österrikes wildcardomröstning. Nu när antagningen har stängt så har nationella TV-bolaget ORF meddelat att totalt 37 bidrag skickades in, och förutom Swedens Songs bidrag så har vi hittat ytterligare ett svenskskrivet bidrag, nämligen ”Stay tonight”, som framförs av Laura Kamhuber. Denna låt är skriven och producerad av Ylva & Linda Persson, som även tävlar med bidrag i Moldaviens och Islands uttagningar 2016.

Enligt Wer singt für Österreich’s Facebooksida kommer omröstningen att äga rum på Facebook i januari månad. Vinnaren får den tionde platsen i finalen, de övriga nio tävlande utses internt av ORF.

 

17 artister klara för Israels uttagning

Sedan början av december har Israel haft igång sin uttagning The Rising Star, som senare i vår kommer att utse den artist som ska tävla för Israel i Eurovision 2016. Hittills har 17 artister valts ut, vilka ska gå vidare i programmet. Den jury som finns med i årets omgång består av Assaf Etedgi, Keren Peles, Mookie och Harel Skaat. Den sistnämnde tävlade för Israel 2010 med låten ”Milim”.

Israel fick sin högsta Eurovision-placering på tio år i Eurovision 2015.

 

Eurovision 2016-nyheter

Edward af Sillén och Daniel Réhn skriver programledarmanuset till Eurovision 2016

Sedan Petra Mede och Måns Zelmerlöw i förra veckan presenterades som programledarna till nästa års Eurovision så kommer nu beskedet från SVT att det blir Edward af Sillén och Daniel Réhn som ska skriva deras manus. De skrev även manus till Eurovision 2013 i Malmö och således har de fått förnyat förtroende. Edward blir även Eurovision-regissör.

Edward af Sillén är annars känd som Eurovision-kommentator för SVT, vilket han var varit sedan 2009, undantaget 2013. Han har dessutom skrivit manus till Melodifestivalen 2009 och 2010.

Edward och Daniel skriver även manus till Melodifestivalen 2016.

 

SVT vill förändra innehållet i Eurovision

I en intervju med tidningen Aftonbladet säger Eurovision 2016:s exekutiva producent Martin Österdahl att SVT planerar för en del förändringar i programmen nästa år. En sådan förändring är att göra om omröstningen i finalen, som brukar ta minst en timme att genomföra, för lång tid enligt vissa. Enligt Österdahl så finns en del tankar på vad som kan göras, men dessa tankar hålls ännu hemliga.

Österdahl meddelar också att budgeten för Eurovision 2016 ligger på 120 miljoner kronor, vilket är fem miljoner mindre mot Eurovision 2013 i Malmö.

 

Stockholm stad söker volontärer till Eurovision 2016

I maj när alla delegationer, press, fans och publik kommer till Stockholm för att se och uppleva Eurovision 2016 kommer Stockholms stad behöva hjälp av volontärer som kan bidra med praktiska saker. Det kan handla om att visa vägen till olika saker, hjälpa till vid olika events samt vara guide för ett lands delegation.

Just nu pågår en rekryteringsprocess för att bli volontär. De krav som staden sätter är att man måste vara minst 18 år gammal, vara en social och glad person som inte är rädd för att ta egna initiativ. Man måste kunna tala svenska och engelska flytande och ska man vara delegationsvärd så måste man även kunna tala delegationens språk.

Är du intresserad? I så fall ansök via den länk (ansökningsprocessen pågår till och med 25 januari)

 

De arbetsuppgifter som finns är:

Delegationsvärd: bistå en delegation från ankomst till avresa med praktiska detaljer för att underlätta för delegationens besök på plats i Stockholm (varje delegation har två delegationsvärdar).

Volontär i Globenområdet: vara en del av delegationsområdet som att vara i presscenter, stå vid informationsdiskar, ledsagare etc.

Volontär i Stockholm cityområde: hjälpa till vid eventen i Eurovision Village, EuroClub med mera.

Volontär vid Arlanda & Bromma flygplats: när delegationer, press med flera anländer vara på plats för att svara på frågor etc.

 

Övriga nyheter

Kazakstan blir associerad medlem i EBU

Den 1 januari 2016 kommer TV-bolaget Khabar Television i Kazakstan att bli så kallad associerad medlem i EBU. Detta rapporterar Eurovoix.com. Trots medlemskapet så kommer Khabar Television inte automatiskt att få tävla i Eurovision Song Contest. Istället måste det bli till som det blev för Australien, dvs. att EBU bjuder in landet att tävla. Eftersom Kazakstan inte har samma Eurovisionshistorik som Australien hade innan de fick tävla 2015 så ser det just nu mörkt ut för landet att ens få delta. Men allt kan ju förändras. Håll utkik i framtiden!